Påskekaktus

Påskekaktus Foto: eisratte03 Latinsk navn : Rhipsalidopsis Familie : Kaktusfamilien Opprinnelse : Brasil Utseende : Skogkaktus med flate ledd, typiske kaktusblomster med spisse …

Påskekaktus

Foto: eisratte03

Latinsk navn: Rhipsalidopsis

Familie: Kaktusfamilien

Opprinnelse: Brasil

Utseende: Skogkaktus med flate ledd, typiske kaktusblomster med spisse kronblader. Finnes i rødt, rosa, oransje og hvitt.


Plassering: 

Påskekaktus er en skogkaktus. I naturen vokser den oppe i trærne, akkurat som orkideer. Dette betyr at den ikke trenger like mye sol som de mest vanlige kaktusene, som vokser i ørkenen. Den kan gjerne stå i et vindu, fordi på den tiden av året som påskekaktusen blomstrer, er sola vanligvis ikke så sterk at den kan gjøre noen skade.

Akkurat som alle andre kaktuser, tåler påskekaktusen både varme og litt kulde, men trives best i romtemperatur mens den blomstrer. For at den skal blomstre på nytt, bør den stå kjøligere på vinteren. Rundt 10 grader er best.

Vann og gjødsel:

Mens den blomstrer, bør den få vann så fort som det har blitt tørt i potta. Kaktusjord er godt drenert, så overflaten tørker veldig fort ut. Det beste er å løfte forsiktig på potta og vanne når den kjennes lett ut, ca. en gang i uka er vanlig i romtemperatur. Det er bedre å vanne lite og ofte på skåla enn mye og sjelden.

I hvileperioden trenger påskekaktusen lite vann.

Som alle andre kaktuser, kan påskekaktusen få kaktusgjødsel i den lyse årstiden. Den trenger ikke gjødsel i hvileperioden.

Spesielle krav:

Mens påskekaktusen står med knopper, er det viktig at den ikke blir snudd på. Må den begynne å strekke seg mot lyset i en annen retning, kan knoppene falle av!

Formering:

Påskekaktus formeres med stiklinger som stikkes rett i jorda. De roter seg lettest seint på våren etter at blomstringen er ferdig.

Sesong:

Blomstringen er på våren, men planten er flerårig og kan bli veldig gammel. Den er en holdbar og lettstelt grønnplante resten av året.

Diverse:

Det kan hende at en påskekaktus setter frukt. Når den er helt moden på høsten, går det an å ta vare på frøene og så dem.

Kommentarer

 1. Hei.
  Er d noen spesielle ting å tenke på når jeg skal stikke stikklinger i jorda?
  Hvordan,hvilken del og hvor mye skal jeg knipe???
  Takk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, du trenger bare en bit med to-tre "ledd" uten blomsterknopper. Det er lurt å ikke la jorda få tørke HELT ut mens de står og roter seg.

   Er det knopper eller blomster på den vil næringen gå til blomstene i stedet for røttene, og de vil rote seg saktere.

   Slett
 2. Hvordan kan je trimme kaktuser.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Om du ønsker å klippe ned en påskekaktus bør det gjøres etter at den har blomstret. Bare klipp av det ytterste leddet på greinene som har blitt lange. Klipp der det er smalest, der det bare er en "streng" som holder leddene sammen. Da vil det komme sideskudd og planten blir tettere.

   Knoppene kommer i enden av skuddene, så det er viktig å ikke klippe ned om vinteren mens knoppene former seg.

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger