søndag 1. februar 2015

Bjørkefiken

Bjørkefiken

Bjørkefiken med frukt, Ficus benjamina


Latinsk navn: Ficus benjamina

Familie: Morbærfamilien

Opprinnelse: Asia


Slekten Ficus omfatter mange vanlige potteplanter, blant annet gummifiken (Ficus elastica), Ficus 'Ginseng'. og klatrefiken (Ficus pumila)

Plassering: 

Inne på et lunt sted, ikke under 10 grader. Bjørkefiken, og andre Ficus-arter, trives best under jevne forhold med godt dagslys og uten store temperatursvingninger. Den vil helst ikke stå i direkte sollys midt på dagen. Ei godt drenert potte er en fordel.

Vann og gjødsel:

Bjørkefiken liker å holdes konstant litt fuktig. Jorda bør ikke være våt, fordi røttene kan råtne og bladene kan bli gule og falle av. Det letteste er å vanne når potta kjennes lett ut, ca. to ganger i uka i vanlig romtemperatur. Om planten står i ei tett pyntepotte, bør den renne skikkelig av før den settes tilbake i den tette potta. Den kan trenge mer vann om det er varmt.

I den lyse årstiden kan en bjørkefiken få blomstergjødsel annenhver uke, eller langtidsgjødsel.

Spesielle krav:

Som alle andre Ficus, kan en bjørkefiken få sjokk av å bli flyttet på. Bladene kan falle av om lyset eller temperaturen plutselig forandrer seg. Det vil vokse ut nye blader.

Bjørkefiken kan bli opp til 2 meter høy om den får vokse fritt. Det finnes sorter som holder seg små, mens storvokste sorter kan klippes litt ned om de blir for store. De setter lett nye skudd på greinene.

Formering:

Bjørkefiken må formeres ved stiklinger, da de ikke setter frø utenfor det området de vokser vilt i.

Sesong:

Hele året. Noen blader kan falle av på vinteren.

Diverse:

Bjørkefiken, som andre Ficus-arter, inneholder en klissete, hvit melkesaft som kan sette flekker. Planten er ikke giftig.

Småvokste sorter er populære bonsaitrær, da de er lette å klippe til og forme.

7 kommentarer:

 1. Min bjørkefiken, som er mange år gammel, har fått tørre pladtupper. Ca halve bladene er tørket og blitt hvite. Hva kan være galt? Den har stor selvvanningspotte og har stått på samme sted hele tiden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Prøv å klippe av døde grener som stjeler blader. Gi den litt næring

   Slett
 2. Min ficus som er ca 20 år står i vestvendt vindu med MYE sol.Plutselig ville den ikke trekke vann. Jeg løftet den opp og klippet av de nederste røttene som vokste som en hårtips ut av potta.Lot en del være igjen. Gav den litt ny jord på toppen. Men den mister nå MANGE gule blad og suger lite vann. Etter tre uker ser jeg nye røtter som vokser opp av jorda. Skyldes dette denne varme sommeren med altfor sterk sol? Er det håp for å redde den?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, se kommentar fra Anita Nordahl under :)

   Slett
 3. Nå i sommer var det jo ekstremt varmt og mye sol, og da kreves det nok litt endringer av stell og beskyttelse. Mulig den skulle vært satt litt lengre inn i rommet, for å unngå direkte sol i sommer. Mulig den fikk for lite vann og tørket ut for lenge. Da kan du bøttevanne og på den måten gi en skikkelig rotbløyte. Det redder de fleste planter. Uansett, så er nok løsningen at den trenger en real ompotting, en halv gang større enn den den har nå. Rist/børst forsiktig av det meste av gammel jord,lekakuler i bunnen og masse deilig, god jord. Husk å vanne godt etter omplantingen og sett den lyst, langt vekk fra varmeovner i vinter. Lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er viktig. Ei 10 centimeter potte (som de vanligvis selges i) blir for liten til en plante som drikker såpass mye vann på en varm sommerdag. Disse plantene er jo egentlig trær. Det blir så mye mindre stress i ei større potte :)

   Slett
 4. Hei! Vi har en bjørkefiken som mistet endel blader i fjor høst, og i sommer vokste det ut mange blader. Men ikke på alle greiene, derfor lurer jeg på om jeg kan klippe vekk disse grenene eller om det vil vokse ut nye skudd?

  SvarSlett