Elefantfot

Elefantfot Latinsk navn : Nolina eller Beaucarnea Familie : Aspargesfamilien Opprinnelse : Mexico Hardførhet : Tåler litt frost, men overvintrer ikke ute Utseende: Tykk stamme med e…

Elefantfot


Latinsk navn: Nolina eller Beaucarnea

Familie: Aspargesfamilien

Opprinnelse: Mexico

Hardførhet: Tåler litt frost, men overvintrer ikke ute

Utseende: Tykk stamme med en klump nederst, gresslignende blader


Plassering: 

Så lyst som mulig, gjerne i sola. Blir det veldig varmt, f.eks. i et sørvindu, bør den skjermes for den sterkeste sola. Elefantfot kan ta skade av tørr, varm luft om de ikke får lys og vann nok, og bør derfor ikke stå rett ved en ovn eller varmepumpe.

Den kan gjerne stå ut om sommeren, men bør da stå under tak så den ikke regner full av vann. Jorda må være godt drenert.

Vann og gjødsel:

Elefantfot lagrer vann inne i stammen, derfor tåler den å tørke ut. Den bør få bli litt tørst mellom hver vanning. Om vinteren trenger den mindre vann enn om sommeren.

Det er nok å gjødsle en gang i måneden i den lyse årstiden. I den mørke årstiden trenger den ikke gjødsel.

Spesielle krav:

Brune bladspisser kan klippes av uten at planten tar skade. De nederste bladene vil bli brune og krølle seg sammen etter som planten vokser. Dette er helt normalt, men de fleste syns planten blir finere uten de gamle bladene.

Bladene kan råtne om det blir liggende vann oppå dem. Det er best å vanne fra bunnen eller i kanten av potta.

Formering:

Formeres ved frø, men små planter vokser sakte, og derfor kjøpes de vanligvis ferdige i butikken.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Elefantfot er egentlig et tre. Store planter er mange år gamle, og kan derfor bli dyre i salg.

Kommentarer

 1. Så at det stod at bladene kan råtne ved at det ligger vann på dem.Og jeg som har sprayet mine i god tro🙄Ser nå litt pjusk ut,oppe i toppen.

  SvarSlett
 2. Liker den seg best i store potter så røttene får god plass eller liker den å ha det trangt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, den liker best å stå litt trangt. Det bør gå et par år mellom hver ompotting.

   Slett
 3. Min elefantfot, som har greid seg bra selv om jeg har vært borte fra den i 6 uker av gangen, ser ikke helt bra ut nå. Bladene har blitt lysegrønne. Kan jeg ha gitt den for mye vann nå som jeg er hjemme hele tiden? Pleier å ha vann i potteskjuleren og sjekke at alt blir sugd opp av roten. Har hatt den i mange år. Hva kan være feil?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Har den fått godt nok lys? Vi har hatt en uvanlig mørk vinter her med overskyet vær og ingen snø, så til og med de plantene som har stått i vinduet sliter og blir lysegrønne. I tillegg blir plantene mye mer følsomme for overvanning når det er mørkt. Har lysforholdene forandret seg?

   Ellers kan lysegrønne blader være et tegn på næringsmangel, men dette er mindre aktuelt nå om vinteren. Kanskje er det på tide å potte om når det blir vår?

   Slett
  2. Takk for svar. Kanskje for lite lys. Den står i et vestvendt vindu. Det kommer ikke mye sol inn her, dessverre. Den har stått på samme sted hele tiden. Har hatt den i noen år, så kanskje lurt å potte om til våren.

   Slett
 4. Har en gammel elefantfot som nå har en stamme på over en meter. Langs denne stammen kommer det nå flere friske små skudd. Hvis jeg kutter av toppen, vil skuddene danne nye greiner?
  Hilsen Liv Mari.
  Takknemlig for svar!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Et par av de øverste skuddene vil danne dusker lik den som er i toppen. Det krever godt lys for at de skal vokse, så om du planlegger å klippe ned planten anbefaler jeg å vente med dette til våren. De vokser sakte, så den vil ikke bli fin igjen på flere måneder. Jeg tror nok den blir finest om den får lov å vokse som den vil. :)

   Slett
 5. Hei:)
  Jeg skjønner det slik at elefantfot tåler å stå kjølig (10-12 grader) på vinteren. Men vil den tåle dette og samtidig få minimalt med lys (i perioden okt-feb/mars)?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger