Adventskalender: 21. Kristtorn og misteltein

Til leserne som har sett på Primetime og kommet hit for å dobbeltsjekke fargen på mistelteinbær: Det første bildet er av kristtorn! Bærene på misteltein er hvite. Programlederen hadde helt rett. Det …
Til leserne som har sett på Primetime og kommet hit for å dobbeltsjekke fargen på mistelteinbær: Det første bildet er av kristtorn! Bærene på misteltein er hvite. Programlederen hadde helt rett. Det er veldig vanlig å ta feil av kristtorn og misteltein.

I år skal jeg prøve å legge ut et lite innlegg for hver dag i desember, fra 1. desember til julaften. Noen har tips og triks for kjente og ukjente juleblomster, andre er mer personlige historier. Alle bildene er tatt av meg om ikke noe annet er angitt. 

Kristtorn med røde bær og grønne blader
Kristtorn. Foto: RockStocks
Jeg jobber i en blomsterbutikk, og nå de siste dagene før jul får jeg mange spørsmål om kristtorn og misteltein. Det er mange som ikke vet hva som er hva, og navnene blir brukt om hverandre.

Kristtorn har mørkegrønne, piggete blad og røde bær. Det er det eneste vintergrønne løvtreet som vokser i Norge, og tradisjonelt vokser det bare på Sør- og Vestlandet. Det aller meste av kristtorn som selges i Norge kommer fra et sted på Vestlandet. Der har produksjonen vært lav i år (2016), fordi det er lite bær på buskene. Kristtorn er vanskelig å få tak i nå.
Misteltein med hvite bær og lysegrønne blader
Misteltein. Foto: Beefstock

Misteltein er en snylteplante som vokser oppe i trær. Den har lysegrønne blader og hvite, klissete bær. Skikken med å henge opp misteltein til jul er engelsk, og stammer helt fra de keltiske druidene. Det var etter skikken lov å kysse den som sto under mistelteinen. Her er det nok en del oversettelsesfeil ute og går, misteltein har ofte blitt oversatt til kristtorn.

Vill misteltein er fredet i Norge!


Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger