Kongebegonia

Kongebegonia Foto: David Clode Latinsk navn : Begonia rex Familie : Begoniafamilien Opprinnelse : India Hardførhet : Ikke under 15 grader Utseende: Fargerike, glitrende, litt saftig…

Kongebegonia
Begonia rex, kongebegonia med glitrende blader
Foto: David Clode

Latinsk navn: Begonia rex

Familie: Begoniafamilien

Opprinnelse: India

Hardførhet: Ikke under 15 grader

Utseende: Fargerike, glitrende, litt saftige blader med den typiske skjeve begoniaformen. Finnes i mange forskjellige farger og mønster.


Plassering:

Lyst, gjerne i sol, men ikke i sterk varme. Et øst- eller vestvendt vindu passer godt. Jo bedre lys denne planten får, jo bedre kommer fargene i bladene fram.

Temperaturer under 15 grader kan få kongebegonia til å gå i vinterdvale. De visner ned til rota og kommer opp igjen når det blir varmere.

Kongebegonia tåler ikke tørr luft, og må ikke stå rett ved en varmeovn, varmepumpe eller lignende. Jorda må være godt drenert. Det kan lønne seg å blande inn kokosfiber, perlite, leca e.l. ved ompotting, eller å bruke en jordtype med grus og lite omdannet torv.

Vann og gjødsel:

Vannes fra bunnen når potta kjennes lett ut. For våt jord kan få bladstilkene til å råtne. Trenger mindre vann om vinteren.

Kongebegonia er ikke svært næringskrevende. Flytende gjødsel en gang i måneden passer godt. Slutter planten å produsere nye blader om vinteren, trenger den ikke gjødsel før det første skuddet kommer om våren.

Spesielle krav:

Kongebegonia krever høy luftfuktighet, men liker ikke å bli våt på bladene. Derfor er det bedre å sette denne planten sammen med andre grønnplanter som fukter lufta enn å dusje.

Formering:

Formeres vanligvis med bladstiklinger. Bladene stikkes rett i jorda, og roter seg fra nerven i bladet. Det er lettest å rote stiklinger om våren og sommeren når lyset er godt.

Sesong:

Hele året, men kan gå i vinterdvale. Kan blomstre når det er lyst nok.

Diverse:

Begonia er giftig for hunder og katter.

Kongebegonia kan blomstre, men blomstene er små og hvite, og kommer ofte under bladene.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger