Monstera deliciosa og andre monstre

Dette innlegget ble først skrevet i august 2019. Oppdatert februar 2022 med flere arter av Monstera. Jeg får mange spørsmål om Monstera og Philodendron nå for tiden. Denne plantefamilien har blitt sv…
Dette innlegget ble først skrevet i august 2019. Oppdatert februar 2022 med flere arter av Monstera.

Jeg får mange spørsmål om Monstera og Philodendron nå for tiden. Denne plantefamilien har blitt svært populær, og det kommer hele tiden ut nye sorter på markedet. Flere har spurt om jeg kan skrive litt om de forskjellige artene.

Monstera Deliciosa vokser seg stor i Glasshuset, BodøMonstera hører til myrkonglefamilien. Typisk for denne familien er blomster som ser ut som en kolbe med et stort, mer eller mindre farget blad rundt. Mange er klatreplanter med luftrøtter. Plantene i myrkonglefamilien kalles aroider, det er et uttrykk som dykker opp for eksempel på planteforum og i handelen.

Det botaniske (latinske) navnet på planter har to deler: et slektsnavn og et artsnavn. Navn utover det er gjerne variasjoner og handelsnavn. Planten på bildet her heter Monstera deliciosa.

Monstera er navnet på slekten, som inneholder flere forskjellige arter. Deliciosa er navnet på akkurat denne arten. Slike botaniske navn skrives i kursiv. Sorter og handelsnavn skrives med anførselstegn, f.eks. 'Variegata'

Bladene på dette bildet er større enn bladene en typisk potteplante får. Det er fordi denne vokser i et "drivhus" (Egentlig ei overbygd handlegate) året rundt og får mer lys og varme. Jo mer lys den får, jo mer huller kommer det i bladene!

Om artene

Monstera deliciosa har en karakteristisk bølget bladkant
Den aller meste vanlige Monstera-typen i handelen er den som tidligere ble kalt Monstera deliciosa var. borsigiana, og som nå heter Monstera deliciosa 'small form'.  
Det er en variant av Monstera deliciosa som vokser svært fort, men bladene på en fullvoksen plante blir ikke fullt så store og hullete som på den ville arten. Det er lenger avstand mellom hver node, men selve stammen er ikke fullt så tykk.

Den mest tydelige forskjellen, på den størrelsen der planter vanligvis blir solgt, ligger i bladstilken. Small form har som ung plante helt slett stilk, mens en large form vil fortere få "bølger" der stilken går over i bladet.  Etter hvert som planten vokser seg til, vil forskjellen på bladene og stammen komme bedre fram.
Monstera deliciosa var. albovariegata med hvitt mønster på bladene

En som har blitt svært populær er den hvitflekkete Monstera deliciosa var. albovariegata. Denne selges oftest som Monstera 'Variegata'. Det produseres ikke nok av denne til å dekke etterspørselen nå, og det fører til at stiklinger selges for opptil flere hundre kroner på nettet. Siden dette er en for stor og kostbar plante til at jeg har plass til den inne, har jeg tatt bildet inne på Mester Grønn.

Det er like enkelt å ta stiklinger av denne som av den vanlige. Men det er viktig at det faktisk er hvitt på stiklingen. Hvitfargen er en mutasjon, og den kan mutere tilbake og få helt grønne blader på nye skudd. Derfor vil en stikling med bare grønne blader bli grønn, uansett om morplanten er hvit!

'Thai Constellation' har et litt annet mønster, med litt mer spredte flekker. Bladene sitter tettere på denne. Variegeringen på denne sorten er mer stabil. I det siste (2022) har enkelte leverandører begynt å importere disse plantene til Norge. De er fremdeles ganske dyre.
Monstera med gule spetter i bladene, var. aurovariegata

En sort med gule bladtegninger, Monstera deliciosa var. aurovariegata, er så sjelden at jeg så å si ikke har sett den for salg i Norge så langt. En sjelden gang kan slike planter dukke opp innimellom vanlige Monstera i butikker. Den får blader som ligner på bladene til en fullvoksen gullranke. Noen ganger blir den solgt som 'Monstera Marmorata'.

Om det faktisk er en fargevariant i planten, og ikke bare en bladskade, vil variegeringen også vises på stammen.

Monstera adansonii 'Monkey Mask'
Monstera adansonii har huller i bladene, men ikke de dype splittene som Monstera deliciosa har. En gammel, fullvoksen plante kan under gode forhold få så store huller at de treffer bladkanten.

Bladene er smalere og mye mindre. Vekstformen på denne kan sammenlignes med en philodendron eller ung gullranke. Det vanligste handelsnavnet er 'Monkey Mask', som kommer fra en nederlandsk produsent.

Noen ganger kan denne planten dukke opp under navnet Monstera obliqua. Det er feil. M.obliqua har mye større huller, så store at det grønne mellom hullene nærmest er tynne tråder. Det er en svært sjelden, vill, tropisk plante. Kanskje vil det med tiden komme sorter av M.adansonii som har større og større huller, men det er fremdeles ingen M.obliqua.

Monstera standleyana har jeg ikke klart å finne bilde av. Den dukker noen ganger opp i Philodendron-mikser, eller under navnet 'Philodendron Cobra'. Denne har smale blader med hvitt mønster, og får vanligvis ikke huller inne i vanlig stuetemperatur og lys.
Monstera karstenianum 'Peru' speiler lyset som en refleks

Monstera karstenianum 'Peru'har grønne, blanke blader som noen ganger har sjatteringer i lysere grønt. Den er ofte merket med Epipremnum. Denne er vanskelig å ta gode bilder av, fordi bladene speiler lys nesten som en refleks.

Monstera siltepecana har ganske små blader med sølvaktige tegninger. Etter hvert som planten blir voksen, kan den utvikle huller i bladene. Dette tar lang tid, og den vil ikke utvikle den voksne bladformen om den ikke får noe å klatre på. Denne planten er relativt ny som potteplante, så det er lite data om hvor lang tid det tar.

Monstera dubia selges vanligvis med noe a klatre på, da den klatrer i et dekorativt sikksakkmønster. Bladene på unge planter ligner sølvranke. I vill tilstand får den typiske Monstera-blader med huller, og kan bli opp til 20 meter lang. Dette vil vi sjeldent se inne i stua, da den gjerne vil bli 3 meter høy før den blir voksen. Noen ganger selges Rhaphidophora cryptantha feilmerket som M.dubia.
Rhaphidophora tetrasperma blir ofte kalt Monstera minima

Det som selges som "Monstera minima" heter egentlig Rhaphidophora tetrasperma. Den hører til samme underfamilie som Monstera, og skal ha mer eller mindre det samme stellet. Unge og gamle planter har nesten ingen forskjell på bladene, det kommer vanligvis ikke flere hull etter som planten blir større. 

Philodendron

Det engelske navnet på Monstera er "Split Leaf Philodendron". Det fører til en del forvirring rundt slektsnavn. Monstera og Philodendron hører til samme familie, vokser på samme måte, men er ikke nært i slekt. Gullranke er nærmere i slekt med Monstera enn Philodendron er, de hører til samme underfamilie.

Det har også dukket opp mange nye, spennende sorter av Philodendron. De fleste er sterke og lettstelte stueplanter. En jeg vil advare litt mot er 'Pink Congo'. Den har fått spesialbehandling i drivhuset for å utvikle rosa blader. Rosafargen vil ikke vare lenge, etter hvert vil den bli helt grønn, og stiklinger tatt av den vil også bli helt grønne.

Uansett art, farge, og navn er alle disse lette å ta vare på inne. De trenger bare nok lys, godt drenert jord, og næring. Alle tåler å tørke litt mellom hver vanning, og tar heller skade om de står for våte over tid. Denne artikkelen er bare begynnelsen. Det finnes mye mer å lære der ute!


Kommentarer

  1. Åhhh, jeg er på jakt etter Monstera deliciosa var. albovariegata. Jeg har ikke sett den til salgs noe sted untatt i en nettbutikk hvor de selges svinedyrt :(
    Må lete rundt etter den.

    SvarSlett
    Svar
    1. Mester Grønn her hadde noen få, det var bare en igjen da jeg så den. Den ble solgt rett etterpå. Det er visstnok bare ett gartneri i Danmark som produserer den, og de klarer ikke å produsere nok. Jeg ville ha prøvd kjøp og salg på Facebook, lokalt hagelag, e.l. Jeg har ikke selv (de blir for store), hadde jeg hatt, skulle du fått en stikling!

      Slett
    2. Da skal jeg spørre Mestergrønn her om de kan få tak i den. Takk for tips! God helg!

      Slett
  2. Hei! Jeg trenger sårt hjelp med min Monstera!! Den henger så veldig med både stilker og blader.. de små bladene vokser heller ingenting. Pottet om etter jeg fikk den, men lurer på om jeg gjorde det for tidlig og at den fikk sjokk? Hvordan kan jeg få stilkene til å reise seg igjen? Vet de har av natur å søke nedover, men bladene og stilkene er helt slappe.. vanner ca 1 gang i uken når den kjennes tørr og dusjer den jevnlig.. har du noen råd? Vil så gjerne at den skal trives!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Når du sjekker at det er tørt, sjekker du bare oppå jorda, eller sjekker du også under? Jeg syns det er greiest å løfte på planten og sjekke tyngden. Overflaten tørker mye fortere enn resten, og det kan faktisk bli så fuktig at rota råtner.

      Hvor mye lys får den? Det er lyset som produserer energi i planter. Får de ikke nok lys, vil den ikke få til å trekke opp vann fra røttene til bladene. Om den ikke står rett ved et vindu, må det stå godt lys på om dagen, f.eks. en spot.

      Jeg håper at noe av dette er til hjelp. :)

      Slett
  3. Min Monstera ser kjempedeppa ut etter jeg pottet den om i påsken. Bladene krøller seg og er slappe :( Jeg har brukt god kompostjord, blandet med litt sand. Den står i en porøs potte med hull i, med sand i bunnen. Den står ved et vindu med masse lys, men med lameller for så den ikke får direkte sollys på morgenen. Siden den fikk masse vann under ompotting, har jeg ikke vannet den siden, jorden virker fuktig under overflaten. Dessverre klippet jeg av luftrøttene (visste ikke bedre) og klippet av små blader i bunn. Støttet den også opp med bambuspinne. Har den fått sjokk? Med både større potte, ny jord OG ny plass med masse sol i stuen? Håper jeg kan redde den!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Jeg mistenker jorda. Kompostjord blir lett svært tung og tett, og den må blandes med rikelig materiale som drenerer godt. Det bør ikke være mer enn 1/3 kompost til potteplanter. Til monstera kan det gjerne være mer kokos, orkidebark, perlite eller lignende blandet inn.

      At den ikke har trengt vann siden påska er et tydelig tegn på at jorda er for lite drenert. Jeg ville pottet om på nytt i lettere jord (om det stemmer at den står i bare kompostjord og sand)

      Slett
    2. Det stemmer, den står bare i kompostjord blandet med sand. Reagerte selv på at jorden virket veldig hard og tett, så har helt klart blandet for lite sand i den. Sånn er det når man en plass leser at levende jord er gull for alle potteplanter og ikke undersøker mer, huff! Har ikke vært klar over at den bør blandes med annet også - det skal prøves! Tusen takk!

      Slett
    3. Du bør også blande inn noe grovere enn sand. Har du lecakuler? Jeg blander vanligvis inn orkidejord, det er noe jeg alltid har liggende siden jeg har såpass mange orkideer.

      Slett
    4. Skal blande inn orkidejord og perlite også! :) Endelig pent vær idag, så stakkaren skal få lufte røttene sine!

      Slett
  4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  5. Hei jeg kjøpte stiklinger nå i dag og har allerede glemt hva som ble fortalt til meg om åssen jeg utvikler røtter på stiklingene mine. Har prøvd mye på nett om informasjon på dette. Men jeg finner alt annet innhold bortsett fra "hvordan å oppdrive røtter på stiklingene". Hjeeelp!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det greieste er å sette dem i vann så vannet står over noden, Det er det som ser ut som en V der det har kommet ut et blad fra stammen. Vannet må stå over noden hele tiden. Når vannet begynner å bli grumsete, må det skiftes. Ellers er det bare å fylle på litt innimellom så det står omtrent like høyt hele tiden.

      Er det en luftrot fra noden, kan den også stå under vann, fordi det kan komme ut røtter fra den også.

      Det kan ta flere uker før røttene begynner å komme ut. Variegata kan ta enda lenger. Pass på at det kommer skikkelig lys på bladene, men den må ikke stå rett i sterk sol. Lykke til! :)

      Slett
  6. Jeg har fått med meg at deliciosa har bølger på stilken rett før bladet, men når utvikles disse siden de ikke er der fra plantens begynnelse?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Etter min erfaring kommer de samtidig med hullene i bladene. Da mener jeg ordentlige hull, ikke flikene fra bladkanten. :)

      Slett
    2. Åh! Tusen takk for svar, da blir det spennende å se hva min viser seg å være :D

      Slett
  7. Hei!
    Jeg har en Monstera kjøpt på Rema 1000 for et par år siden, som nå har begynt å vokse seg temmelig stor. Vi bandt den dessverre ikke opp da den begynte å vokse, og nå vokser den seg utover i alle retninger. Er det noe håp om å kunne begynne jobben med å binde den opp på noe vis nå?
    Noen av stilkene har begynt å bli veldig tykke, er redd for at de knekker!
    Lurer samtidig på når man bør vurdere å plante de om? Det ser ut som den har det veldig fint som den er nå, selv om den har tatt over hele gangen vår. :D

    SvarSlett
    Svar
    1. Uff, det er litt vanskelig å binde opp etter at stammene har blitt så tykke og stive. Vi hadde en gang en Monstera som ble enormt stor. Løsningen ble å samle den med et tau, som vi knøt fast i kroker i veggen.

      Et par år er akkurat passelig tid for å potte om. Etter at maks pottestørrelse er nådd (30-40 cm for de fleste pottemerker) er det nok å bytte ut /fylle på den øverste jorda hvert år.

      Slett
  8. Her bæør det oppdateres litt i forhold til fakta. Monstera delicios avar. borsigiana er ikke rett navn. Begge heter deliciosa og variantene beskrives som large form (ikke big form) og small form.

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette har du helt rett i :) Navn og slektstilhørighet oppdateres hele tiden i den botaniske verden, og det er litt jobb med å være oppdatert! Jeg jobber i blomsterbransjen, og samme plante kan komme med tre eller fire forskjellige navn fra gartneri, auksjon, grossist og butikk...

      Nå som jeg har kommet meg i hus og fått installert internett, skal jeg gå gjennom de gamle artiklene og oppdatere dem. :)

      Slett
  9. Hei! Jeg har sett mye frukt fra Monstera Deliciosa i Syd-Amerika. Er det mulig å få det til i Norge også?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det vet jeg faktisk ikke. Jeg husker det sto i alle de gamle plantebøkene at det kunne komme frukt, men jeg har aldri sett en innendørs.

      Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger