Opuntia

Opuntia Latinsk navn : Opuntia Andre navn: Fikenkaktus Familie : Kaktusfamilien Opprinnelse : Amerika Hardførhet : Varierer, O.polycantha og O.humifusa er foreslått H7.  Utseende…

Opuntia

Opuntia med frukt

Latinsk navn: Opuntia

Andre navn: Fikenkaktus

Familie: Kaktusfamilien

Opprinnelse: Amerika

Hardførhet: Varierer, O.polycantha og O.humifusa er foreslått H7. 

Utseende: Kaktus med flate eller runde skudd med ledd. Kan få piggete frukter.


Plassering: 

Så lyst som mulig, gjerne rett i sola. Opuntia stammer fra ørken- eller fjellstrøk og er tilpasset sterkt lys. Det er viktig at den får nok lys gjennom vinteren, da bør den også stå litt kjølig.

Potta må være godt drenert. Kaktuser liker godt leirpotter. Kaktusjord anbefales.

De aller fleste kaktuser, inkludert Opuntia, har godt av å stå ute om sommeren. De mest vanlige artene tåler ikke frost, men et par arter fra kalde fjellområder kan overvintre i Norge.

Vann og gjødsel:

Som alle andre ørkenkaktuser vil Opuntia bli helt tørr i jorda før den får vann. Det er mest praktisk å la den få drikke vann fra bunnen av i 5-10 minutter, da den trenger å fylle opp vannlageret inne i skuddene. Blir skuddene rynkete, er det et tegn på for lite vann. Om vinteren er det nok å vanne en gang i måneden.

Kaktuser går i vinterdvale og trenger gjødsel bare om våren og sommeren. Vanlig gjødsel blir fort for sterkt for en plante som trenger så lite vann, kaktusgjødsel anbefales. Det er viktig at den ikke blandes ut for sterkt.

Spesielle krav:

Ull-lus og skjoldlus er glade i kaktus, spesielt Opuntia. Om planten har stått ute eller i et åpent vindu om sommeren, bør den sjekkes for dette.

Opuntia har to typer torner: vanlige, og små hår med mothaker. Disse hårene sitter godt fast og irriterer huden. Det er en god ide å beskytte hendene med f.eks. flere lag avispapir når kaktusen skal pottes om eller flyttes.

Formering:

Opuntia formeres lett ved stiklinger, ett ledd er nok. Stiklingen bør få tørke i et par dager før den stikkes i jorda, så såret får gro.

Sesong:

Hele året, men den vokser vanligvis ikke om vinteren

Diverse:

Kaktusfiken vokser på Opuntia ficus-indica. Mange arter har også spiselige skudd.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger