Kortreist: Salat

Å dyrke sine egne grønnsaker er ikke så vanskelig som det kan se ut til ved første blikk. Det er mange grønnsaker som er lette å få til, og som ikke krever noe annet utstyr enn jord, frø, og litt tid…
Å dyrke sine egne grønnsaker er ikke så vanskelig som det kan se ut til ved første blikk. Det er mange grønnsaker som er lette å få til, og som ikke krever noe annet utstyr enn jord, frø, og litt tid. En trenger ikke en gang å ha hage. En kasse med jord i, eller til og med ei stor potte, er nok. Å dyrke sine egen grønnsaker er morsomt både for voksne og barn!
Foto: Filip H.F. Slagter

Salat er en delikat grønnsak, som tåler transport og lagring dårlig. Derfor er salat noe av det aller mest tilfredsstillende vi kan dyrke hjemme. Det vi får i butikkene kan bare ikke sammenlignes med selvdyrket.

De fleste sortene av salat vil ikke spire over 20 grader. Derfor er det greit å så den tidlig, før det blir for varmt. Dette betyr også at den må såes rett på vokseplassen. Inne blir det for varmt. Plukksalat kan såes ganske tett, mens hodesalat bør ha litt avstand. Det står på frøpakken hvilken avstand hver enkelt sort skal stå. Salat har ikke særlig dype røtter, og trenger ikke spesielt dyp jord. Det er helt greit å dyrke salat i potter med vanlig blomsterjord. Kompost er bra, men det må blandes ut i jord så det ikke blir for sterkt.

Foto: Erda Estremera
Salatplanter liker ikke å bli tørste. Står de i ei potte eller en kasse, bør de vannes før jorda blir helt tørr. Det er også viktig at potta eller kassen er drenert, så den ikke regner full av vann. Gjødsel er en fordel, men ingen små spirer liker sterk gjødsel. Det er bedre å gjødsle seinere, når de har fått skikkelige blader. Kompostjord trenger ikke ekstra gjødsel.

Det går an å plukke å spise salat fra bladene er små. Plukksalat smaker bedre om den blir spist av etter hvert, fordi de unge bladene smaker best. Det er også en god ide å så salat i flere omganger, så det alltid er unge blader å ta av. Når det er veldig lyst og varmt midt på sommeren, kan salat gå i stokk. Særlig ruccola og andre typer sennepssalat er utsatt for det.

En fordel med å dyrke salat i potter er at snegler ikke kommer til så lett. Særlig seint på sommeren og utover høsten kan de være en plage. Ruccola og andre sennepssalater kan være lurt å så under fiberduk, da kålmøll er glade i det. Det er ikke alle år og steder i landet at kålmøll er vanlig, men der de kommer, blir det fort mye.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger