Juleglede

Juleglede Latinsk navn : Begonia x cheimantha Andre navn: Julebegonia, Lorraine-begonia Familie : Begoniafamilien Opprinnelse : Juleglede er en krysning mellom ville begoniaarter Ut…

Juleglede


Latinsk navn: Begonia x cheimantha

Andre navn: Julebegonia, Lorraine-begonia

Familie: Begoniafamilien

Opprinnelse: Juleglede er en krysning mellom ville begoniaarter

Utseende: Rosa eller hvite saftige blomster med gule støvbærere, mørkegrønne blader. 


Plassering: 

Lyst i romtemperatur eller litt kjøligere. Juleglede tåler mindre kulde enn vanlige knollbegonia, men trives dårlig om det blir for varmt.

Om sommeren bør den skjermes mot det sterkeste sollyset. Det kan bli alt for varmt i et sørvindu!

Vann og gjødsel:

Juleglede bør ikke tørke helt ut. Jeg har best erfaring med å vanne fra bunnen med lunkent vann et par ganger i uka. Jorda må ikke være helt våt.

Plantene som selges til jul har langtidsgjødsel i jorda og trenger ikke gjødsel. Om planten overlever jula og skal dyrkes videre, bør den få gjødsel om våren. Gjødselpinner og andre typer langtidsgjødsel passer godt.

Spesielle krav:

Visne blomster bør plukkes av, så kommer det lys til knoppene som gjemmer seg mellom bladene. Som på andre typer begonia kan det være lurt å plukke av noen blader om de kommer veldig tett.

Når sola kommer tilbake kan julegleden klippes litt ned. Da vil den komme med nye skudd og kan få nye blomster nesten med en gang. Skal den blomstre til jul, må den få godt lys.

Formering:

Julegleder formeres med stiklinger. Småplantene må ha godt lys for å blomstre.

Blomstringstid:

Selges vanligvis i desember. Disse plantene har fått kunstig lys av gartneren. Julegleder kan blomstre når som helst om den får nok lys.

Diverse:

Juleglede er en gammel juleblomst som er på vei tilbake. Den var den første potteplanten som var lett å få blomster på til jul.

Kommentarer

 1. Hvordan gjør jeg for å få rot på stiklingene av julegleden ?

  SvarSlett
 2. Jeg har en juleglede som er kjøpt i 2021, så jeg håper noen kan hjelpe meg med å lage nye planter da den ikke er å få kjøpt lenger.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det stemmer at de ikke er å få kjøpt, det kom sykdom på morplantene i gartneriene og nye må formeres opp fra vevskultur. Det vil ta tid, men de kommer nok til neste år.

   Disse kan være litt ekle å ta stiklinger av, fordi stilkene har så lett for å råtne når de blir våte. Noen anbefaler å rote i mose eller perlite i stedet for i vann. Jeg roter de aller fleste stiklingene i fuktig mose nå, det virker som om det er det raskeste og sikreste.

   Noen hagesenter og nettbutikker selger rotingshormon. Det er et pulver som du dypper enden av stiklingen i. Det kan være verdt et forsøk?

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger