Kortreist: Reddik

Å dyrke sine egne grønnsaker er ikke så vanskelig som det kan se ut til ved første blikk. Det er mange grønnsaker som er lette å få til, og som ikke krever noe annet utstyr enn jord, frø, og litt tid…
Å dyrke sine egne grønnsaker er ikke så vanskelig som det kan se ut til ved første blikk. Det er mange grønnsaker som er lette å få til, og som ikke krever noe annet utstyr enn jord, frø, og litt tid. En trenger ikke en gang å ha hage. En kasse med jord i, eller til og med ei stor potte, er nok. Å dyrke sine egen grønnsaker er morsomt både for voksne og barn!
Denne vokste for fort,
 og sprakk

Reddik er en av de aller enkleste grønnsakene å dyrke. Det tar bare en måneds tid fra de blir sådd til de er klare til å spises. Spirene er lette å kjenne igjen. Det finnes ikke noe ugress som spirer sånn, så det er lett å luke rundt reddikspirer. De første bladene ser ut som grønne hjerter.

Det går helt fint å dyrke reddiker i potter og kasser, og de trives også godt rett i bakken. Alle plantene i kålfamilien, som reddik også hører til, vil ha næringsrik jord. Plantejord fra et hagesenter er ofte tilsatt gjødsel. Jord fra hagen kan gjerne blandes med kompost. Reddiker vokser nedover, så det er viktig at jorda er fri for stein. Potta eller kassen må være drenert, så den ikke regner full av vann. Grønnsaker som dyrkes rett i bakken har det vanligvis best i bed som er litt høyere enn jorda rundt.

Rotugress som tistler, nesler, krypsoleie og kveke må taes bort før såing. Sånne ugress vokser fortere enn små spirer, og kan fort ta overhånd.

Hvor tett frøene bør såes kommer an på sorten, men 2-3 cm er vanligvis passelig. Det går an å ta opp noen innimellom og spise dem mens de er små, og la resten få vokse litt til. Blir de for store, kan de bli harde og bitre. Reddiker vokser så fort at det lønner seg å så flere ganger i løpet av sesongen.
Reddikspirer er lette å kjenne igjen

Det er viktig at reddiker ikke tørker for mye ut mens de vokser. Får de for lite vann, blir de veldig sterke i smaken. Om de har vært tørre og plutselig får mye vann, kan de sprekke. Derfor er det greit å vanne reddikbed regelmessig når det er varmt og tørt i været. Det må bli fuktig langt nok nedover i jorda til at vannet når røttene.

Det finnes mange sorter reddikfrø å få kjøpt. Det er stor forskjell på form, farge og størrelse. Om det er første gang en sår reddik, er kanskje en fargeblanding mest spennende?

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger