Adventskalender: 22. Amaryllis i vann, eller amaryllis i kjøleskapet...

I år skal jeg prøve å legge ut et lite innlegg for hver dag i desember, fra 1. desember til julaften. Noen har tips og triks for kjente og ukjente juleblomster, andre er mer personlige historier. All…
I år skal jeg prøve å legge ut et lite innlegg for hver dag i desember, fra 1. desember til julaften. Noen har tips og triks for kjente og ukjente juleblomster, andre er mer personlige historier. Alle bildene er tatt av meg om ikke noe annet er angitt. 

For et par dager siden fikk jeg en kjempefin amaryllisbukett i julegave fra jobben! Siden vi reiser bort på lille julaften, valgte jeg å sette den i vann med en gang, slik at den fikk komme ut. Vi skal et stykke med tog, og nesten meterlange amarylliser er ikke noe å drasse med seg der. Vi vil heller ha glede av dem nå. Dette passet utrolig bra, da vasen var nettopp tom etter den forrige amaryllisen.


Amaryllis, akkurat som alle andre løkblomster, kan ligge kjølig uten vann i et par dager. De kan bli litt myke i stilken, men de drikker fort og blir fine når de blir snittet og satt i vann. Det går faktisk an å legge dem (innpakket!) i kjøleskapet. Sånn kan også tulipaner behandles, og påskeliljer, men påskeliljer er såpass giftige at de får ikke slippe inn i kjøleskapet mitt.

Har de blitt myke i stilken, er det lurt å rulle dem inn i avispapir eller lignende, så de får støtte mens de drikker vann. Amaryllisknopper er tunge. Jeg var uheldig og knekte en av de forrige, fordi den hadde ligget to dager uten vann, og vasen var ikke høy nok til å støtte den helt opp mens den var myk.

Det ytterste laget utenpå knoppen er egentlig et høyblad som beskytter knoppen når den kommer opp av løken. Det vil etter hvert visne og faller av når de 3-4 knoppene inni det kommer ut. Jeg synes det er finest å ta det bort når det begynner å henge nedover. Før det synes jeg det er best å la det være i fred for å ikke forstyrre knoppene.

Når vi reiser bort, får disse flytte seg inn i kjellerbua. Forhåpentligvis er det kaldt nok der inne til at de er like fine når vi kommer hjem om ei uke.

To dager til jul!

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger