Hjerteranke

Hjerteranke Foto: Matilda Smith, ca. 1900 Latinsk navn : Ceropegia woodii Familie : Gravmyrtfamilien Opprinnelse : Sør- Afrika Utseende: Tynn hengende eller klatrende stilk …

Hjerteranke

Foto: Matilda Smith, ca. 1900


Latinsk navn: Ceropegia woodii

Familie: Gravmyrtfamilien

Opprinnelse: Sør- Afrika

Utseende: Tynn hengende eller klatrende stilk med hjerteformete blader to og to, rosa rørformete blomster


Plassering: 

Så lyst som mulig, helst i vinduet. Om sommeren bør den skjermes for den sterkeste sola. Hjerteranke tåler ikke under 15 grader.

Vann og gjødsel:

Jorda må bli tørr mellom hver vanning, og det må ikke stå igjen vann på skåla eller i potta etter at planten har drukket ferdig. Det er ikke nok at overflaten tørker, den må bli såpass tørr at potta kjennes lett ut. Dette er fordi det ligger knoller under jorda, som kan råtne om de er våte over tid.

Den trenger ikke mye gjødsel, og kan gjerne få gjødsel beregnet på kaktus og sukkulenter.

Spesielle krav:

Hjerteranke er glad i lys. Får den for lite lys, vil den få lysegrønne blader. Friske blader er mørkegrønne med et sølvaktig mønster.

Formering:

Formeres ved deling. Knollene kan plukkes fra hverandre og pottes i nye potter.

Sesong:

Hele året, blomstrer når det er lyst nok.

Diverse:

Slekten Ceropegia inneholder flere planter med uvanlig utseende på blomstene. En slektning, Ceropegia sandersonii, har blomster som ligner sopphatter eller fallskjermer.

Kommentarer

 1. Er denne planten giftig? Jeg har katter som spiser på den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, i følge den amerikanske dyrebeskyttelsen er ikke hjerteranke giftig for katter. Jeg vil anbefale å ta kontakt med dyrlege eller Giftinformasjonen om du mistenker at katten har fått i seg noe farlig, siden informasjonen på nettet kan være for gammel.

   Slett
  2. Tusen takk for svar! Fant ikke ut av dette noen andre steder.

   Slett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Hei hva om blomsten mister en hel tråd so lløamwr fra jorden? Kan denne sitte i vann og få røtter? Hilsen en ny og bekymret hjerteranke mamma 😭😢

  SvarSlett
  Svar
  1. Unnskyldning skrivefeil. En hel tråd fra blomsten..

   Slett
  2. Uff da! Det går an å rote den i jord. Bare legg tråden flatt oppå jorda og pass på at flere noder (der som bladene kommer ut fra tråden) er i kontakt med jordoverflaten. :)

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger