Tips og triks for snittblomster

Få ting er vakrere en en fargerik blomsterbukett. Vi vil alle at buketten skal holde seg fin lengst mulig i vasen. Det aller viktigste, uansett hvilke blomster det er i buketten, er et rent snitt m…
Bukett med gule gerbera, roser og gullrisFå ting er vakrere en en fargerik blomsterbukett. Vi vil alle at buketten skal holde seg fin lengst mulig i vasen. Det aller viktigste, uansett hvilke blomster det er i buketten, er et rent snitt med en skarp kniv, ren vase, og rent vann. Det skal ikke stå blader under vann. Følger det holdbarhetsmiddel med buketten, skal det blandes ut etter oppskriften på posen. De fleste typene går til en liter vann.

Selv om en kommer veldig langt med dette, har hver enkelt blomstertype noen spesielle triks som kan få dem til å holde seg enda lenger. Det er selvsagt forskjell på hvor lenge de står: iris og tulipaner lever nok bare i ei uke, mens krysantemum kan stå i tre.


Gerbera

Gerbera har myke, hårete stilker som kan råtne om de står helt under vann. Vannet trenger bare å stå i ca. 10 cm oppover stilken. Det er selvsagt viktig å fylle på med vann etter som de drikker. På tunge, storblomstrete sorter gerbera kan det være en god ide å støtte blomsten opp med streng, spesielt om den ikke får støtte av andre blomster i buketten.

Gladioler

Gladioler er løkblomster, og skal snittes på tvers. Det trengs ikke så mye vann i vasen, men det er viktig å fylle på mer vann ofte, fordi de drikker fort. Det kan være en god ide å knipe av de øverste knoppene, over "knekken" i toppen. Disse kommer vanligvis ikke ut.

Iris

Iris er en løkblomst, som bruker hele stilken til å suge vann med. Derfor trenger vannet bare å stå i ca. 10 cm oppover stilken. Jo kortere den er snittet, jo fortere kommer den ut. Iris trenger ikke et langt skråsnitt.

Krysantemum

KrysantemumKrysantemumblader råtner lett, derfor er det veldig viktig at alle bladene nederst på stilken blir tatt av. De står gjerne så lenge at vannet må skiftes iallfall en gang. Vannet trenger ikke å skiftes før det blir grumsete.

Levkøy

Levkøy hører til samme familie som kål, og akkurat sånn lukter det også om levkøyblader får stå og råtne under vann. Ta dem bort. Etter som blomstene begynner å visne, kan de plukkes bort, så kommer knoppene ut oppover stilken.

Liljer
Orientalsk lilje


Noen typer liljer, for eksempel Stargazer, produserer store mengder gult pollen som kan sette flekker. Om støvbærerne blir tatt bort før de rekker å åpne seg, forsvinner det problemet.

Løvemunn

Løvemunn blomstrer og strekker seg over lang tid, men visne blomster må plukkes bort.

Nellik

Nedover stilken på nellik er det små "klumper" eller ledd hvor bladene er festet. Det er best å snitte mellom disse klumpene, så drikker de vann lettere. Det går an å brette knoppene forsiktig ut, så kommer de ut fortere. Nellik står så lenge at vannet sikkert må skiftes etter noen dager, det er viktig med holdbarhetsmiddel.
Peon
Peoner

Knoppene på peoner er fra naturens side dekket med klissete, sukkerholdig saft. Ute vil regn og dugg vaske dette bort, men inne må vi hjelpe til. Om sukkerlaget ikke blir dusjet av eller tørket forsiktig av med litt vann, kan det lime sammen knoppen så den ikke kommer ut. Det går også fint an å klemme forsiktig på knoppen for å hjelpe den. Knopper som allerede har begynt å åpne seg trenger ikke denne behandlingen.

Pyntekål/Brassica

Pyntekål er ikke en blomst, men et skudd som kan finne på å vokse videre i vasen. Når de nederste bladene blir gule, bør de plukkes bort. Det er lurt å skifte vann ofte for at det ikke skal lukte for mye kål.

Roser

Roser har harde stilker som trenger et godt skråsnitt. Jo mer langstilkete de er, jo viktigere er dette. Det er også lurt å ta av tornene på den nederste delen av stilken.

Se også: Hvordan få en rosebukett til å holde seg


Solsikker
Solsikke


Blomsten på en solsikke er mer holdbar enn bladene. Når bladene begynner å bli slappe, er det bare å ta den bort, så kan blomsten fremdeles stå i mange dager.


Tulipaner

Tulipaner er løkblomster som bruker hele stilken til å ta opp vann med, derfor bør det stå bare litt vann i vasen. De kan drikke fort, så det er viktig å fylle opp etter hvert. De står dobbelt så lenge om de får stå kjølig om natta.

Se også: Hvordan få en tulipanbukett til å holde seg

Kommentarer

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger