Tilbakeblikk på 2021

Januar Året startet med en liten katastrofe i plantesamlingen. Først hadde det blitt for kaldt mens vi var borte i jula, så dukket det opp ullus på den ene planten etter den andre. Mest sannsynlig ha…

Januar

Året startet med en liten katastrofe i plantesamlingen. Først hadde det blitt for kaldt mens vi var borte i jula, så dukket det opp ullus på den ene planten etter den andre. Mest sannsynlig hadde de slått til på planter som allerede var svekket av kulden. Heldigvis var det iallfall lett å få tak i nye grønnplanter.

Februar

De orkideene som hadde overlevd vinterkulda kom sterkt tilbake i februar. Her er en Paphiopedilum, amerikansk type.  Den blomstrer trofast to ganger i året.

Mars

Jeg klarte ikke å stå imot i år heller. Stemor og Viola er favoritten blant vårblomstene. Her blomstrer de så å si hele året, disse småblomstrete sortene tåler frost. Mine egne fra frø var nysådde nå i mars.

April

Det ble av en eller annen grunn ikke tatt mange bilder av plantene eller hagen i april. Norge hadde igjen vært stengt, og vi hadde feiret påske alene hjemme. På jobb hadde vi bare åpent for "take-away" eller utkjøring. Denne kransen laget jeg til en begravelse i april. Avdøde var svært kjent og kjær i hagemiljøet her i byen. 

Mai

Mai kommer, trærne blir grønne, bakken blir grønn, hvitveisen blomstrer. Heldigvis er det noen ting som er sikre, hvert år. Disse blomstrer i skogen ved barndomshjemmet mitt. Endelig fikk vi treffe familien.

Juni

Rett før jeg ryddet i gresset med den nye hagesaksa, skulle alt vannes, uansett vær. Denne lille gartnerspiren elsker å vanne inne og ute. Under det høye gresset et sted lurer stjerneskjerm og salvia.

Juli

Alle fargene og duftene i juli er umulig å beskrive. Vi har midnattsol og fuglene og biene er aktive hele døgnet. Blomstene på denne hvite spinosissima-rosen står ikke så lenge, men de er slående vakre i øyeblikket. Akkurat som en julidag.

August

I august smalt det. I det som skulle ha vært den travleste og mest innbringende måneden i hagen og på parsellen, fikk vi korona. Vi fikk så vidt lov å gå ut i vår egen hage, men formen var såpass dårlig at det fristet ikke i det hele tatt å bøye seg ned. Dessuten haglet det.

September

Det ble bedre...etter hvert. Selv om jeg ikke kunne lukte eller smake høstens gleder, kunne jeg iallfall gå ute og nyte høstfargene. Gulrota og purren kokte bort i ugress, rødbetene fikk ikke beter (Det viste seg at jeg hadde sådd feil sort) og alle bærene var spist av fugler da vi endelig fikk tid og overskudd. Men potetavlingen ble god.

Oktober

Høsten er tid for innekos. Med hjelp fra mannen min har det kommet opp nye hyller og nye lys. Minstemann er i barnehagen innimellom rundene med sykdom...denne høsten har vært ekstrem, sier de som jobber i skoler og barnehager. Han følger interessert med mens jeg klipper stiklinger og deler potteplanter.

November

Philodendron roter seg utrolig fort, til og med i november. Verrucosumen råtnet dessverre (jeg har fremdeles den store morplanten), de tre andre trives. Paradiso verde er ikke med på dette bildet, men den ser også ut til å ha rotet seg godt.

Desember

Disse elgene møtte jeg på vei til jobb en desembermorgen. Det viste seg etterpå at de hadde spist opp all grønnkålen i parsellhagen, som ligger rett bak huset på bildet. Ellers har det vært for dårlig lys til å ta noe særlig med bilder. Snøen ligger og beskytter alt det som skal opp igjen til våren. Det er bra, for vi har hatt ned mot -15.

Godt nytt år!


Kommentarer

 1. Det var et spennede år du skriver om her! Huff, corona håper jeg at jeg slipper.
  Kjekt å ha gartnerspirer i familien :)
  Det var en nydelig krans du laget.

  Godt nytt år!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg håper at hele svineriet går over snart så alle får slippe.

   Tusen takk! Godt nytt år til deg også :)

   Slett
 2. Hei. Du har jammen vært flink å greie å bare kutte ned til et bilde for hver måned!!
  Ulllus har jeg heldigvis ikke hatt på noen planter så langt (bank i bordet). Plages mest med lus på plantene i planterommet og i drivhuset på våren. I det jeg åpner mer opp, forsvinner alt.
  For en nydelig krans!
  Håper formen er på plass ette coronaen.
  Ha en fin dag,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Bank i bordet, det er ingen ullus i huset nå og heller ingen korona, selv om jeg er helt vanlig syk nå.

   Slett
 3. En nydelig beskrivelse av ditt og din kjærlighet 🌹❣️ Flott at dere har kommet tilbake til det deilige grønne LIVET etter COVID 19😷🐕✌️😁 Når dette er over,da skal jeg SMILE, DANSE EN SVING PÅ STUEGULVET MED *GUBBEN* OG Bare 💃kose oss 🌹❣️ HEi fra Elisabeth ☕ GODT NYTTÅR.....🧓🧑‍🦳

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk i like måte! Heldigvis kan vi danse på stuegulvet uansett hva som foregår utenfor. :)

   Slett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger