Bjørkefiken

Bjørkefiken Latinsk navn : Ficus benjamina Familie : Morbærfamilien Opprinnelse : Asia Slekten Ficus omfatter mange vanlige potteplanter, blant annet gummifiken ( Ficus elastica ) …

Bjørkefiken

Bjørkefiken med frukt, Ficus benjamina


Latinsk navn: Ficus benjamina

Familie: Morbærfamilien

Opprinnelse: Asia


Slekten Ficus omfatter mange vanlige potteplanter, blant annet gummifiken (Ficus elastica), fiolinfiken (Ficus lyrata)Ficus 'Ginseng'. og klatrefiken (Ficus pumila)

Plassering: 

Inne på et lunt sted, ikke under 10 grader. Bjørkefiken, og andre Ficus-arter, trives best under jevne forhold med godt dagslys og uten store temperatursvingninger. Den vil helst ikke stå i direkte sollys midt på dagen. Ei godt drenert potte er en fordel.

Vann og gjødsel:

Bjørkefiken liker å holdes konstant litt fuktig. Jorda bør ikke være våt, fordi røttene kan råtne og bladene kan bli gule og falle av. Det letteste er å vanne når potta kjennes lett ut, ca. to ganger i uka i vanlig romtemperatur. Om planten står i ei tett pyntepotte, bør den renne skikkelig av før den settes tilbake i den tette potta. Den kan trenge mer vann om det er varmt.

I den lyse årstiden kan en bjørkefiken få blomstergjødsel annenhver uke, eller langtidsgjødsel.

Spesielle krav:

Som alle andre Ficus, kan en bjørkefiken få sjokk av å bli flyttet på. Bladene kan falle av om lyset eller temperaturen plutselig forandrer seg. Det vil vokse ut nye blader.

Bjørkefiken kan bli opp til 2 meter høy om den får vokse fritt. Det finnes sorter som holder seg små, mens storvokste sorter kan klippes litt ned om de blir for store. De setter lett nye skudd på greinene.

Formering:

Bjørkefiken må formeres ved stiklinger, da de ikke setter frø utenfor det området de vokser vilt i.

Sesong:

Hele året. Noen blader kan falle av på vinteren. Dette er helt normalt og det vokser ut nye når sola kommer tilbake.

Diverse:

Bjørkefiken, som andre Ficus-arter, inneholder en klissete, hvit melkesaft som kan sette flekker. Planten er ikke giftig.

Småvokste sorter er populære bonsaitrær, da de er lette å klippe til og forme.

Kommentarer

  1. Min bjørkefiken, som er mange år gammel, har fått tørre pladtupper. Ca halve bladene er tørket og blitt hvite. Hva kan være galt? Den har stor selvvanningspotte og har stått på samme sted hele tiden.

    SvarSlett
    Svar
    1. Prøv å klippe av døde grener som stjeler blader. Gi den litt næring

      Slett
  2. Min ficus som er ca 20 år står i vestvendt vindu med MYE sol.Plutselig ville den ikke trekke vann. Jeg løftet den opp og klippet av de nederste røttene som vokste som en hårtips ut av potta.Lot en del være igjen. Gav den litt ny jord på toppen. Men den mister nå MANGE gule blad og suger lite vann. Etter tre uker ser jeg nye røtter som vokser opp av jorda. Skyldes dette denne varme sommeren med altfor sterk sol? Er det håp for å redde den?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, se kommentar fra Anita Nordahl under :)

      Slett
  3. Nå i sommer var det jo ekstremt varmt og mye sol, og da kreves det nok litt endringer av stell og beskyttelse. Mulig den skulle vært satt litt lengre inn i rommet, for å unngå direkte sol i sommer. Mulig den fikk for lite vann og tørket ut for lenge. Da kan du bøttevanne og på den måten gi en skikkelig rotbløyte. Det redder de fleste planter. Uansett, så er nok løsningen at den trenger en real ompotting, en halv gang større enn den den har nå. Rist/børst forsiktig av det meste av gammel jord,lekakuler i bunnen og masse deilig, god jord. Husk å vanne godt etter omplantingen og sett den lyst, langt vekk fra varmeovner i vinter. Lykke til!

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette er viktig. Ei 10 centimeter potte (som de vanligvis selges i) blir for liten til en plante som drikker såpass mye vann på en varm sommerdag. Disse plantene er jo egentlig trær. Det blir så mye mindre stress i ei større potte :)

      Slett
  4. Hei! Vi har en bjørkefiken som mistet endel blader i fjor høst, og i sommer vokste det ut mange blader. Men ikke på alle greiene, derfor lurer jeg på om jeg kan klippe vekk disse grenene eller om det vil vokse ut nye skudd?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, beklager sent svar.

      Nå ser du helt sikkert hvilke greiner det kommer blader på, og hvilke som er døde. Det går bare bra å klippe bort døde greiner. Disse kjennes sprø ut, mens levende greiner er myke/seige.

      Slett
  5. Min bjerkfiken har mistet nesten alle bladene, før de ble gule, før de tørket inn, til og med nye skudd - før de engang fikk krøllet seg ut. Dette skjedde rett etter hver vanning (når jorden var tørr ovenpå) - inntil planten nå er nærmest uten blader. Jeg har nå HELT sluttet å vanne, men hvor lenge tør jeg vente?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, jeg ville ventet til potta kjennes lett ut når du løfter på den. Da er det tørt hele veien nedover. Jeg ville ikke ventet noe lenger enn det, fordi bjørkefiken er også følsom for uttørking.

      Så er spørsmålet: hvorfor reagerer den sånn på vanning?

      Kan den ha stått lenge med for våt jord? At jorda tørker opp i overflaten trenger ikke å bety noe. Det kan fremdeles ligge mye vann nedover i potta, og det er derfor jeg anbefaler å løfte på potta før hver vanning. Dette kan skade røttene. Hva slags potte står den i? Jeg er ingen fan av pyntepotter som ligger helt tett rundt plastpotta. Det blir lett surt og råttent oppi sånne potter.

      Har den fått for lite lys? Mangel på lys er en veldig vanlig grunn til at fikener slipper bladene. Uten nok lys får den ikke vannet opp fra rota til bladene. Dette er typisk for den norske vinteren! Jeg ville satt planten i et lyst vindu nå fram til sola blir sterk.

      Jeg håper at noe av dette hjelper! :)

      Slett
  6. Hei! Min flettet bjørkefiken ble hardt angrepet av trips og sto i så dårlig jord at det var skrekkelig! Jeg måtte klippe av 2 stammer!! Så nå har den 2 korte stammars samt en lang, den lange er normal med blader og nye skudd. Men hva nå? Hvordan gjør jeg det med de 2 stammene som står igjen, vil de noen gang gro ut?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Om de korte stammene er "seige", vil de nok vokse ut igjen. Er de "sprø", vil de ikke. Det er vanskelig å forklare forskjellen på levende og døde greiner, men du kjenner forskjell om du har begge. :)

      Slett
  7. Min bjørkefiken har egentlig trivdes veldig godt, men jeg har vært bortreist en måned og når jeg kom tilbake var alle bladene tørket ut unntatt på de største grenene. Mange av smågrenene føles tørre ut/knekker lett. Jeg har dusjet den, og det er flere nye knopper på de tykkere grenene men ingen på de mindre. Hvordan skal jeg få den til å se frodig ut igjen?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Unnskyld seint svar. Jeg begynte å skrive et svar til deg. men det må ha kommet bort.

      De kvistene som er sprø er døde, og er bare å klippe bort. Kanskje er det lurest å vente til det er helt tydelig hvor de nye skuddene kommer, så du ser hva som er dødt.

      Den eneste måten å få den frodig på er å la den vokse. Gi den godt lys, riktig vanning og næring, og ta tiden til hjelp. Heldigvis er dette en årstid der grønnplanter vokser fort.

      Lykke til! :)

      Slett
  8. Hei! Jeg fikk en stikling av en bjørkefiken, og nå ser jeg at mange av bladene har en liten hvit klump under, akkurat der bladet begynner. Det kjennes ut som en klump med salve når jeg fjerner det. Er det skadedyr eller helt ufarlig? Vennlig hilsen Hanne

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det høres ut som det har lekket ut litt plantesaft. Det er typisk at det kjennes litt fettete eller klissete ut når det har tørket inn. Dette trenger ikke å være farlig, det kan komme av litt høy fuktighet eller ujevn vanning. At det sitter på samme sted på bladet får meg til å tro mest på dette.

      Likevel ville jeg ha sjekket nøye for spinnmidd eller trips, det *kan* hende at slike dyr kan få bladene til å lekke saft.

      Slett
    2. Tusen takk for svar! Bør en stikling ikke være for stor? Jeg har hatt en kanskje 80 cm lang stilling stående i vann i noen mnd, og det har bare kommet mange hvite klumper nederst, ingen røtter. Anbefaler du vann eller jord? Hanne

      Slett
    3. Hei! Alle ficuser roter seg svært sakte, og de roter seg best i jord. I det siste har det blitt populært å rote i fuktig mose. Jo større stiklingen er, jo mer vann trenger den, så svært store skudd kan være upraktiske.

      Det er også noe med hvor på planten stiklingen er tatt, den harde stammen langt nede på ei grein roter seg dårligere enn en tynnere, grønn stamme. En skuddspiss roter seg kanskje enda dårligere.

      Et triks som kan sette fart på rotingen er å sette stiklingen slik at det kommer godt lys på bladene, mens enden som skal rote seg står i mørket. Da skjønner den bedre hvor rota skal komme.

      Det kan hende at de hvite klumpene er begynnelsen på røtter. Ikke gi opp! :)

      Slett
  9. Hei, er det bra å dusje bjørkefiken - golden king? Hvor ofte og hvor mye bør man vanne av gangen?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Ja, det er bra å dusje om lufta er tørr. Den må vannes når potta er lett å løfte på. Med bjørkefiken er det bedre å vanne litt ofte enn å vanne med mye vann om gangen. :)

      Slett
    2. Hei, takk for svar! Hvor mye vann bør man vanne den med av gangen? Jeg vil ikke vanne for lite eller for mye :)

      Slett
    3. Sånn at du kjenner at potta blir tyngre, men ikke stein tung. Og helst fra bunnen. :)

      Slett
  10. Hei.
    Jeg fikk en Bjørkefiken (litt over 1 meter) i begynnelsen av august i gave. Etter noen dager startet mange blader å falle av. Nå faller det fortsatt blader av, men få av gangen, og samtidig vokser det nye.

    Jeg vanner den i en balje med vann i så den får trekt til seg det den trenger fra bunnen av (jeg heller også i litt vann på toppen når den er i balja så den får litt fukt ovenifra også, og når jeg er ferdig tar jeg den i en annen balje uten vann i og passer på at alt vann renner ut før jeg tar den tilbake i pyntepotta).
    Den står i et hjørne i stua, like ved vindu (det er ikke noe trekk) som er mot sør, og gardinen er trekt for når sola er som sterkest.

    Den står i den pyntepotta som den var i når jeg fikk den, og det er ikke vann i pyntepotta. Under plastikkpotta så er det fuktig, og den er tung. Så jeg vet den har nok vann i seg, men på toppen av jorda så er det helt tørt. Jeg sprayer litt vann på bladene for å gi de fukt regelmessig.

    Jeg vannet den tidligere denne uka, og nå er jorda tørr på toppen, fuktig i midten og bånn.
    Er det noe jeg bør endre på med tanke på at blader fortsatt detter av, og at noen blader krøller seg innover? Eller er dette normalt?
    Jeg har aldri hatt en bjørkefiken før, så dette er helt nytt for meg. Jeg er også helt ny i planteverden så nesten alt er ny kunnskap.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!

      At bjørkefiken mister blader når den har fått et nytt hjem er helt normalt. Den trenger litt tid for å omstille seg til de nye forholdene, og da faller det av blader. så lenge det kommer ut nye, er det ikke farlig.

      Jorda skal være tørr øverst. Dette er så det ikke skal bli soppvekst og gode forhold for hærmygg. Slike planter står vanligvis i jord med mye torv og/eller kokosfiber fra leverandør, og det tørker fort i overflaten. Slik som du vanner er akkurat samme måte som jeg gjør.

      Om potta aldri får bli lett kan det nok bli litt for fuktig. Røttene trenger også luft, og kan råtne om de ikke får nok. Jeg ville vannet sjeldnere, slik at jorda fikk tørket litt opp.

      Plasseringen høres perfekt ut om sommeren, men når vinteren kommer ville jeg ha satt den rett ved vinduet.

      Lykke til!

      Slett
    2. Tusen takk for svar så fort!
      En ting jeg skulle ha spurt om var når det gjelder vanningen: Jeg vannet litt dagen jeg fikk den, og neste gang jeg vannet den var tidlig denne uken. Og jeg leser og hører alle steder at den skal som regel vannes 1-2 ganger i uken. Jeg har da ikke gjort dette med tanke på at den fortsatt er fuktig. Jeg har en fuktmåler som jeg bruker, og de fleste stedene i den potta (når jeg stikker den langt ned) er den på maks våt. Det er det jeg ikke skjønner med tanke på at den ikke er vannet så mye, hvordan/hvorfor er jorda på bånn fortsatt så fuktig? (det er ikke vanndam eller noe slik i potta)
      Og når det gjelder bladene som faller av: noen er helt fine, noen er litt brune, noen har nettopp vokst ut, og noen er litt innskrumpa og på vei til å bli gule. Hva er grunnen til dette?

      Slett
    3. Hei! Det kan hende at jorda er litt for tung, eller at pyntepotta ligger litt for tett rundt innerpotta slik at det ikke får tørka opp skikkelig.

      Mer sannsynlig er det at planten din rett og slett trenger mindre vann nå som den feller blader. Det er mindre blader som trenger vann, det blir mindre fordamping, og da drikker den også mindre. Derfor er det alltid viktig at du løfter på potta før vanningen. Er den tung, trengs det *ikke* vann.

      Det er ikke usannsynlig at den nå sturer fordi jorda er for våt. Bjørkefiken har uvanen med å miste blader når den er misfornøyd, uansett hva grunnen er. Det er nok at den blir flyttet på, så ryr det blader.

      Kanskje vil det lønne seg å flytte den nærmere vinduet, slik at bladene bruker opp mer vann. Visste du at en meter fra vinduet kommer bare en fjerdedel av lyset fram?

      Slett
  11. Vår bjørkefiken har fått noen blader som ser litt blasse og brunaktige ut. Ser på en måte gamle ut, men de faller ikke av. Den er ellers frisk og fin og skyter nye bladet rett som det er. Mange år gammel. Har stått på samme sted det siste halvanna året. Tror jeg vanner med ok mellomrom.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Kan det hende at den har fått litt lite lys i det siste? Eller har varmen stått på, slik at luftfuktigheten har gått ned? Overvanning er også et vanlig problem nå. Når det blir mørkere, trenger alle plantene mindre vann.

      Ellers kan det hende at næringen i jorda rett og slett er brukt opp etter mange år. Får den gjødsel? Det kan hende at den har godt av litt gjødsel nå, så kan den kanskje få ny potte og mer jord til våren. :)

      Slett
  12. Takk for svar! Den er nok ikke bortskjemt med næring - det er jeg ikke flink på…

    Det har jo blitt satt på igjen varmepumpe i andre delen av stua samt litt fyring, så det kan jo ha spilt inn. Men slik var det jo for et år siden også. Kan ikke huske den ble slik da.

    Men kanskje prøve med litt næring da? Er slik «vanlig grønn»gjødsel ok?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, vanlig grønn gjødsel er bra. Gjerne i svakere blanding enn det som står på pakken såpass seint på året.

      Slett
  13. Min 30 år gamle bjørkefiken har no store problem. Den er ca 4 m høg, står i eit hjørne og strekker seg opp og ut over store vindauge på kvar side mot nord og vest. Den er planta i stor sjølvvatningspotte. No vert store mengder blad gule, meir enn vanleg på vinteren.

    For litt over eit år sidan vart det montert varmepumpe over dei ytterste greinene på eine sida. Sist vinter gjekk dette fint. Eg kan ha vatna for mykje i sommar, men har redusert vatning kraftig i haust for å unngå at røtene skulle rotne. Lurer likevel på om det kan ha skjedd. Kva kan eg i så fall gjere? Luftfuktigheit er normal (60%), men eg dusjar ikkje plantane mine. Eg gjødslar innimellom om sommaren, men slutta i oktober. Kan det likevel vere næringsmangel?
    Blir tomt i rommet viss denne planten ikkje overlever vinteren, så eg er takksam for tips til redningsaksjon.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!

      Det er normalt at bjørkefiken mister en del blader om vinteren. Om været er overskyet, mister den ofte mer enn i lyse, kalde vintre. Varmepumpa kan bidra til dette, da lufta som blåser ut er tørrere enn lufta ellers i rommet. Å varme opp lufta uten å tilføre fuktighet senker luftfuktigheten, og fordampingen øker når lufta er i bevegelse. Dette kan tørke ut planter/greiner lokalt om de står nært.

      Det er lyset som gir energi til å løfte vannet opp gjennom greinene. Jo høyere et tre er, jo mer energi trenger det for å løfte vannet. Det er derfor trær vanligvis ikke blir høyere enn 30 meter i vårt klima. I svakt vinterlys, og under ei varmepumpe, kan det hende at vannet rett og slett ikke når ut i de ytterste kvistene. I så fall vil de tørke inn, og det vil etter hvert komme nye skudd lenger nede.

      Det kan også hende at det har på ett tidspunkt blitt for tørt, eller for vått. Da vil en del av bladene bli gule og falle av etter hvert. Hvor på planten blir det gult? Ytterst i greinene, eller nedover stammen?

      Næringsmangel er vanligvis ikke et problem om vinteren, unntatt for planter som står under kraftig plantelys.

      Får du til å sjekke fuktigheten nede i jorda? Det kan ligge mye vann nedover i potta selv om overflaten er tørr. Får potta lov til å gå tom for vann innimellom?

      Jeg håper at dette går bra!

      Slett
  14. Hei!
    Har du noen tips til hva slags jord som egner seg best for bjørkefiken, hva bør man blande sammen og hvor mye av hver? Eller er det tilstrekkelig med en overgang fra lecakuler i bunnen og ren jord i toppen feks?
    Regner med at det ikke er anbefalt å potte om før til våren?
    Mvh

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! På bjørkefiken og Ficus generelt liker jeg å blande litt kokosfiber inn i jorda, siden det holder godt på fuktigheten og slipper det sakte ut, slik disse plantene liker. I tillegg tilfører det luft til røttene. Jeg bruker ca. 1/4 kokos. Men om jorda du kjøper inneholder mye "lite omdannet torv", skal det ikke være nødvendig med noe mer enn leca. Bare pass på at jorda ikke får tørke så mye at den blir hard og "skrumper".

      Ja, våren er den beste tiden å potte om på, så lenge det ikke er en annen god grunn, f.eks, at planten holder på å sprenge potta. Den vil miste blader når den blir forstyrret, og det vokser fortere ut igjen om våren. :)

      Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger