Adventskalender: 19. En håndfull nellikspiker

I år skal jeg prøve å legge ut et lite innlegg for hver dag i desember, fra 1. desember til julaften. Noen har tips og triks for kjente og ukjente juleblomster, andre er mer personlige historier. All…
I år skal jeg prøve å legge ut et lite innlegg for hver dag i desember, fra 1. desember til julaften. Noen har tips og triks for kjente og ukjente juleblomster, andre er mer personlige historier. Alle bildene er tatt av meg om ikke noe annet er angitt.

En klementin med nellikspiker stukket i skallet"Hvordan ser planten ut som nellik vokser på?, spurte mannen min mens jeg satt og skrev på bloggen og han holdt på med et eller annet bak ryggen min. Jeg svarte med å beskrive en hagenellik og hvordan blomstene på den er akkurat som små versjoner av de nellikene vi får i buketter. Da jeg snudde meg ble misforståelsen klar. Han satt og stakk nellikspiker i en klementin.

Kryddernellik er jo noe helt annet. Det er knopper fra et tre. Nelliktreet hører til myrtefamilien, og akkurat sånn ser blomstene ut om de får lov til å komme ut. Jeg har hørt, jeg vet ikke hvor sant det er, at nellikblomsten har fått navnet sitt fordi duften minner litt om nellikspiker. Ordet "nellik" kommer fra tysk og nederlandsk og betyr "spiker". Skikken med å stikke nellikspiker i appelsiner oppsto allerede på 1500-tallet. Det lukter jo skikkelig godt, og utvalget av vaskemidler og luftfriskere var jo litt begrenset da.

Nå er det bare 5 dager igjen til jul...

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger