Mammillaria

Mammillaria Foto: Rhabwar-Troll-Stock Latinsk navn : Mammillaria sp. Andre navn : Vortekaktus, vårkaktus Familie : Kaktusfamilien Opprinnelse : Amerika Utseende: Kaktus med "…

Mammillaria

Foto: Rhabwar-Troll-Stock

Latinsk navn: Mammillaria sp.

Andre navn: Vortekaktus, vårkaktus

Familie: Kaktusfamilien

Opprinnelse: Amerika

Utseende: Kaktus med "vorter" og to sett med torner eller hår. Blomstrer i en ring rundt toppen.


Plassering: 

Så lyst som mulig, gjerne rett i sola. Det er viktig at kaktuser får lys nok gjennom vinteren, og da er det så å si bare vinduskarmen som gjelder. De tåler helt fint å stå i sola, til og med midt på sommeren. Ørkenkaktuser som Mammillaria tåler tørr luft og varme godt. De kan også stå ute i sola når det er varmt nok.

Det er svært viktig at potta er godt drenert. Kaktusjord anbefales.

Får den stå lyst og kjølig gjennom vinteren, får den lett blomster om våren. De fleste Mammillaria vil under 15 grader for å sette knopper, men står den inntil vinduet om vinteren blir det ofte kaldt nok. Kaktuser tåler ikke frost.

Vann og gjødsel:

Liker best å bli tørr mellom hver vanning. Det er ikke nok at overflaten tørker, det må bli tørt hele veien ned i potta. Det greieste er å løfte på potta og vanne når den kjennes lett ut. Blir det en glipp mellom jorda og pottekanten, betyr det også at jorda er helt tørr. Kaktuser bør vannes fra bunnen av, da de har dype røtter. Om vinteren holder det å vanne en gang i måneden.

Ørkenkaktuser går i vinterdvale, derfor trenger de ikke gjødsel om høsten og vinteren. Om sommeren kan de få kaktusgjødsel, eller blomstergjødsel i halv dose en gang i måneden.

Spesielle krav:

Mammillaria er som alle andre ørkenkaktuser svært lyskrevende.

Formering:

Formeres ved stiklinger eller frø. Mammillaria setter sideskudd, som kan deles fra og plantes som stiklinger. Det bør ta et par dager fra stiklingen er tatt til den plantes, så såret får gro.

Sesong:

Hele året. Blomstrer lettest om våren.

Diverse:

Mammillaria er en stor kaktusslekt med mange arter. Noen har torner med krok i enden som kan sitte godt fast!

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger