Adventskalender: 6. En liten mosedott?

I år skal jeg prøve å legge ut et lite innlegg for hver dag i desember, fra 1. desember til julaften. Noen har tips og triks for kjente og ukjente juleblomster, andre er mer personlige historier. All…
I år skal jeg prøve å legge ut et lite innlegg for hver dag i desember, fra 1. desember til julaften. Noen har tips og triks for kjente og ukjente juleblomster, andre er mer personlige historier. Alle bildene er tatt av meg om ikke noe annet er angitt. 

Foto: @Pitbullady 2012
Sånn omtrent på denne tiden av året dukker det opp en merkelig sak ute i butikkene. Selaginella ser akkurat ut som en mosedott med litt snø på. Den dukker opp i juledekorasjoner for å gi litt kontrast mot alt det røde, og mange steder blir den solgt i løs vekt.

Min kjære farmor var så glad i disse små mosedottene. Selv om hun bodde i ei moderne leilighet med varme i gulvet og helt tette vinduer, fikk hun dem til å overleve jula. Det er ei utfordring med en plante som er så avhengig av vann! Det hun gjorde var å sette den på badet. Luftfuktigheten der bidro til at den lille planten fikk det godt.

Selaginella er egentlig ikke mose. Den hører til kråkefotplantene, en primitiv plantegruppe som formerer seg med sporer akkurat som bregner. Akkurat som bregner og mose trives den best på fuktige steder. Har den det fuktig og godt, spretter det ut luftrøtter overalt som den også bruker til å drikke vann med. Derfor liker den også godt en dusj.

I fjor vinter gjorde jeg et forsøk. Jeg kjøpte en Selaginella til minne om farmor, og satte den i ei selvvanningspotte inne i "drivhuset" (som egentlig er et gammelt akvarium). Jeg lærte to ting av det:

Selvvanningspotter, de av stoff som ser ut som en sekk, trives ikke i drivhus. Det blir for fuktig for det ytterste stoffet og det mugner. 

Selaginella kryper og vil etter hvert krype ut av potta og vokse hvor som helst der det er fuktig nok. Dessverre var det ikke mer igjen etter høstferien, da de ikke fikk vann.

Kommentarer

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger