Adventskalender: 12. Så går vi rundt om en...sypress?

I år skal jeg prøve å legge ut et lite innlegg for hver dag i desember, fra 1. desember til julaften. Noen har tips og triks for kjente og ukjente juleblomster, andre er mer personlige historier. All…
I år skal jeg prøve å legge ut et lite innlegg for hver dag i desember, fra 1. desember til julaften. Noen har tips og triks for kjente og ukjente juleblomster, andre er mer personlige historier. Alle bildene er tatt av meg om ikke noe annet er angitt. 

Det er ikke alle som har plass til et stort juletre. Jeg har selv bodd i en bitte liten leilighet hvor det så vidt var plass til sofaen og senga, katta og fiskene. Juletre der inne var utenkelig.

Heldigvis finnes det mange slags små vintergrønne trær og busker som kan stå inne. De finnes i alle størrelser fra de aller minste som får plass i en kaffekopp til meterhøye grantrær i potte. Alle lukter godt!

Planten på bildet til høyre er en sitronsypress. Den lukter, som navnet sier, sitronaktig. Den mørkegrønne sypressen (Ellwoodii) som står i alle slags juledekorasjoner lukter nesten som appelsin. Den grågrønne, Squarrosa, lukter litt som einer.

Sypress som står inne blir veldig tørste. De aller største, på en meter eller mer, kan finne på å drikke opptil en halv liter vann om dagen! Også de minste må ha vann nesten hver dag for å holde seg fine. Tørker de inn, ryr de bare en kommer borti dem.

Alle typene av sypress kan fint stå ute om vinteren, siden de er vintergrønne. De fleste er nok ikke flerårige her oppe i Nord-Norge, men de står grønne og fine helt til vårsola kommer. Jeg synes det er veldig fint å pynte dem med lys. LED-lys finnes jo i alle mulige størrelser og farger. Jeg knyter vanligvis en liten plastpose rundt batteriboksen så det ikke blir vått inni.

Det går an å plante den mørkegrønne sypressen ned i bakken når det ikke er frost. Den er mindre hardfør enn tuja (H4), og bør nok få en striesekk rundt seg om sola kommer tilbake før jorda tiner.

Sypressgreiner holder seg også godt i vann. Spesielt Squarrosa er fin å bruke i buketter og dekorasjoner. Det skal ikke så mye til før det lukter godt i rommet!

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger