Adventskalender: 5. Et lite amaryllis-tips

I år skal jeg prøve å legge ut et lite innlegg for hver dag i desember, fra 1. desember til julaften. Noen har tips og triks for kjente og ukjente juleblomster, andre er mer personlige historier. All…
I år skal jeg prøve å legge ut et lite innlegg for hver dag i desember, fra 1. desember til julaften. Noen har tips og triks for kjente og ukjente juleblomster, andre er mer personlige historier. Alle bildene er tatt av meg om ikke noe annet er angitt. 

Foto: Filip H.F. Slagter
Det har nok skjedd med oss alle at en Amaryllis har vokst alt for fort, blitt for lang og tung i toppen, og lagt seg over. Sånn blir de om de får mye vann, står varmt, eller ikke blir snudd på nå og da.

Det går helt fint å bruke blomsten som snittblomst om dette skjer! Bare skjær av stilken med en skarp kniv og sett den i kaldt, rent vann. Har du snittnæring for løkblomster, er det helt perfekt. For at den ikke skal knekke igjen i vasen pleier jeg noen ganger å stikke en lang blomsterpinne inn i hulrommet i stilken. Det støtter den opp, og gjør ikke skade på blomsten. Til og med Amaryllis som står i knopp kan komme ut i vann.

De kommer ut veldig fort sånn. Jeg satte to stilker i vann i går, og nå har den ene allerede begynt å åpne seg!

Noen ganger er det en sykdom på Amaryllis som viser seg først som en rød flekk på stilken. Siden blir stilken skjev, og flekken utvikler seg til et hull. Det går an å redde sånne også, bare skjær den av over flekken og sett den i vann. Jeg skjærer bort og kaster den syke delen, fordi jeg vet ikke hva som er grunnen til den.

Får den stå kaldt om natta står den enda lenger!

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger