"Det er et DYR i jorda mi!"

Etter hvert som interessen for inneplanter har skutt i været, er det mye snakk om insekter på planter. Mange har aldri hatt noe særlig interesse eller erfaring med potteplanter før, og det er lett å …

Etter hvert som interessen for inneplanter har skutt i været, er det mye snakk om insekter på planter. Mange har aldri hatt noe særlig interesse eller erfaring med potteplanter før, og det er lett å tenke at alt som rører seg er farlig. Det er jo skadedyrene vi hører om. Livet i selve jorda er vanligvis helt ufarlig for plantene, men det er ukjent for mange.

Om vi ser nøye ned i jorda ute, vil vi se et helt samfunn. Jorda er full av små dyr. Alt ifra usynlige nematoder, små midd og spretthaler til store meitemark jobber med å bryte ned døde planter (og dyr) til kompost som gir næring til nye planter. Dette er helt nødvendig for kretsløpet i naturen.

Nymfer av jordmidd
Unge midd er hvite og har seks bein.  Foto: Mick Talbot

Planter som dyrkes i dag er produsert på en mye mer miljøvennlig måte enn før. Det brukes mindre gift og mer biologisk plantevern. Et av de aller mest vanlige tiltakene er å sette ut rovmidd. Dette er en jordmidd som finnes i naturen, og som spiser spinnmidd, trips og andre skadedyr. De spiser også en del sopp i jorda, akkurat som de gjør ute. Når potteplanter er ferske og kommer rett fra drivhuset, er det gjerne igjen sånne midd i jorda. 

Det som skremmer mange er at dyrene har seks bein og ser ut som lus. Den mest vanlige rovmiddtypen som brukes i norske drivhus, ,har seks bein på larvestadiet. Nyklekte midd er i tillegg lyse, så de kan virkelig ligne på bladlus. Her er det viktig å huske på at bladlus aldri lever nede i jorda, og at jordmidd  sjeldent klatrer oppover planten.

Denne artikkelen fra Agropub og denne fra Nibio har mye god informasjon om rovmidd og andre jordmidd.

To spretthaler av forskjellige arter
 Spretthaler.  Foto: Marshal Hedin

Spretthaler har også blitt mye mer vanlig i blomsterjord. Har planten på et eller annet tidspunkt stått ute i kontakt med jord, har det kommet inn spretthaler. Disse primitive insektene er ekstremt vanlige i den norske naturen. I et vanlig blomsterbed på to kvadratmeter kan det bo en million av dem.

Av de 8000 spretthaleartene i verden er den aller vanligste i potteplanter hvit og avlang. De kan ligne på trips eller små larver. Bare spretthaler skvetter til når de blir forstyrret. (Noen biller spretter også, men de er mange ganger større) Mange sier at å ha disse nedbryterne i jorda er et sunnhetstegn. Det betyr at livet i jorda er normalt, og at det ikke har blitt brukt gift. 

Noen ganger følger det med større dyr inn. Særlig når potteplanter har fått stå ute om sommeren, kan det snike seg med blindpassasjerer. Tusenbein og edderkopper er vanlige. De gjør ingen skade, men de fleste vil jo skvette litt til av å se et såpass stort dyr krype innendørs. Verre er det om det kommer inn en snegle. Heldigvis er det såpass tørt inne at de ikke vil trives, men om plantene står tett og fuktig kan de faktisk legge egg.

Korsedderkopp i nettet sitt
Edderkopper er nyttedyr.  Foto: Filip H. F. Slagter

Om det plutselig begynner å kry av midd eller spretthaler i en plante som plutselig ikke har hatt noe særlig liv i jorda, er det en grunn til å være litt obs. Det har sannsynligvis skjedd noe nede i jorda som enten har fått dem til å formere seg kraftig, eller rømme opp til overflaten. Rotråte og soppangrep kan gi svært gode forhold for jordmidd. Overvanning eller overgjødsling kan få nedbrytere til å komme opp etter luft. 

Plantevernleksikonet om rovmidd

Universitetet i Oslo om spretthalerKommentarer

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger