Cowboykaktus

Cowboykaktus Foto: Jannet Serhan Latinsk navn : Euphorbia trigona Andre navn: Trekanteuphorbia, melkekaktus Familie : Vortemelkfamilien Opprinnelse : Afrika Hardførhet : Ikke under …

Cowboykaktus

Voksent eksemplar av cowboykaktus (Euphorbia trigona)
Foto: Jannet Serhan

Latinsk navn: Euphorbia trigona

Andre navn: Trekanteuphorbia, melkekaktus

Familie: Vortemelkfamilien

Opprinnelse: Afrika

Hardførhet: Ikke under 15 grader, tåler varme

Utseende: Høy, slank "kaktus" med trekantet tverrsnitt og noen små blader i toppen. Eldre planter får sidearmer


Plassering:

Så lyst som mulig, tåler sol og varme. Dette er en av de få plantene som vil trives i et sørvendt vindu, men en plassering lenger inne i rommet går også bra så lenge lyset er godt. Høye, slanke planter trenger noen ganger støtte. Det er større sjanse for at planten vokser seg svak om den ikke står i vinduet.

Det er viktig at potta er godt drenert.

Vann og gjødsel:

Jorda bør tørke mellom hver vanning. Vanligvis er det greiest å løfte på potta og vanne når den kjennes lett ut, men denne typen plante kan bli svært stor. Det går like bra å stikke en finger i jorda.

Om stammen begynner å skrumpe, slik at kantene på stammen står mer ut, er vannlageret brukt opp. Om planten skal vokse fortest mulig, vil den vannes såpass mye at dette ikke rekker å skje.

Euphorbia er egentlig ikke en kaktus, men det er kaktusnæring den vil ha, om våren og sommeren.

Spesielle krav:

Saften inne i planten er irriterende for huden og kan sette flekker som er vanskelig å få bort.

Kaktuser og sukkulenter slutter så å si å vokse når sola forsvinner. Da trenger de mindre vann. Det kan være nødvendig med ekstra lys om vinteren, for å forhindre lange, tynne vinterskudd.

Disse plantene er sjeldent utsatt for skadedyr, men om ullus kommer inn i huset, kan de gå på kaktuser og sukkulenter.

Formering:

Formeres med stiklinger. Snittflaten bør få tørke litt før stiklingen plantes i jord.

Sesong:

Hele året. Som andre sukkulenter går denne i "vinterdvale".

Diverse:

Slekten Euphorbia hører ikke til kaktusfamilien, derfor er ikke "cowboykaktus" en kaktus. Det er en sukkulent, som har samme vekstform som en kaktus. Denne slekten er svært stor, og det finnes Euphorbia i så å si hver eneste vekstform en kan tenke seg i planteriket. Noen ligner kaktuser, andre er stauder eller busker. Blomsten er bare en liten klump, men den kan ha store fargerike høyblader som ligner kronblader. Julestjerne og tornekrone er et eksempel på det. Felles for alle Euphorbia er den hvite saften inne i planten. Denne saften er mer eller mindre giftig. Noen arter kan gi kraftig reaksjon på huden.


Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger