Tips og triks for snittblomster

Dette innlegget ble først publisert i juli 2017. Det har kommet til ny informasjon siden da, og innlegget har blitt oppdatert i januar 2020. Få ting er vakrere en en fargerik blomsterbukett. Vi …
Bukett med gule gerbera, roser og gullris
Dette innlegget ble først publisert i juli 2017. Det har kommet til ny informasjon siden da, og innlegget har blitt oppdatert i januar 2020.

Få ting er vakrere en en fargerik blomsterbukett. Vi vil alle at buketten skal holde seg fin lengst mulig i vasen. Det aller viktigste, uansett hvilke blomster det er i buketten, er et rent snitt med en skarp kniv, ren vase, og rent vann. Det skal ikke stå blader under vann. Følger det næring med buketten, skal det blandes ut etter oppskriften på posen. De fleste typene går til en liter vann.

Selv om en kommer veldig langt med dette, har hver enkelt blomstertype noen spesielle triks som kan få dem til å holde seg enda lenger. Det er selvsagt forskjell på hvor lenge de står: iris og tulipaner lever nok bare i ei uke, mens krysantemum kan stå i tre.


Alstroemeria

Bladene på alstroemeria kan bli gule før blomstene er fullt utviklet. Disse bladene er lette å ta av. Holdbarheten er såpass lang at vannet må skiftes et par ganger, når det blir grumsete.

Fresia

Fresia bør ikke ligge lenge uten vann. Det er ikke nødvendig å ta bort sideskuddene, men de vil ikke komme ut. Visne blomster plukkes bort. Alle knoppene som viser farge vil vanligvis komme ut om de får nok vann med næring i.

Gerbera

Gerbera har myke, hårete stilker som kan råtne om de står helt under vann. Vannet trenger bare å stå i ca. 10 cm oppover stilken. Det er selvsagt viktig å fylle på med vann etter som de drikker. På tunge, storblomstrete sorter gerbera kan det være en god ide å støtte blomsten opp med streng, spesielt om den ikke får støtte av andre blomster i buketten.

Gladioler

Gladioler er løkblomster, og skal snittes på tvers. Det trengs ikke så mye vann i vasen, men det er viktig å fylle på mer vann ofte, fordi de drikker fort. Det kan være en god ide å knipe av de øverste knoppene, over "knekken" i toppen. Disse kommer vanligvis ikke ut. Følger det næring med gladiolene, er det viktig at den ikke blandes for sterkt.

Greiner

Greiner som gåsunger, kirsebær, eucalyptus og lignende trenger ikke å snittes med kniv. De kan kuttes med saks.

Hortensia

Hortensia trenger MYE vann. Vannet må stå et godt stykke oppover stammen. Om enden på stammen er hard og treaktig, drikker hortensiaen mer vann om den snittes over den harde delen.

Iris

Iris er en løkblomst, som bruker hele stilken til å suge vann med. Derfor trenger vannet bare å stå i ca. 10 cm oppover stilken. Jo kortere den er snittet, jo fortere kommer den ut. Iris trenger ikke et langt skråsnitt.

Krysantemum

KrysantemumKrysantemumblader råtner lett, derfor er det veldig viktig at alle bladene nederst på stilken blir tatt av. De står gjerne så lenge at vannet må skiftes iallfall en gang. Vannet trenger ikke å skiftes før det blir grumsete.

Levkøy

Levkøy hører til samme familie som kål, og akkurat sånn lukter det også om levkøyblader får stå og råtne under vann. Ta dem bort. Etter som blomstene begynner å visne, kan de plukkes bort, så kommer knoppene ut oppover stilken.

Liljer
Orientalsk lilje

Noen typer liljer, for eksempel Stargazer, produserer store mengder gult pollen som kan sette flekker. Om støvbærerne blir tatt bort før de rekker å åpne seg, forsvinner det problemet. Kommer det likevel pollen på f.eks. bordet, kan det fjernes med tape. Det er viktig å ikke gni, det får fargen til å sette seg fast.

Løvemunn

Løvemunn blomstrer og strekker seg over lang tid, men visne blomster må plukkes bort.

Nellik

Nedover stilken på nellik er det små "klumper" eller ledd hvor bladene er festet. Det er best å snitte mellom disse klumpene, så drikker de vann lettere. Det går an å brette knoppene forsiktig ut, så kommer de ut fortere. Nellik står så lenge at vannet sikkert må skiftes etter noen dager, det er viktig med snittnæring.

Orkideer

Snittorkideer er svært følsomme for overdosering av snittnæring. Når til og med Chrysal som produserer dette sier at det er best å hoppe over næringen på noen orkidetyper, er det kanskje best å bruke helt rent vann. Orkideer tåler ikke etylengass og må ikke stå i nærheten av frukt eller løkblomster.

Peon
Peoner

Knoppene på peoner er fra naturens side dekket med klissete, sukkerholdig saft. Ute vil regn og dugg vaske dette bort, men inne må vi hjelpe til. Om sukkerlaget ikke blir dusjet av eller tørket forsiktig av med litt vann, kan det lime sammen knoppen så den ikke kommer ut. Det går også fint an å klemme forsiktig på knoppen for å hjelpe den. Knopper som allerede har begynt å åpne seg trenger ikke denne behandlingen.

Pyntekål/Brassica

Pyntekål er ikke en blomst, men et skudd som kan finne på å vokse videre i vasen. Når de nederste bladene blir gule, bør de plukkes bort. Det er lurt å skifte vann ofte for at det ikke skal lukte for mye kål.

Roser

Roser har harde stilker som trenger et godt skråsnitt. Jo mer langstilkete de er, jo viktigere er dette. De nederste bladene må taes av, så det ikke ligger blader og  råtner under vann. De øverste bladene må få stå igjen, da de trekker vannet oppover i stilken. Snittnæring er viktig.

Se også: Hvordan få en rosebukett til å holde seg

Solsikker
Solsikke

Blomsten på en solsikke er mer holdbar enn bladene. Når bladene begynner å bli slappe, er det bare å ta den bort, så kan blomsten fremdeles stå i mange dager.

Tulipaner

Tulipaner er løkblomster som bruker hele stilken til å ta opp vann med, derfor bør det stå bare litt vann i vasen. De kan drikke fort, så det er viktig å fylle opp etter hvert. De står dobbelt så lenge om de får stå kjølig om natta. Følger det næring med tulipanbuketten, må ikke denne blandes ut for sterkt. Det gjør at blomstene kommer ut alt for fort og står kortere.

Se også: Hvordan få en tulipanbukett til å holde seg

Kommentarer

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger