Adventskalender: 10. Noe nytt..?

I år skal jeg prøve å legge ut et lite innlegg for hver dag i desember, fra 1. desember til julaften. Noen har tips og triks for kjente og ukjente juleblomster, andre er mer personlige historier. All…
I år skal jeg prøve å legge ut et lite innlegg for hver dag i desember, fra 1. desember til julaften. Noen har tips og triks for kjente og ukjente juleblomster, andre er mer personlige historier. Alle bildene er tatt av meg om ikke noe annet er angitt. 

Selv om det er lørdag i dag, hører denne posten med til Blommig Fredag. Jeg var på jobb i hele går og hadde nesten ikke tid til å skrive. Ukas tema er "Noe nytt?"

Det er vinter, og i hagen skjer det veldig lite. Derfor er det en inneplante jeg vil skrive om i dag.


Denne bregnen heter Microsorum diversifolicum. Den har ikke noe norsk navn enda, fordi den er ny i Norge. Jeg fant den på en blomsterbutikk her i byen, hvor den hadde stått igjen helt alene i ukevis før den til slutt ble solgt for en femtilapp for et par dager siden. Jeg falt for grønnfargen og de rare luftrøttene som det spretter ut nye blader fra. Microsorum husker jeg at en akvarieplante jeg hadde en gang i tiden også het, og de er tydelig i slekt.

Selv om denne sorten er ny i Norge, er bregner slett ikke nye planter. Bregner er blant de eldste plantetypene i verden. Da dinosaurene levde på jorda, fantes det hele skoger av bregner. Noen typer har så å si ikke forandret seg på over hundre millioner år.

Det som er forskjellen på bregner og andre planter, er at bregnene ikke får blomster og frø. De formerer seg med sporer, som dukker opp på undersiden av bladene. Sporene er bitte små, som støv. For at de skal kunne spire opp til nye bregner må det være fuktig hele tiden, derfor liker nesten alle bregner å være fuktige i jorda og bli dusjet med vann. Til gjengjeld trenger de vanligvis ikke veldig mye lys.

Derfor er bildet tatt på badet!


Kommentarer

 1. Fin bregne! Jeg tror at jeg også har hatt noe lignende i akvarie en gang. Bregner er så fine synes jeg. Her vokser noen bregner omtrent i bare sand og hvor det er knusk tørt under en gran, og det er sånne som har spirt av seg selv her. Merkelig at de klarer seg der hvor det er knusk tørt.

  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har sett bregner vokse rett ut av berg og vegger her. De trenger tydeligvis ikke mye næring.

   Takk i like måte!

   Slett
 2. Den var fin. Jeg har ikke godt håndlag med inneplanter. Ute går det heldigvis mye bedre:)
  God helg.
  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk i like måte!

   Sukkulenter og orkideer får jeg til. Det blir spennende med en bregne.

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger