Planter som gjør meg glad

De aller fleste av oss er mer inne nå enn vi vanligvis er på denne tiden av året. Dagene kan bli monotone og kjedelige når vi må holde oss hjemme. Her er det til og med vanskelig å komme seg ut på tu…
De aller fleste av oss er mer inne nå enn vi vanligvis er på denne tiden av året. Dagene kan bli monotone og kjedelige når vi må holde oss hjemme. Her er det til og med vanskelig å komme seg ut på tur. De fleste turstiene starter fra parkeringsplasser, som er overfylte av bilfolket. Stiene er uansett ikke framkommelige med barnevogn, så jeg sitter godt fast.

Vi er heldige som har denne hobbyen. Vi trenger ikke stor plass eller lange turer for å se at det spirer og vokser.

Gjennom årene har jeg ønsket meg mange forskjellige planter, både grønne planter og blomster. Her er et tilbakeblikk på noen av de jeg har fått tak i, og noen bilder av de jeg ønsker meg mest. Alle disse plantene er en kilde til glede. Det er få andre ting som er så morsomt som å få til en ny plante som jeg har ønsket meg.

Nærbilde av kinesisk ballblom, Trollius chinensis, i full blomst
Trollius chinensis 'Golden Queen' falt jeg pladask for da jeg kom over den i en park, midt på lyse sommernatta. Takket være Turid fikk jeg endelig tak i en.

En liten stemor titter opp mellom brostein
Stemor som sår seg er noe av det morsomste jeg vet. Det er så helt tilfeldig hva slags farger og mønstre det blir på dem. De titter opp mellom grus og steiner, og sprer litt glede på de gråeste stedene.

Epipremnum 'Marble Queen' i miniformat
Babyplante! Denne lille gullranken skal få vokse seg stor og lang. Det er så morsomt med sånne gammeldagse planter som har kommet tilbake. 'Marble Queen' er ikke sorten som vokser aller fortest, men fargen lyser skikkelig opp-

Cymbidium 'Magic Bird', nærbilde av blomst
Denne sorten er helt ny. Jeg er alt for svak for orkideer. Denne heter Cymbidium 'Magic Bird'. Den kom i knopp, så dette var en sjanse å ta. Jeg ble ikke skuffet.

Calathea makoyana, nærbilde av blad med sjatteringer i grønt
Calathea blir jeg heller ikke lei av. Dette er Calathea makoyana. Ikke to blader er like. Det er morsomt, noen synes nesten det er litt skummelt, at Calathea rører så mye på seg. Denne vipper bladene oppover i sekstiden hver dag. Da er det visst kveld. 

Den grå bakgrunnen på så mange av plantebildene mine er et gammelt, nuppete fleecepledd av den typen som de gir bort på nattoget. Gråfargen er perfekt som bakgrunn, den fremhever alle slags grønnfarger. Dessverre(?) er det også lett å se på gråfargen om jeg har tuklet med fargene i bildet. :)

Oransje blomstrende Vanda montert på trestamme
En gul eller oransje Vanda skulle jeg så gjerne ha hatt. Dette bildet er tatt i en botanisk hage i Nederland. 

Lilium monadelphum i full blomst, gul mot en grå vegg
Disse liljene vokste overalt da vi flyttet inn. Så kom kommunen og grov opp. Det har kommet opp noen små skudd etter hvert, men det er nok lenge igjen til det ser sånn ut igjen. Jeg mener dette er steigenliljer, Lilium monadelphum

Orkideen Coelogyne cristata i full blomst
Denne orkideen har jeg ikke noe godt bilde av selv, så dette har Orchi tatt. Coelogyne cristata er det ingen i Norge som selger akkurat nå. Den eneste butikken som kunne sende sånt i posten la ned i fjor. 

Magnoila sieboldii, to hvite blomster og grønne blader
Hadde jeg bare bodd i rett klimasone. Magnolia er den vakreste blomsten som finnes, og Magnolia sieboldii er så vakker som de kan bli. Denne så jeg først i Hagetidend på åttitallet og har ønsket meg en helt siden da. Det påstås at denne overvintrer i H4. Bildet er tatt av Wendy Cutler. 

Lilium 'Tinos' med sjatteringer i hvitt, gult og rødt
Lilium 'Tinos' har blitt umulig å få tak i! Jeg savner denne liljen. Den holdt seg godt i vase, og hver ny blomst som kom ut fikk et unikt  mønster i hvitt, gult og rødt. Bildene mine av denne liljen er tatt med en gammel telefon, så jeg har lånt bildet av David Stang.

Dette innlegget ligger ute på TrädgårdsFägring.  Denne ukens tema er "Mellom drøm og virkelighet".

Kommentarer

 1. Så mange vakre bilder du viser, og de er absolutt til å bli glad av! Turid "kjente" heg godt fra bloggverden, men hun har som mange andre sluttet å blogge :(

  Stemor som sår seg er så morsomt ja, og de som spirte her i fjor høst har allerede begynt å vokse!

  Morsomt med gamle potteplanter ja, og spesielt alle de nye sortene av gullranke som har kommet. Jeg har kjøpt en sort som heter 'happy leaf', og de er så fine synes jeg.

  Calathea har jeg fått helt dilla på siden jeg kjøpte noen i høst. Den du viser har jeg ikke, men jeg har to andre. Morsomt med bladene som flytter på seg.

  Det ligner på steigenlilje, ja. De er veldig fine :)

  Solheim gartneri har startet opp igjen tror jeg. Jeg har så lyst på en lilla Vanda, men vet ikke om jeg går den til å leve. Magnolia sieboldii har jeg her, og den tror jeg er veldig hardfør. Den er nok nærmere H5 enn H4. Jeg hadde min i potte den første vinteren, og har flyttet den to ganger. Nå er den så stor at jeg må beskjære den :)
  Så den burde du prøve :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
  2. Jeg har veldig lyst til å prøve den Magnoliaen! Vi har ikke mulighet til å overvintre ei såpass stor busk inne, men kanskje går den inn i drivhuset om jeg tar ut hyllene om vinteren...

   Vanda er litt sære ja. De vil helst henge i sola og dusjes hver dag. Jeg har prøvd et par ganger, men det glipper alltid etter litt tid og de blir ikke fine igjen. Kanskje går det bedre nå som jeg har fått plantelys.

   Jeg var inne på siden til Solheim for et par uker siden. Hun hadde orkidebarken jeg trengte, men ingen planter nå.

   Ha en fin dag! :)

   Slett
  3. Nei, nå ser jeg at orkideene er tilbake ja :D Det er bra!

   Slett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Jeg chattet med de på Hesleberg Gartneri i Asker i dag og fant ut at noen av trepionene som de selger kanskje kan være herdig til H6! Da kan de jo kanskje greie seg ute selv i H7 (pga snømengden). Men jeg ble veldig inspirert til å prøve en trpion i potte og overvintre sånn som jeg gjør med hortensia. Med din herdighetssone vil de jo greie seg ute. Just sayin :)
  Ha en fin dag,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi, det hørtes spennende ut. Det har jeg ikke hørt før. Vi fikk alltid høre at trepioner var helt uaktuelt i Nord-Norge! Nå har vi vanligvis mye vind og lite snø i Bodø, så det er nok derfor det er ingen jeg kjenner som får til magnolia her.

   En fin dag til deg også :)

   Slett
 4. Så fina detaljer i växterna du visar :) Och visst är en grå fleecepläd bra som bakgrund men den hjälper ju också kameran att ljusmäta och exponera rätt :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og den er helt matt, så den hjelper kameraet å fokusere på planten.

   Ha en fin ny uke!

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger