Duftranke

Duftranke Foto: Lenore Edman   Latinsk navn : Stephanotis floribunda Familie : Gravmyrtfamilien /Tidligere Svalerotfamilien Opprinnelse : Madagaskar Utseende:  Slyngplante med blanke…

Duftranke

Foto: Lenore Edman 

Latinsk navn: Stephanotis floribunda

Familie: Gravmyrtfamilien /Tidligere Svalerotfamilien

Opprinnelse: Madagaskar

Utseende: Slyngplante med blanke, mørkegrønne blader og duftemde, hvite blomster i klase. Ligner Hoya, men blomstene har trompetform


Plassering: 

Så lyst som mulig, men ikke i den varmeste sola midt på sommeren. Det er svært viktig at en duftranke med knopper får nok lys, for at knoppene skal komme ut. Den bør heller ikke flyttes eller snues på mens den står i knopp.

Duftranker liker i det hele tatt ikke å bli overrasket. Temperaturen bør være konstant på mellom 15 og 20 grader for at den skal trives aller best.

Vann og gjødsel:

En duftranke liker verken å bli for tørr eller for våt. Den bør vannes litt om gangen, men ganske ofte, med lunkent vann. Å vanne fra bunnen gir planten sterkere røtter. Den kan gjerne dusjes med lunkent vann, men ikke rett på blomsten.

Blir bladene matte,  er det et tydelig tegn på at den har fått for lite vann.

Duftranker bør få gjødsel som er blandet ut svakere enn det står på flaska. Brukes langtidsgjødsel, er det nok med en halv dose. Dette er fordi duftranker lett får sjokk om de blir gjødslet for sterkt.

Spesielle krav:

Duftranke er en litt krevende potteplante, som ikke vil ha brå forandringer i forholdene. Den kaster knoppene om den blir misfornøyd med noe, og det tar lang tid med godt lys og regelmessig vanning før de kommer tilbake.

Selve planten er flerårig og vokser fort. Det er greiest å nøste den opp rundt en bøyle eller et espalier etter som den vokser.

Formering:

Kan formeres med frø, men frøene må være helt ferske. Gartnere formerer dem med stiklinger.

Sesong:

Blomstrer i den lyse årstiden

Diverse:

Det går an å få frukt på en duftranke, men det skjer sjeldent. Frukten ligner litt på en mango, og er full av hårete frø. Frøene kan spire om de blir sådd en dag eller mindre fra de blir plukket.

Kommentarer

  1. Har en duft ranke som har vokst seg ekstra stor m masse greiner og bladverk etter ompotting. Den har blomstret masse på den lyse årstid men ikke mere etter ompottingen. Planta rett i potta m steiner i bunnen. Har jeg gjødsle for mye og kanskje årsak til stort bladverk og lite blomster?

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er alltid en mulighet, spesielt om gjødselen har mye nitrogen (N-tall). Det kan også være at den vil fylle potta med røtter før den blomstrer. Jeg gjetter på at det kommer nye knopper til våren :)

      Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger