Elefantfot

Elefantfot Latinsk navn : Nolina eller Beaucarnea Familie : Aspargesfamilien Opprinnelse : Mexico Hardførhet : Tåler litt frost, men overvintrer ikke ute Utseende: Tykk stamme med e…

Elefantfot


Latinsk navn: Nolina eller Beaucarnea

Familie: Aspargesfamilien

Opprinnelse: Mexico

Hardførhet: Tåler litt frost, men overvintrer ikke ute

Utseende: Tykk stamme med en klump nederst, gresslignende blader


Plassering: 

Så lyst som mulig, gjerne i sola. Blir det veldig varmt, f.eks. i et sørvindu, bør den skjermes for den sterkeste sola. Elefantfot kan ta skade av tørr, varm luft om de ikke får lys og vann nok, og bør derfor ikke stå rett ved en ovn eller varmepumpe.

Den kan gjerne stå ut om sommeren, men bør da stå under tak så den ikke regner full av vann. Jorda må være godt drenert.

Vann og gjødsel:

Elefantfot lagrer vann inne i stammen, derfor tåler den å tørke ut. Den bør få bli litt tørst mellom hver vanning. Om vinteren trenger den mindre vann enn om sommeren.

Det er nok å gjødsle en gang i måneden i den lyse årstiden. I den mørke årstiden trenger den ikke gjødsel.

Spesielle krav:

Brune bladspisser kan klippes av uten at planten tar skade. De nederste bladene vil bli brune og krølle seg sammen etter som planten vokser. Dette er helt normalt, men de fleste syns planten blir finere uten de gamle bladene.

Bladene kan råtne om det blir liggende vann oppå dem. Det er best å vanne fra bunnen eller i kanten av potta.

Formering:

Formeres ved frø, men små planter vokser sakte, og derfor kjøpes de vanligvis ferdige i butikken.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Elefantfot er egentlig et tre. Store planter er mange år gamle, og kan derfor bli dyre i salg.

Kommentarer

 1. Så at det stod at bladene kan råtne ved at det ligger vann på dem.Og jeg som har sprayet mine i god tro🙄Ser nå litt pjusk ut,oppe i toppen.

  SvarSlett
 2. Liker den seg best i store potter så røttene får god plass eller liker den å ha det trangt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, den liker best å stå litt trangt. Det bør gå et par år mellom hver ompotting.

   Slett
 3. Min elefantfot, som har greid seg bra selv om jeg har vært borte fra den i 6 uker av gangen, ser ikke helt bra ut nå. Bladene har blitt lysegrønne. Kan jeg ha gitt den for mye vann nå som jeg er hjemme hele tiden? Pleier å ha vann i potteskjuleren og sjekke at alt blir sugd opp av roten. Har hatt den i mange år. Hva kan være feil?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Har den fått godt nok lys? Vi har hatt en uvanlig mørk vinter her med overskyet vær og ingen snø, så til og med de plantene som har stått i vinduet sliter og blir lysegrønne. I tillegg blir plantene mye mer følsomme for overvanning når det er mørkt. Har lysforholdene forandret seg?

   Ellers kan lysegrønne blader være et tegn på næringsmangel, men dette er mindre aktuelt nå om vinteren. Kanskje er det på tide å potte om når det blir vår?

   Slett
  2. Takk for svar. Kanskje for lite lys. Den står i et vestvendt vindu. Det kommer ikke mye sol inn her, dessverre. Den har stått på samme sted hele tiden. Har hatt den i noen år, så kanskje lurt å potte om til våren.

   Slett
 4. Har en gammel elefantfot som nå har en stamme på over en meter. Langs denne stammen kommer det nå flere friske små skudd. Hvis jeg kutter av toppen, vil skuddene danne nye greiner?
  Hilsen Liv Mari.
  Takknemlig for svar!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Et par av de øverste skuddene vil danne dusker lik den som er i toppen. Det krever godt lys for at de skal vokse, så om du planlegger å klippe ned planten anbefaler jeg å vente med dette til våren. De vokser sakte, så den vil ikke bli fin igjen på flere måneder. Jeg tror nok den blir finest om den får lov å vokse som den vil. :)

   Slett
 5. Hei:)
  Jeg skjønner det slik at elefantfot tåler å stå kjølig (10-12 grader) på vinteren. Men vil den tåle dette og samtidig få minimalt med lys (i perioden okt-feb/mars)?

  SvarSlett
 6. Hei. Jeg fikk i dag en elefantfot av samboeren min i gave. Liten, men godt etablert med 4 steder for blad dannelse. Han falt dessverre på isen på vei hjem, og alle bladskuddene knakk av.. Vil det komme nye skudd ut fra toppen, eller ser det mørkt ut? :/ mvh Mina

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, det vil komme nye skudd. :) Bare sett den lyst og pass på å vanne når jorda er tørr. Ikke overvann, en plante uten blader trenger mye mindre vann. Lykke til!

   Slett
 7. Hei. Jeg omplantet min elefantfot for 2 uker siden. Har stått i plastpotte i 4 uker før det. Brukte kaktusjord blandet med sand, småstein og perlitt. Står i vindu hvor det er sol 7-9 timer per dag. Jeg vanner kun når den er virkelig tørr. Nå er selve foten myk mens bladene er grønne og flotte. Hva skjer med den? Er det noe jeg kan gjøre så den blir samme hardhet som den var før omplanting?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Det er mest sannsynlig at dette er en reaksjon på ompottingen. Røttene blir alltid litt skadet, og det kan ta litt tid før det gror.

   I verste fall kan det være et tegn på rotråte, men det er usannsynlig om den har stått i kaktusjord og fått tørke helt gjennom mellom hver vanning. Kan det hende at den rett og slett har brukt opp noe av vannlageret inne i stammen?

   Slett
  2. Det kan nesten virke slik. Men jeg tror kanskje det er en sammenheng med stress og ompåtting for tidlig. Kjøpte 3 til som jeg har latt stå alene uten å bli tatt ut av potta og de trives som plomma i egget. Var min første elefantfot så da lærte jeg at jeg ikke skulle potte den om. Lar de stå 1 mnd nå så de blir vandt med sitt nye hjem, klima og timer med sol så får vi se hva som skjer under pottene etter hvert. Mulig de trives såpass at jeg venter en god stund med å potte dem om.

   Slett
  3. Ja, jeg har litt av den samme erfaringen. Flyttingen fra gartneri til butikk til hjemme er allerede såpass stressende at det er lurt å vente litt med å potte om, unntatt når det er snakk om en hurtigvoksende plante i ei for liten potte.

   Slett
 8. Hei :) Jeg har en elefantfot hvor stammen er mørkere nederst, og noen blad har blitt lysere innerst og vanlig grønnfarge i endene. Den ser litt pjuskere ut også… Kan den ha for lite næring?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette er et veldig typisk tegn på lysmangel. Så å si alle planter får for lite lys nå om vinteren. Det er også viktig at den får tørke godt opp mellom hver vanning når det er så få lystimer, så røttene ikke råtner. :)

   Slett
 9. Hei. Jeg har en stor elefantfot som jeg har hatt i over 30 år. Toppskuddene har nå blitt brune, og jeg lurer på om den synger på siste verset. Jeg vurderer og kutte stammen og satse på at den kommer med nye skudd. Hvordan bør jeg gjøre det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det går an å kutte stammen på yngre planter, men brune toppskudd *kan* være et tegn på rotråte, og da nytter det ikke med topping. Dette kan skje om den har fått for mye vann i den mørke årstiden. En såpass stor og gammel plante vil også tåle kuttingen dårligere. De har vanskeligere for å danne nye skudd, og snittflaten kan bli infisert av bakterier og sopp.

   Eller er det bladspissene som har blitt brune? Det er også helt vanlig om vinteren, og kommer av tørr inneluft. Dette vil rette seg opp når det kommer nye, friske blader i vekstsesongen. Jeg ville passet på at den får så godt lys som mulig, og at den får lov å tørke skikkelig mellom hver vanning. Kanskje trenger den litt frisk jord også?

   Slett
 10. Hei har en stor plante ute ( Spania ) den blomstrer på alle skudd. Skal de klipper vekk når den er ferdig blomstret ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, det er anbefalt, så ikke frøene tar energi som ellers ville gått til nye skudd :) Heldigvis kan en elefantfot blomstre mange ganger, i motsetning til slektningen Agave.

   Slett
 11. Hei. Jeg har en elefantfot som jeg har hatt siden «foten» var på størrelse med min tommelfingernegl. Den har nå litt over en meter lang stamme. Det rare er at de. Har bestemor seg for å vokse vannrett, og har på egen hånd bøyd seg send til vannrett eller faktisk litt nedover. Den har flere sideskudd så tenkte å kutte den ned. Spørsmålet er; kan jeg få røtter på stammen jeg kutter av? Vil den kunne overleve som egen plante?

  SvarSlett
  Svar
  1. Autokorrektur endret dessverre mine skrivefeil til helt andre ord.
   «Det rare er at de. Har bestemor seg for å vokse vannrett» = Det rare er at den har bestemt seg for å vokse vannrett.

   Slett
  2. Hei! Dette er typisk for alle typer palmer og lignende trær når de vokser inne og blir gamle. Jeg vet ikke grunnen, men lurer på om det har noe med at lyset kommer inn fra siden (vinduer) inne og ovenfra ute. Det er dessverre svært vanskelig å få røtter på skuddene. Den trenger knollen nederst. Om du klipper den ned, så vil det nok komme nye skudd fra stammen. Det er best å gjøre dette i april-mai så den får maksimalt med lys mens den vokser.

   Slett
 12. Hei.
  Jeg har en elefantfotplante jeg har hatt et par år.
  Da jeg fikk den hjem skjøt den fart og har stive rette blader i toppen som nærmest står rett opp. Jeg trodde de ville bli mer myke og bølgete etterhvert, men de blir ved å være stive og opprettede. Noe jeg gjør feil? For mye lys? Stort sett stått i vestvendt eller sørvendt vindu.
  Vennlig hilsen Inger Lill

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette er helt normalt og et tegn på sunnhet. De vil nok bøye seg utover etter hvert som det kommer nye blader ut fra midten, og det begynner vanligvis å skje nå snart rundt påske. Helt myke blir de nok aldri, om planten er sunn og får nok lys. Det kan nok hende at de blir hardere i sterkt sollys, men vi har så få lystimer gjennom en norsk vinter at det kan umulig bli for mye da. Jeg ville heller ha beskyttet den litt midt på sommeren.

   Slett
 13. Hei. Jeg pottet om min elefantfot for 3 uker siden. Plutselig ser jeg nå at ca 70% av «gresstråene» er blitt helt korte? De er ca. 3-4 ca lange bare. Ser ut som noen har tatt en saks og klippet av nesten. (Jeg har ikke dyr som kam ha spist). Vet noen hva dette kan komme av?

  SvarSlett
  Svar
  1. I all verden, dette har jeg aldri hørt om. Vanligvis ville jeg ha skyldt på katt, som elsker å spise på sånne planter! Hvordan ser det ut der de har falt av? Falt de av over tid, eller lå de bare plutselig på gulvet? Det er vanlig at de nederste bladene blir gule/brune og faller av nå på våren, det er sånn planten lager ny stamme.

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger