Mitt 2023

Det har aldri gått så lang tid utpå året før, før jeg har posta dette. Året 2023 har vært så helt annerledes fra alt jeg har opplevd før, at det å sitte og skrive på PC-en har rett og slett blitt dy…

 Det har aldri gått så lang tid utpå året før, før jeg har posta dette. Året 2023 har vært så helt annerledes fra alt jeg har opplevd før, at det å sitte og skrive på PC-en har rett og slett blitt dyttet lenger og lenger bak i hodet. Det har vært et godt år, bare helt annerledes nå som jeg er enslig mor til en femåring. Først nå, når det blir lysere og vinteren forhåpentligvis holder på å slippe taket, kommer skrivekløen tilbake.

Januar

Rosa Cymbidium i full blomst.
Jeg elsker orkideer! Denne fantastiske Cymbidiumen blomstret gjennom vinteren. Det kom fire stammer, som blomstret en etter en. Disse orkideene liker å stå litt kjølig, og for å få nye knopper på dem må de ned i ti grader. Jeg setter dem ut om sommeren og litt utover høsten, de elsker høstregn.

Februar

Et blad av Monstera variegata, halve bladet er helt hvitt (half moon) Hånd for målestokk
Monstera albo variegata er en fantastisk vakker plante. Den er spesielt vakker når sola får skinne gjennom de grønne og hvite fargetegningene. Det merkes at denne trenger mer lys for å vokse enn vanlige Monstera, den har gått helt i vinterdvale. 

Mars

Gul Viola i grå potte, mot bakgrunn av grå planker
Så fort det kommer stemor eller fioler i butikkene, må jeg bare ha. Denne ble forresten tatt av en storm rundt påske. Jeg fant den igjen midt på plenen (Jeg bor i tredje etasje!) heldigvis nesten uskadd. Den blomstret helt til den snødde ned på høsten.

April

Mengder av blå krokus blomstrer i plen. Bare litt gress har spirt
Dette synet møtte meg en våt og mild aprilmorgen, på vei ut av huset. Dette er krokus som har fått spredd seg i flere tiår. De er overalt! Litt lenger bort kom det også snøklokker, og de primulaene som alle hager i byen har enten de vil eller ikke. 

Mai

Gul tom,atblomst mellom grønne tomatblader
Aldri har jeg hatt blomst på tomatplantene så tidlig før. Dette skulle egentlig ha vært 'Tiny Tim', en liten cherrytomat på et par cm, der selve planten bare skulle bli en halvmeter høy. Slik gikk det ikke. Alle plantene utvikla seg til skikkelige tomatranker på over to meter. Ingen av dem fikk like tomater. Noen ble runde, noen pæreformete, noen lignet jordbær og en plante fikk femkantete tomater. Vi ga bort flere planter, og fremdeles fikk vi rikelig.

Juni

Unge blader av plukksalat i forskjellige farger dekker jorda fullstendig
Salat var vi helt selvforsynte med. Det kommer ikke snegler på takterrasser. Det kom derimot løkfluer og kålmøll, og det overrasket meg. Ruccolaen ble ikke like fin som denne plukksalaten, den ble spist av kålmøll og svidd av sola.

Juli

Coleus Premium Sun Mighty Mosaic, plante med spraglete blader i grønt og lilla
I år sådde jeg spragler. Det ble en suksess. Alle ble forskjellige, og denne ble morsomst. De vokste fort under midnattsola, og fikk utrolig sterke farger. Skulle ønske at jeg var flinkere til å ta bilder. Sorten her heter 'Premium Sun Mighty Mosaic'.

August

To blomster på kuletistel, tistelblader i bakgrunnen
Ei dame fra Trøndelag, jeg kommer ikke på hvem i forbifarten, forsikra meg om at kuletistel kom til å trives i Nordland også. Hun hadde rett. De overvintrer og sprer seg. Dette bildet er tatt i en slags park nært meg, der alle mulige slags planter og trær har fått lov å spre seg vilt mellom stiene. 

September

Tomatblader dekker et vindu, en bifftomat 'Adora' vises mellom bladene
På dette tidspunktet var kjøkkenvinduet fullstendig overgrodd av tomatplanter. Det var som en jungel. Det gikk ikke an å lukke persiennene, men tomatplantene skygga godt nok for sol og innsyn. Vi kunne plukke tomater hver dag. 

Oktober

Phalaenopsis Chia E Yenlin peloric
Variegerte orkideer er uvanlig nok, men denne Phalaenopsisen hadde også uvanlige blomster. Sorten heter Phalaenopsis Chia E Yenlin, men denne var i tillegg "peloric", den hadde en mutasjon som gjør at blomsten får tre "tunger" i stedet for vanlige kronblader. Alle blomstene på denne kom ut sånn. Ser jeg sånt i en butikk, blir det med hjem. Plass finner jeg.

November

Lyssøyle fra sola under horisonten, solnedgang i oransje og grått
Jeg tok visst ingen bilder av planter i november. Jeg tok bare dette bildet, av en lyssøyle den første dagen som sola ikke kom over fjellene. Plantelys ble satt opp.

Desember

Krans i grønt og hvitt ligger på et arbeidsbord av rustfritt stål
Desember er innetid. Det skulle skje ting i desember, som gjorde hele måneden og spesielt jula uvanlig. Men vi tilpasset oss, og det ble jul i år også, bare litt annerledes. Dette er en krans jeg laget på jobb. Azalea er undervurdert som pynt i krans. Kanskje skal jeg stikke azalea i adventsstaken til neste år, må bare passe på å vanne oasisen nok...

Jeg skal være flinkere å poste i år, jeg lover!


Kommentarer

 1. Hei!
  Så hyggelig med et livstegn fra deg igjen :)
  Jeg forstår at du har det travelt. Du har så mange flotte orkiéer. Din cymbidium er helt nydelig. Jeg har fått en ny dille blant orkidéer, og de heter Paphiopedilum. Jeg kjøpte i vinter to stk. 'Pinocchio' med forskjellig farge, og de er så morsomme for de bare fortsetter å blomstre og danner nye knopper. Har du noen av de selv?
  Azalea var flott i krans, men veldig uvanlig. Det har jeg aldri sett før.
  Ja, jeg håper at du blogger mer fremover :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Paphiopedilum er så morsomme! Jeg har to amerikanske hybrider, en hvit og brun og en gulaktig. Det er som du sier, de blomstrer så ofte! Tusen takk for svar :)

   Slett
 2. Hej Tante Rose!
  Så fina orkidéer du har, och Monsteran är speciell med både vitt och grönt. Själv lyckas jag bäst med växterna i trädgården. Ha en fin söndag /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! God søndag til deg også! :)

   Slett
 3. Veldig fin side du har! Er så mye god plantehjelp for alle mulige situasjoner, veldig nyttig ressurs, takk! Fint å høre noen drypp om hvem du er også 🙂

  SvarSlett
 4. Hei.
  Så flink du er og bare greie å poste et bilde for hver måned! Jeg klarer ikke å begrense meg i så måte :)
  Det var et deilig hageår i nord i 2023. Håper på reprise i år!
  Ha det godt,
  Lena

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger