Påskekaktus

Påskekaktus Foto: eisratte03 Latinsk navn : Rhipsalidopsis Familie : Kaktusfamilien Opprinnelse : Brasil Utseende : Skogkaktus med flate ledd, typiske kaktusblomster med spisse …

Påskekaktus

Foto: eisratte03

Latinsk navn: Rhipsalidopsis

Familie: Kaktusfamilien

Opprinnelse: Brasil

Utseende: Skogkaktus med flate ledd, typiske kaktusblomster med spisse kronblader. Finnes i rødt, rosa, oransje og hvitt.


Plassering: 

Påskekaktus er en skogkaktus. I naturen vokser den oppe i trærne, akkurat som orkideer. Dette betyr at den ikke trenger like mye sol som de mest vanlige kaktusene, som vokser i ørkenen. Den kan gjerne stå i et vindu, fordi på den tiden av året som påskekaktusen blomstrer, er sola vanligvis ikke så sterk at den kan gjøre noen skade.

Akkurat som alle andre kaktuser, tåler påskekaktusen både varme og litt kulde, men trives best i romtemperatur mens den blomstrer. For at den skal blomstre på nytt, bør den stå kjøligere på vinteren. Rundt 10 grader er best.

Vann og gjødsel:

Mens den blomstrer, bør den få vann så fort som det har blitt tørt i potta. Kaktusjord er godt drenert, så overflaten tørker veldig fort ut. Det beste er å løfte forsiktig på potta og vanne når den kjennes lett ut, ca. en gang i uka er vanlig i romtemperatur. Det er bedre å vanne lite og ofte på skåla enn mye og sjelden.

I hvileperioden trenger påskekaktusen lite vann.

Som alle andre kaktuser, kan påskekaktusen få kaktusgjødsel i den lyse årstiden. Den trenger ikke gjødsel i hvileperioden.

Spesielle krav:

Mens påskekaktusen står med knopper, er det viktig at den ikke blir snudd på. Må den begynne å strekke seg mot lyset i en annen retning, kan knoppene falle av!

Formering:

Påskekaktus formeres med stiklinger som stikkes rett i jorda. De roter seg lettest seint på våren etter at blomstringen er ferdig.

Sesong:

Blomstringen er på våren, men planten er flerårig og kan bli veldig gammel. Den er en holdbar og lettstelt grønnplante resten av året.

Diverse:

Det kan hende at en påskekaktus setter frukt. Når den er helt moden på høsten, går det an å ta vare på frøene og så dem.

Kommentarer

 1. Hei, du trenger bare en bit med to-tre "ledd" uten blomsterknopper. Det er lurt å ikke la jorda få tørke HELT ut mens de står og roter seg.

  Er det knopper eller blomster på den vil næringen gå til blomstene i stedet for røttene, og de vil rote seg saktere.

  SvarSlett
 2. Hvordan kan je trimme kaktuser.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Om du ønsker å klippe ned en påskekaktus bør det gjøres etter at den har blomstret. Bare klipp av det ytterste leddet på greinene som har blitt lange. Klipp der det er smalest, der det bare er en "streng" som holder leddene sammen. Da vil det komme sideskudd og planten blir tettere.

   Knoppene kommer i enden av skuddene, så det er viktig å ikke klippe ned om vinteren mens knoppene former seg.

   Slett
 3. Hei! Jeg har arvet en påskekatus etter farmor som er vell over 33 år gammel. Den har vært fin i alle år å er ganske så lang, men nå har den blitt kjempe bløte i bladene(skrumpete) og man kan se skyggen av fingeren igjennom bladene. Har vannet den som normalt men byttet jord. Tror ikke det er noe galt med rota da den ser frisk ut på de innerste bladene da de er mørkegrønne og harde. Noe råd?

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi da! Dette høres mest ut som en frostskade. Har den vært utsatt for kulde eller sterk varme?

   Hva slage jord pottet du om i? Det er kanskje ikke så logisk, men kaktuser trenger faktisk mindre vann etter at de har blitt pottet om. Jord, spesielt blomsterjord med mye torv, holder bedre på vannet enn den gamle rotklumpen gjør. Det er lettere å overvanne en plante som nettopp har fått mer jord.

   Og det er vel hull i bunnen på den nye potta?

   Slett
 4. Ja jeg glemte den dessverre ute over natten etter at jeg satte den ut i varmen på dagtid kommer jeg på nå. Jeg bruker blomsterjord med masse næring i som anbefalt fra butikk. Mulig det er det at den stod ute som har gjord det da. Noe jeg kan gjøre? Nei er flyttet i en glasskrukke uten hull i. Burde jeg evt skifte til annen jord å sette i en potte med hull i?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg ville ha skiftet potte til ei med hull i. Det er mye lettere å overvanne i ei potte uten hull. Påskekaktuser har blitt dyrket i vanlig blomsterjord i mange tiår, så jeg tror ikke det er der problemet ligger. :)

   Slett
  2. Ja ikke sant^^ Da skal jeg få den over i annen potte med hull i i morgen. Men burde jeg klippe av de bladene som er vassen og slappe? Eller skal de bare få være på til de evt komme seg eller faller av?

   Slett
  3. Jeg ville ha latt dem få være på til det vises tydelig hva som er levende og hva som er dødt. Det er vanskelig å si uten å ha sett den. :)

   Slett
 5. Tusen takk for svar, sa lar jeg de bare være på inntil vidre😊 Fikk ikke til å sende bilde så da blir det værre med det ja😅

  SvarSlett
  Svar
  1. Det går an å legge inn bilder på http://forum.ceeia.net/viewtopic.php?f=11&t=152 :) Det er ingen link til denne bildefunksjonen, fordi jeg jobber med å integrere den bedre i bloggen. Lykke til med kaktusen! :)

   Slett
 6. Hei. Jeg tror jeg har overvannet i vinter. Kaktusen er blitt slapp i fisken og de fleste bladene er blitt røde. Er det noe jeg kan gjøre for å få den frisk igjen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Om skaden skyldes overvanning er løsningen å la det få tørke ordentlig opp, og skifte jord om skaden er stor og det er svært vått. Det kan lønne seg å potte om i ei potte med bedre drenering slik at det blir vanskeligere å vanne for mye i framtiden.

   Røde blader får meg heller til å tenke sol/varme/kuldeskade. Eller at den har fått for *lite* vann på et varmt og tørt sted. Moderne romtemperatur er faktisk litt for varmt for kaktuser om vinteren. Påskekaktus er en skogkaktus, og de går ikke like kraftig i vinterdvale som ørkenkaktuser gjør, så de trenger mer vann...mine fikk ca. annenhver uke.

   Slike kaktuser har også en uvane med å bli røde under plantelys.

   Slett
 7. Hei, jeg har en påskekaktus som blomstret rikt denne sesongen. Har potte med hull, og vanner alltid i skålen. Den er ca 3 år gammel, og har blitt ganske stor. Potten er liten i forhold til planten, og jeg lurer på om jeg bør potte om? Bør jeg bruke kaktusjord?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Om potta er full av røtter, er det rett tid for å potte om. Det ser du lettest under potta. Det er best å potte om nå etter blomstringen. Og ja, den vil ha kaktusjord. :)

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger