En forbudt skjønnhet

Det har vært mye snakk om forbudslista i det siste. Planter som sprer seg voldsomt i noen deler av landet, kan være vanskelig å få til å trives på andre steder. Her  på kysten i nord er det vanskelig…
Det har vært mye snakk om forbudslista i det siste. Planter som sprer seg voldsomt i noen deler av landet, kan være vanskelig å få til å trives på andre steder. Her  på kysten i nord er det vanskelig å se for seg hvorfor berberis og gullregn er et problem, mens noen som holder til i høyden kanskje ikke forstår hva som er i veien med rynkerosa. I Oslo er de ikke plaget med tromsøpalmer. Det er vi.

Gravbergknapp (Sedum spurium) er forbudt å selge i Norge fordi den sprer seg, særlig der det er kalk i bakken. Jeg ser at denne planten er oppgitt som H4, noe som i praksis betyr at den overvintrer til Trøndelag og på særlig beskyttede steder i Nordland. Her i Bodø har vi H6.

Sedum spurium
Denne har dukket opp i det som nærmest er en komposthaug, en blanding av grus fra gravearbeid og jord fra gamle blomsterpotter. Jeg hadde slett ikke sett for meg at det skulle komme opp noe her. Sedum sieboldii har også overlevd vinteren på siden av denne, men den er merket med H6.

Sedum spurium på mur
Dette bildet er tatt i en park rett i nærheten. Her har gravbergknappen ikke bare overvintret, men også spredd seg nedover muren. Sement inneholder jo kalk, så en mur er et godt miljø for en slik plante.

Jeg har vært borti at et dansk gartneri, som leverer planter til flere store norske kjeder, har solgt gravbergknapp som har vært feilmerket som hengebergknapp (Sedum sieboldii). Det kan være lurt å være litt obs på dette, så det ikke kommer noe inn i hagen som en angrer på.


Kommentarer

 1. Jeg har aldri helt forstått hvorfor Sedum spurium har kommet på forbudslista, men når jeg ser dine bilder så trives den sikkert ekstra godt mange steder. Den selges ikke på hagesentere her mer. Jeg kjøpte den for flere år siden, og har flere utgaver av hengende sedum her. De sprer seg ikke, men her finnes det heller ikke kalk i jorden. Jeg liker de veldig godt, og er glad for de sedumplantene jeg allerede har.

  Jeg fant en bloggpost du hadde skrevet tidligere om orkidéen Vanda. Jeg har nettopp kjøpt to stykker, og det var god info du ga :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har vært plaget med å få til sedum før, men etter at de store trærne forsvant så vi fikk mye mer lys på kveldstid har de begynt å trives. Det var overraskende å se hvordan de spredde seg fra små plantebiter i jorda!

   Tusen takk! Jeg har ikke Vanda lenger, den overlevde ikke en kald og mørk vinter for noen år siden. (Varmen ble slått av ved et uhell) Jeg har lyst på en ny, aller helst en oransje!

   Slett
 2. Mener det må gå an å bruke sunn fornuft når det gjelder planting av svartelista sorter i hagene våre. Gullris er et kjempeproblem i naturen her jeg bor, men neppe i Vadsø... Jeg har Sedum spurium i hagen (bodde her før vi flyttet inn), og jeg ser at den er mer enn villig overalt. Har kalkrik jord også. Men den er en grei bunndekker som må holdes i sjakk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var litt av poenget. Vi har så mange forskjellige klima og landskap i Norge at det må være vanskelig å lage ei liste som dekker hele landet. Vi bør være litt mer OBS lokalt.

   Slett
 3. Slik jeg har forstått det finnes det jo også fine varianter av sedum som ikke er gravbergknapp (rosa blomster) og sibirbergknapp (gule blomster).
  Noen ser helt like ut. De er bare ikke så invasive.


  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det finnes veldig mange fine! Jeg er svak for Sedum sieboldii. Ha en fin helg :)

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger