Duftranke

Duftranke Foto: Lenore Edman   Latinsk navn : Stephanotis floribunda Familie : Gravmyrtfamilien /Tidligere Svalerotfamilien Opprinnelse : Madagaskar Utseende:  Slyngplante med blanke…

Duftranke

Foto: Lenore Edman 

Latinsk navn: Stephanotis floribunda

Familie: Gravmyrtfamilien /Tidligere Svalerotfamilien

Opprinnelse: Madagaskar

Utseende: Slyngplante med blanke, mørkegrønne blader og duftemde, hvite blomster i klase. Ligner Hoya, men blomstene har trompetform


Plassering: 

Så lyst som mulig, men ikke i den varmeste sola midt på sommeren. Det er svært viktig at en duftranke med knopper får nok lys, for at knoppene skal komme ut. Den bør heller ikke flyttes eller snues på mens den står i knopp.

Duftranker liker i det hele tatt ikke å bli overrasket. Temperaturen bør være konstant på mellom 15 og 20 grader for at den skal trives aller best.

Vann og gjødsel:

En duftranke liker verken å bli for tørr eller for våt. Den bør vannes litt om gangen, men ganske ofte, med lunkent vann. Å vanne fra bunnen gir planten sterkere røtter. Den kan gjerne dusjes med lunkent vann, men ikke rett på blomsten.

Blir bladene matte,  er det et tydelig tegn på at den har fått for lite vann.

Duftranker bør få gjødsel som er blandet ut svakere enn det står på flaska. Brukes langtidsgjødsel, er det nok med en halv dose. Dette er fordi duftranker lett får sjokk om de blir gjødslet for sterkt.

Spesielle krav:

Duftranke er en litt krevende potteplante, som ikke vil ha brå forandringer i forholdene. Den kaster knoppene om den blir misfornøyd med noe, og det tar lang tid med godt lys og regelmessig vanning før de kommer tilbake.

Selve planten er flerårig og vokser fort. Det er greiest å nøste den opp rundt en bøyle eller et espalier etter som den vokser.

Formering:

Kan formeres med frø, men frøene må være helt ferske. Gartnere formerer dem med stiklinger.

Sesong:

Blomstrer i den lyse årstiden

Diverse:

Det går an å få frukt på en duftranke, men det skjer sjeldent. Frukten ligner litt på en mango, og er full av hårete frø. Frøene kan spire om de blir sådd en dag eller mindre fra de blir plukket.

Kommentarer

 1. Har en duft ranke som har vokst seg ekstra stor m masse greiner og bladverk etter ompotting. Den har blomstret masse på den lyse årstid men ikke mere etter ompottingen. Planta rett i potta m steiner i bunnen. Har jeg gjødsle for mye og kanskje årsak til stort bladverk og lite blomster?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er alltid en mulighet, spesielt om gjødselen har mye nitrogen (N-tall). Det kan også være at den vil fylle potta med røtter før den blomstrer. Jeg gjetter på at det kommer nye knopper til våren :)

   Slett
 2. Jeg har en duftranke som hadde knopper som døde med engang jeg tok den med hjem. Etter dette har den vokst ut rare blader som er kuttet eller kun vokser som en halv. Videre blader dør også og den nye stilken som skulle gjort planten min frodig har ingenting som vokser på den da det detter av. Noe jeg kan gjøre for å friske opp duftranken? Og kan jeg klippe av stilken som bladene er dettet av?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! At knoppene faller av etter at planten har blitt flyttet på er dessverre ganske normalt. Den reagerer sånn på forandring i miljøet.

   Får den nok lys? Duftranker trenger MYE lys. Bladene kan bli gule og falle av om det er for mørkt/jorda er for våt/en kombinasjon av dette. Om bladene heller blir tørre og faller av, har det derimot blitt for tørt. Den eneste måten å være sikker på vanningen er å sjekke ofte. Jeg foretrekker å løfte opp hele potta for å sjekke om den er tung eller lett. En duftranke vil aller helst være *nesten* lett, hele tiden...

   Det som skjer med de nye bladene høres ut som en skade på skuddet før bladene vokste ut. Eller kan der være skadedyr? Duftranker kan få ullus.

   Slett
 3. Duftranker passer meg bra. Her skjer det lite så den får den roen den trenger. Den har fulgt meg i 25 år og blomstrer 2 ganger i året. Men nå får den litt gule blader. Har potte på skål så jeg vanner til vannet siver ut. Kan gule blader være næringsmiddel?

  SvarSlett
  Svar
  1. Være mangel på næring 😉

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger