Pachira

Pachira  Foto: Ryan Kitko Latinsk navn : Pachira aquatica Andre navn : Paraplytre, sabatre Familie : Kattostfamilien Opprinnelse : Mellom- og Sør-Amerika Hardførhet : Ikke under 12 g…

Pachira 

Pachira aquatica med flettet stamme
Foto: Ryan Kitko

Latinsk navn: Pachira aquatica

Andre navn: Paraplytre, sabatre

Familie: Kattostfamilien

Opprinnelse: Mellom- og Sør-Amerika

Hardførhet: Ikke under 12 grader

Utseende: Vanligvis oppstammet plante med "paraply"-blader. Stammen er tykkere nederst


Plassering:

Lunt og lyst, ikke ved tørre varmekilder som varmepumper. Kald trekk kan få bladene til å falle av. Ellers er dette en lettstelt og lite krevende plante.

Vann og gjødsel:

Pachira vil helst ha mye vann om sommeren og lite om vinteren. Denne planten tåler å stå i fuktig jord over litt tid uten at røttene tar skade. Jorda kan tørke såpass ut at potta blir lett å løfte opp.

Den trenger lite næring, men planter som har stått i den samme jorda i mer enn ett år bør gjødsles litt. Langtidsgjødsel passer godt, siden den trenger såpass mye mindre av både vann og næring om vinteren.

Spesielle krav:

Pachira er et løvfellende tre som kan miste noen blader om vinteren. Det kommer nye når lyset kommer tilbake.

Bladene kan gjerne dusjes.

Formering:

Pachira kan formeres med stiklinger, men de roter seg sakte. Roting i mose gir best resultat.

Sesong:

Hele året. Kan miste noen blader om vinteren.

Diverse:

Pachira er et populært hagetre i tropiske strøk. Blomstene er hvite og kan bli opptil 30 cm. Nøttene er spiselige og ligner kastanjer.

Kommentarer

  1. Hei!

    Jeg har et paraplytre kjøpt på plantasjen for ca 8 mnd siden, den hadde 3 stammer som var flettet sammen. For ca 3 uker siden så jeg at den ene stammen hadde blitt brun og var veldig myk.. Jeg klippet den av og flettet den ut. Men nå har det skjedd på en stamme til. De tre stammene som var igjen etter jeg klippet av den første viste ingen tegn til å råtne.. Så jeg skjønner ikke helt hva det er som skjer her? Jeg har ikke overvannet planten..

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det er ikke første gangen jeg hører om dette nå i høst. Jeg lurer på om stammene rett og slett er plantet litt for tett sammen, så de i midten blir kvalt mellom de andre når de vokser.

      Det kan også være et soppangrep i overgangen mellom stammen og rota. Dette skjer lettest om det er lite lys, høy fuktighet og ingen luftsirkulasjon.

      Slett
  2. Hei, jeg har også det samme problemet med min. Hatt den i 2 år nå.. Er det noe man kan gjøre for å redde den?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Dette hører jeg dessverre mye om i år. Lurer på om stammene kveler hverandre når de vokser. Jeg ville ha forsiktig tatt bort det som er stygt og latt resten stå igjen.

      Slett
  3. Kan en klippe ned denne planten? Har en gren som har vokst seg mye høyere enn de andre. 2 av stammene er blitt brune og mistet alle grenene sine.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Ja, den kan klippes ned. Mange gartnerier klipper dem ned et lite stykke over fletta for at de skal få fin krone. Det er viktig at det står igjen noen blader og at den får godt lys etterpå, ellers blir det nye skuddet fort like langt og tynt.

      At en eller to stammer dør er dessverre et utbredt problem. Jeg har hørt mye mer om dette i år, kanskje er det rett og slett fordi disse plantene har blitt mye mer populære?

      Slett
  4. Hei. Jeg kjøpte meg en slik plante nå i januar. Den ser ut til å trives foreløpig, men jeg stusser over at enkelte av bladene utvikler hull enkelte steder. Hva kan dette komme av? Noen blader ser ut som en sveitserost innimellom. Gule som utvikler hull, er heller ikke gule, men noen av bladene virker litt bløtere i de områdene der hullene er.

    Har granska planten for skadedyr, og jeg finner ikke noe. Hva kan dette være?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, det er rart. Dette har jeg ikke vært borti. En gang hadde jeg store runde hull i min, men det viste seg at den hadde kommet borti spotter og blitt svidd av varmen. Kan det være en eller annen skade?

      Slett
  5. Hei, jeg har en slik plante. Den blir bare lengre og lengre, måtte klippe av toppen på den for den begynte å henge. Satt den delen jeg klippet av i vann men så ser de øverste bladene ut til å visne litt...tror du den vil komme seg og at det blir røtter på den slik at jeg kan plante den i jord ? I såfall hvor lang tid tror du det vil ta før det er litt røtter på den.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Denne er litt vanskelig å rote i vann. Den danner røtter sakte. I jord eller mose tar det visstnok en måned. Jeg har aldri tatt stiklinger selv, jeg har bare tatt vare på hovedplanten og latt den danne nye skudd.

      Utenlandske sider anbefaler å bruke rotingshormon og rote i jord. Det er ikke umulig at det går i vann, og du taper jo ingenting på å prøve om du fremdeles har hovedplanten. :)

      Slett
    2. Hei! Jeg vet ikke om du har allerede funnet en måte å rote den på. Jeg også hadde samme ønske og gjorde et forsøk ved å rote i vann. Jeg tok et blad og la den i vann som et forsøk. Det stemmer, den danner røtter sakte og før de blir synlige. Akkurat nå venter jeg på at røttene blir lengere og sterkere før jeg planter den i jord. Det blir spennende å se om den klarer seg gjennom vinteren.

      Slett
  6. Har samme problem som noen over her. Hadde plutselig hele potta full av sopp og fjernet for noen mnd. siden så godt som all jord og én stamme. Denne var myk og morken, men de andre var helt fine. Nå har det gått et par nye mnd. planten vokser og ser flott ut, men soppen er tilbake. Den står lyst, blir gjennomvannet for så å tørke godt opp. Noen som har en trylleformel til meg, nekter å se den dø 🤞

    SvarSlett
    Svar
    1. Det kan bli gode forhold for sopp om det er litt dårlig luftsirkulasjon rundt jorda, eller om jorda er så tung at den ikke tørker fort nok. Torvfri jord har ofte dette problemet, men det kan torvjord også ha! Om innerpotta står litt langt nede i pyntepotta, kan det være nok til at det blir mugg.

      Du kan prøve med noe som dreper sopp. Kanel oppå jorda eller syltepulver(Atamon) er populære råd.

      Slett
  7. Tusen takk for lynraskt og informativt svar. Da skal innerpotten heves litt, og syltepulver kjøpes inn. Kanel er allerede på plass 😀 Så er det bare å vente i spenning...

    SvarSlett
  8. Hei, har denne og plages av flekker på bladene, som blir gule. Samt at den skaper dråper av noe seigt som drypper av den. Hva er galt? :(

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Sjekk nøye under bladene og på de nyeste skuddene. Her tror jeg det bor noen. :(

      Slett
    2. Dette startet etter jeg hadde to Chilli planter i samme vindu som ble full av bladlus. Kan den ha reagert sånn av at noen av de kom over? Har blitt kvitt de nå da 🤔 Skal sjekke ekstra nøye. Takk for svar :)

      Slett
    3. Ja, dette er veldig typisk for bladlus. Jeg håper du blir kvitt dem! Sånne bladlus er ganske enkle å spyle bort fra grønne planter, eventuelt kan du sprøyte med 1 ss matolje og 1 ss grønnsåpe i 1 dl vann. :)

      Slett
  9. Hei! Fått et halvannet meter tre og en litt mindre flettet busk av en nabo. De ble levert i IKEA-pose, så skal potte dem i morgen. Lurer på hvilken jord disse liker. Vil den trives i vanlig plantejord iblandet litt perelitt?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Ja, det høres bra ut. En fjerdedel perlitt er passe, om det ikke er blandet inn noe grus, leca e.l. i jorda fra før av. Dette varierer veldig fra merke til merke.

      Slett
    2. Takk for hjelpen :)

      Slett
  10. Hei, siden sein sommer holder den på å miste blader. Bladene mister fargen. De faller av en og en. Snart er det ingen blader. Jeg bruker en fuktighetsmåler og regulerer vann etter behov. Den ble flyttet nærmere vindue men ingenting hjelper. Det som er er igjen er å bytte pottejord. Kan dårlig jord være årsaken? Den ble kjøpt i Ikea i mai.
    Takk for svaret på forhånd 😊

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det var rart, ofte ville jeg tenkt at synderen var lite lys, men det er lite sannsynlig om sommeren, om den ikke står mer enn en meter eller to fra vinduet.

      Å miste blader er en vanlig stressreaksjon, og det kan være så mye forskjellig som ligger bak dette. Dårlig jord kan være årsaken, spesielt for tung/dårlig drenert jord. Hvor langt ned i potta stikker forresten fuktighetsmåleren? Den kan måle for lav fuktighet om den ikke er helt nede ved røttene.

      Håper at noe av dette hjelper!

      Slett
  11. Hjelp. Hvordan kan jeg redde min? Den er 240cm høy, trerot med fletter, den mistet en ifjor. Tok vekk den dør delen og tatt ut alle jord og gitt den ny. Nå mister den stadig, og alle bladene er misten gul/tørr.
    Hva må jeg for å redde den?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!

      Det kan hende at det er stress fra ompottingen. Får den nok lys? Får den tørke litt opp mellom vanningene? Når røttene nettopp har blitt forstyrret, kan det være mer utsatt for rotråte.

      Slett
  12. Hei:) Planten min får gulbleke blader som faller av også siver det ut kvae fra stilker og underside av blader. Det er ikke tegn til skadedyr. Den står i godt lys og vannes når den blir tørr. Hvorfor siver det ut kvae?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!

      At det kommer ut kvae er noe som disse plantene noen ganger gjør. Det er plantesaft som blir klissete når den tørker, og om dette skjer hele tiden kan det bety at det er for fuktig, spesielt om det også er litt lite lys.

      At det er fuktig mens det er lite lys kan også gi gule blader som faller av. Blir det tørt helt gjennom? Jeg anbefaler sterkt å vente til potta er lett å løfte på. Kan det hende at den får litt vel mye om gangen?

      Slett
  13. Hei! Skal denne ha middelhavsjord?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det kommer helt an på typen. Mange typer middelhavsjord vil nok holde litt vel godt på fuktigheten for denne planten, og mange typer er også litt på den sure siden. Den som f.eks. oliventrær kommer i er alt for tung. Er det mye grov grus i den, og pH ligger rungt 6, vil det gå bedre.

      Pachira vokser faktisk i torvjord i vill tilstand. Jeg vil anbefale blomsterjord iblandet orkidejord, kokosfiber, perlite, eller lignende som forbedrer dreneringen. Jorda skal være lett. :)

      Slett
  14. Hei. Jeg har hatt denne planten i 6 år. Den siste tiden har det kommet seige væskedråper på flere av bladene, disse dråpene ligger som perler på en snor på den midterste nerven på bladet. Jeg hadde en Calathea 'Sanderiana' som fikk slike små seige dråper bak på bladene, og dette ser ut til å ta livet av den snart, selv om jeg har vasket bladene jevnlig med grønnsåpe. Jeg er redd disse dråpene er fra et skadedyr, calathea sto ved siden av pachira-planten. Det rare er at jeg ikke klarte se noen lus når jeg studerte calathea nøye. På pachira ser jeg derimot en bitteliten brun prikk noen steder, den forsvinner som om det er en liten flekk når jeg drar fingeren over den. Kan det være en type nesten usynlig skjoldlus? Eller annen type lus?

    På forhånd tusen takk for svar.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!

      Det er ikke uvanlig at Pachira skiller ut plantesaft, om vanntrykket er høyt. Calathea kan finne på det samme, spesielt om den får for mye vann. Det kan hende at problemet da ligger i jorda heller enn i bladene, det kan hende at det er for fuktig. Om det er så fuktig over tid, kan røttene råtne, og da dør planten om det ikke blir rettet opp.

      Noen skadedyr kan skille ut seig saft, men da finner vi gjerne dråpene under der dyrene sitter. Det bil bli klissete på oversiden av bladene, og kanskje også i vinduskarmen eller på gulvet. Dette er typisk for vanlige bladlus og skjoldlus. Disse er mye større enn det du beskriver. At dråpene sitter langt midtnerven er helt typisk for det som kalles guttasjon, altså at det er plantesaft som planten selv har skilt ut.

      Jeg håper at dette hjelper!

      Slett
  15. Hei! Min lykkekastanje har lenge levd godt med to levere stammer flettet sammen med to døde stammer som er helt tørre og har vært døde lenge. Bør jeg like vel fjerne disse tørre stammene i fare for at de to friske stammene skal bli kvalt?

    SvarSlett
  16. Hei, jeg har en pachira aquatica med flettet stamme som var svært beskjært da vi fikk den. Det er kun en av stammene det vokser grønne blader fra. De andre stammene er beskjært og livløse/tørre. Hva kan jeg gjøre for å få liv i disse?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! De tørre stammene er nok dessverre døde. Det er lite sannsynlig at det kommer noe skudd der. Kjøpte du den sånn? I så fall ville jeg sjekket om planten har garanti.

      Slett
  17. Hei, eg har ein liten plante som eg har hatt i to-tre år, og eg har hatt ein del problem med at blada blir gule og brune på tuppen, og at noken av dei nye skota blir misdanna med for få fingrer eller rar form. I fjor måtte eg kutte bort nesten alle blada, men den overlevda og har fått mange nye blad. No skjer det same igjen og eg lurer på kva som kan vere gale.

    SvarSlett
  18. Takk for nyttig info. Jeg har en ca en meter høy Pachira som tross min manglende plante-kompetanse ser ut til å vokse og trives. Har du noen tips når det gjelder ompotting til større potte? Dette er helt nytt for meg så gjerne steg for steg 😂

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! unnskyld seint svar!

      Pachira har ingen spesielle krav når det kommer til ompotting. Som på de fleste andre grønnplanter, er det best å gå opp bare en størrelse om gangen på potta, så det ikke skal bli for mye ubrukt jord det kan samle seg vann i. Det er viktig at den nye potta har huller i bunnen.

      Du fyller et par cm jord i bunnen av den nye potta,
      tar planten ut av den gamle potta (det kan hende at den må klippes i stykker, eller at du må klippe av noen av de nederste røttene, om det har kommet mye røtter ut under),
      setter den i den nye potta,
      fyller på med jord rundt,
      og vanner så jorda legger seg godt rundt røttene.

      Det går nok bare bra! :)

      Slett
  19. Kattane mine har tatt alle bladene på lykkekastanjen min. Er kun trestammen igjen… Er det håp om å få blader på den igjen?

    SvarSlett
  20. Hei. Min lykkekastanje ha fått lange, nye skudd (40-60cm). Disse begynner å henge - blir tunge av alle bladene - og jeg er redd for at de skal knekke. Hva kan/bør jeg gjøre med de?
    Takknemlig for svar:)
    Mvh. Eirik

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Beklager seint svar.

      Stammen på denne er naturlig litt veik. Du ser gjerne at stammene blir flettet sammen på plantene i butikken, slik at de kan støtte hverandre opp. Det kan være en god ide å støtte opp med en bambuspinne e.l. så de ikke skal bli for topptunge og knekke.

      Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger