Kortreist: Sukkererter

Å dyrke sine egne grønnsaker er ikke så vanskelig som det kan se ut til ved første blikk. Det er mange grønnsaker som er lette å få til, og som ikke krever noe annet utstyr enn jord, frø, og litt tid…
Å dyrke sine egne grønnsaker er ikke så vanskelig som det kan se ut til ved første blikk. Det er mange grønnsaker som er lette å få til, og som ikke krever noe annet utstyr enn jord, frø, og litt tid. En trenger ikke en gang å ha hage. En kasse med jord i, eller til og med ei stor potte, er nok. Å dyrke sine egen grønnsaker er morsomt både for voksne og barn!
Sukkerert med flat belg

Sukkererter er noe av det aller enkleste å dyrke. De vokser fort, og får erter under de aller fleste forhold. Det aller meste i ertefamilien trenger ikke veldig næringsrik jord, og sukkererter er ikke noe unntak. Erteplanter gjør jorda til og med bedre. De trekker nitrogengass ut av lufta, og gjør det om til næring i røttene.

Alt som trengs for å dyrke sukkererter er jord, og noe å klatre i. Jorda trenger ikke å være veldig dyp eller god, men den bør være uten rotugress. Frøugress lukes bort når det dukker opp. Ertespirer er kraftige og lette å kjenne igjen. Får de opp og klatre med en gang, vokser de fort ifra frøugresset. Det finnes diverse klatrestativ å få kjøpt, men det enkleste er å stikke pinner godt ned i jorda og dra hyssing mellom dem. Erter vokser også godt oppover nettinggjerder.

Frøene spirer lettere om de får ligge i vann og svelle i noen timer før de blir sådd. De kan godt ligge i vann over natta. Det vises godt at de blir større og rundere i formen. Det er lurt å dytte frøene litt godt ned i jorda, fordi fugler er glade i erter. Sukkererter kan godt såes litt seint, de spirer ikke om det er for kaldt.

Noen sorter av sukkererter får runde belger, andre flate. Det som er spesielt med sukkererter i forhold til andre erter, er at de ikke har det papiraktige laget innerst i belgen. Derfor er hele belgen spiselig. Sukkeret omdannes fort til stivelse om de blir liggende etter at de er høstet, så de smaker best med en gang. De ertene vi får kjøpt i butikken kan ikke sammenlignes med selvdyrkete!

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger