Monstera deliciosa og andre monstre

Jeg får mange spørsmål om Monstera og Philodendron nå for tiden. Denne plantefamilien har blitt svært populær, og det kommer hele tiden ut nye sorter på markedet. Flere har spurt om jeg kan skrive li…
Jeg får mange spørsmål om Monstera og Philodendron nå for tiden. Denne plantefamilien har blitt svært populær, og det kommer hele tiden ut nye sorter på markedet. Flere har spurt om jeg kan skrive litt om de forskjellige artene.

Monstera Deliciosa vokser seg stor i Glasshuset, BodøMonstera hører til myrkonglefamilien. Typisk for denne familien er blomster som ser ut som en kolbe med et stort, mer eller mindre farget blad rundt. Mange er klatreplanter med luftrøtter. Plantene i myrkonglefamilien kalles aroider, det er et uttrykk som dykker opp for eksempel på planteforum og i handelen.

Det botaniske (latinske) navnet på planter har to deler: et slektsnavn og et artsnavn. Navn utover det er gjerne variasjoner og handelsnavn. Planten på bildet her heter Monstera deliciosa.

Monstera er navnet på slekten, som inneholder flere forskjellige arter. Deliciosa er navnet på akkurat denne arten. Slike botaniske navn skrives i kursiv. Sorter og handelsnavn skrives med anførselstegn, f.eks. 'Variegata'

Bladene på dette bildet er større enn bladene en typisk potteplante får. Det er fordi denne vokser i et "drivhus" (Egentlig ei overbygd handlegate) året rundt og får mer lys og varme. Jo mer lys den får, jo mer huller kommer det i bladene!

Om artene

Den aller meste vanlige Monstera-typen i handelen er Monstera deliciosa var. borsigiana. Det er en variant av Monstera deliciosa som vokser svært fort, men bladene på en fullvoksen plante blir ikke fullt så store og hullete som på den ville arten. Den mest tydelige forskjellen ligger i bladstilken. Var.borsigiana har helt slett stilk, mens en opprinnelig M.deliciosa har "bølger" der stilken går over i bladet.
Monstera deliciosa var. albovariegata med hvitt mønster på bladene

En som har blitt svært populær er den hvitflekkete Monstera deliciosa var. albovariegata. Denne selges oftest som Monstera 'Variegata'. Det produseres ikke nok av denne til å dekke etterspørselen nå, og det fører til at stiklinger selges for opptil flere hundre kroner på nettet. Siden dette er en for stor og kostbar plante til at jeg har plass til den inne, har jeg tatt bildet inne på Mester Grønn.

Det er like enkelt å ta stiklinger av denne som av den vanlige. Men det er viktig at det faktisk er hvitt på stiklingen. Hvitfargen er en mutasjon, og den kan mutere tilbake og få helt grønne blader på nye skudd. Derfor vil en stikling med bare grønne blader bli grønn, uansett om morplanten er hvit!

'Thai Constellation' har et litt annet mønster, med litt mer spredte flekker. Bladene sitter tettere på denne. Så langt som jeg vet, er det ingen som selger den i Norge.

En sort med gule bladtegninger, Monstera deliciosa var. aurovariegata, er så sjelden at jeg ikke har sett den for salg i Norge så langt. Den får blader som ligner på bladene til en fullvoksen gullranke. Noen ganger blir den solgt som 'Monstera Marmorata'.

Monstera adansonii 'Monkey Mask'
Monstera adansonii har huller i bladene, men ikke de dype splittene som Monstera deliciosa har. En gammel, fullvoksen plante kan under gode forhold få så store huller at de treffer bladkanten.

Bladene er smalere og mye mindre. Vekstformen på denne kan sammenlignes med en philodendron eller ung gullranke. Det vanligste handelsnavnet er 'Monkey Mask', som kommer fra en nederlandsk produsent.

Noen ganger kan denne planten dukke opp under navnet Monstera obliqua. Det er feil. M.obliqua har mye større huller, så store at det grønne mellom hullene nærmest er tynne tråder. Det er en svært sjelden, vill, tropisk plante. Kanskje vil det med tiden komme sorter av M.adansonii som har større og større huller, men det er fremdeles ingen M.obliqua.

Monstera standleyana har jeg ikke klart å finne bilde av. Den dukker noen ganger opp i Philodendron-mikser, eller under navnet 'Philodendron Cobra'. Denne har smale blader med hvitt mønster, og får vanligvis ikke huller inne i vanlig stuetemperatur og lys.
Rhaphidophora tetrasperma blir ofte kalt Monstera minima

Det som selges som "Monstera minima" heter egentlig Rhaphidophora tetrasperma. Den hører til samme underfamilie som Monstera, og skal ha mer eller mindre det samme stellet. Unge og gamle planter har nesten ingen forskjell på bladene, det kommer vanligvis ikke flere hull etter som planten blir større.

Philodendron


Det engelske navnet på Monstera er "Split Leaf Philodendron". Det fører til en del forvirring rundt slektsnavn. Monstera og Philodendron hører til samme familie, vokser på samme måte, men er ikke nært i slekt. Gullranke er nærmere i slekt med Monstera enn Philodendron er, de hører til samme underfamilie.

Det har også dukket opp mange nye, spennende sorter av Philodendron. De fleste er sterke og lettstelte stueplanter. En jeg vil advare litt mot er 'Pink Congo'. Den har fått spesialbehandling i drivhuset for å utvikle rosa blader. Rosafargen vil ikke vare lenge, etter hvert vil den bli helt grønn, og stiklinger tatt av den vil også bli helt grønne.

Uansett art, farge, og navn er alle disse lette å ta vare på inne. De trenger bare nok lys, godt drenert jord, og næring. Alle tåler å tørke litt mellom hver vanning, og tar heller skade om de står for våte over tid. Denne artikkelen er bare begynnelsen. Det finnes mye mer å lære der ute!


Kommentarer

 1. Åhhh, jeg er på jakt etter Monstera deliciosa var. albovariegata. Jeg har ikke sett den til salgs noe sted untatt i en nettbutikk hvor de selges svinedyrt :(
  Må lete rundt etter den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Mester Grønn her hadde noen få, det var bare en igjen da jeg så den. Den ble solgt rett etterpå. Det er visstnok bare ett gartneri i Danmark som produserer den, og de klarer ikke å produsere nok. Jeg ville ha prøvd kjøp og salg på Facebook, lokalt hagelag, e.l. Jeg har ikke selv (de blir for store), hadde jeg hatt, skulle du fått en stikling!

   Slett
  2. Da skal jeg spørre Mestergrønn her om de kan få tak i den. Takk for tips! God helg!

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger