Hvordan bli kvitt trips

Det har vært svært mye snakk om trips i år (2020), og det virker som om trips har vært et problem over hele landet. Som med mye annet av skadedyr og sykdom er det en del myter ute og går, spesielt om…
Det har vært svært mye snakk om trips i år (2020), og det virker som om trips har vært et problem over hele landet. Som med mye annet av skadedyr og sykdom er det en del myter ute og går, spesielt om hvor de kommer fra.

Oppdatert i februar 2022.


En 0,5 mm lang, hvit tripslarve
Trips er små og avlange.
Foto: MJ

Hva er trips? Hvor kommer de fra?


Trips er små (1 mm) avlange insekter som lever på planter og suger plantesaft. De kryper rundt og kan bevege seg ganske raskt. De fleste typer av trips kan fly og sprer seg lett rundt med luftstrømmer. Eggene er nærmest mikroskopiske.

Flere arter av trips finnes i den norske naturen. De er mer vanlige noen år; 2020 har vært et år med mye trips. De tripsene som gjør skade på potteplanter blir mindre vanlige jo lenger nord vi kommer, men det kan bli svært mange av dem i drivhus. 

Innendørs er det ofte amerikansk blomstertrips som er synderen. Den kommer ofte inn i huset med frukt og grønnsaker, særlig har issalat vært et problem i 2022. Det brukes stadig mindre gift i grønnsaks- og blomsterproduksjon, dette er selvsagt en god ting, men det gjør også at vi må være litt mer OBS på skadedyr.

Trips kan komme inn gjennom åpne vinduer, ventiler, eller med planter som har vært ute. Det er typisk at vifter kan spre tripsene rundt i hele huset. Det kan være nok at en plante blir satt på trappa i nærheten av hageplanter eller ville blomster før den blir tatt inn. I tillegg kan de selvsagt komme med planter fra hagesenter eller bekjente, særlig om sommeren.

Det er faktisk nok med en trips for å starte et angrep, siden de kan legge egg uten å parre seg.

Effekten av tripsangrep: bladene blir sølvaktige og matte
Bladene blir bleke og sølvaktige.
Foto: Swapnir Karambelkar
Planter som er angrepet av trips vil miste farge i bladene. Bladene kan krølle seg. Insektene finnes lett på undersiden av bladene. De kan være nærmest gjennomsiktige, mørke, eller ha samme farge som planten, avhengig av hvor de er i livssyklusen.

Hvordan blir en kvitt dem?


Trips er små, og gjemmer seg effektivt i kriker og kroker på planten. I tillegg utvikler de raskt resistens mot konvensjonelle sprøytemidler. Insektsåpe har vist seg å ha god virkning, det samme har neem-olje. Fordelen med sistnevnte er at den også trekker inn i planten, så trips som ikke treffes direkte av sprøytingen også blir påvirket. Insektsåpe kveler, mens neem er en hormonhemmer som stopper formering. En kombinasjon av de to er sannsynligvis det mest effektive. Behandlingen bør gjentas etter en uke, siden det er svært vanskelig å treffe eggene.

Det finnes systemiske plantevernmidler som tar trips, for eksempel pinner som stikkes i jorda. Slik behandling bør kombineres med for eksempel spyling med vann. Tripsene kan spre seg før pinnen rekker å virke.

Trips blir fort resistente mot gift, men i et nødsfall virker permetrin godt. Permetrin er giftig for dyr og mennesker og må ikke brukes unødvendig. Det er strengt forbudt å bruke permetrin utendørs! Det går an å avgrense den angrepne planten med en søppelsekk for at minst mulig av giften kommer ut i lufta.

Noen japanske forskere har funnet ut at trips ikke liker rødt plantelys, og vil holde seg mest mulig unna det.

Et vindu ut mot skogen. Gardinene er trukket fra
Trips kommer svært lett inn gjennom vinduet.
Foto: Petter Rudwall

Hva kan en gjøre for å forebygge angrep av trips?

Om sommeren i utsatte år er det vanskelig å holde trips effektivt borte, siden de kommer så lett inn ved lufting.

Nye planter bør alltid settes i karantene slik at eventuelle skadedyr får vist seg før de kan spre seg til andre planter. Frukt og grønnsaker bør oppbevares unna planter og blomster. 

Enkelte planter er mer utsatt for trips enn andre. Monstera er utsatt.

Regelmessig dusjing gjør miljøet utrivelig for både trips og spinnmidd. Ikke alle planter er like glade i dette; Helt nydannete blader på Monstera og Calathea kan ta skade av å bli våte. Planter som ikke liker å dusjes kan tørkes av med en fuktig klut.


Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger