Adventskalender: 1. Når det blir mørkt

I år skal jeg prøve å legge ut et lite innlegg for hver dag i desember, fra 1. desember til julaften. Noen har tips og triks for kjente og ukjente juleblomster, andre er mer personlige historier. A…
I år skal jeg prøve å legge ut et lite innlegg for hver dag i desember, fra 1. desember til julaften. Noen har tips og triks for kjente og ukjente juleblomster, andre er mer personlige historier. Alle bildene er tatt av meg om ikke noe annet er angitt. 

Det er desember, og her oppe i nord er det mørketid. Her i huset kommer ikke sola til i det hele tatt etter den første uka i november. Vi har fremdeles litt dagslys, men det lyset som kommer til kan ikke sammenlignes med skikkelig sollys. Lyset må stå på hele tiden for at det skal gå an å gjøre ting som å lese og lage mat.

For plantene betyr lysmangel matmangel. Lys er like viktig for planter som luft er for oss, pleier jeg å si. Det er energien i lyset som gir plantene det de trenger for å vokse, puste, og drikke vann! Planter som ikke får nok lys, vil faktisk ikke klare å drikke nok vann.

De grønne bladene til plantene er tilpasset dagslys. Blått og rødt lys blir brukt, grønt og gult lys blir sendt ut igjen, det er derfor bladene ser grønne ut. Lampelys er tilpasset menneskeøyne, og har derfor ikke så mye av det røde og blå som plantene trenger. Derfor vil ikke plantene få nok energi om vinteren når sola er borte.

Om vinteren har vi vanligvis også varme på inne. Når det er stor temperaturforskjell mellom ute og inne, blir luftfuktigheten mindre inne. Dette er fordi varm luft kan holde på mer fuktighet enn kald luft. Varm, tørr luft rundt en plante som får for lite lys til å drikke vann er veldig dårlige nyheter for den. Bladene vil tørke inn, mens rota vil råtne.

Det er en ting vi kan gjøre for å berge plantene gjennom vinteren; Sett dem i vinduet! Er det ikke nok plass i vinduet, er det utrolig hvor stor forskjell en spot rettet mot planten kan gjøre.

Hold ut! Snart er sola tilbake!

Kommentarer

 1. Ja, lys til plantene er nok for mange undervurdert! Kunstig lys er bedre enn ikke noe lys. Jeg har planter overalt, og har funnet ut at St. Paulia trives veldig godt under lysrøret på kjøkkenbenken :)
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk i like måte! Jeg har et gammelt akvarium stående med lysrør i, og der får mange av plantene ta vinterferie.

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger