Bjørkefiken

Bjørkefiken Latinsk navn : Ficus benjamina Familie : Morbærfamilien Opprinnelse : Asia Slekten Ficus omfatter mange vanlige potteplanter, blant annet gummifiken ( Ficus elastica ) …

Bjørkefiken

Bjørkefiken med frukt, Ficus benjamina


Latinsk navn: Ficus benjamina

Familie: Morbærfamilien

Opprinnelse: Asia


Slekten Ficus omfatter mange vanlige potteplanter, blant annet gummifiken (Ficus elastica), fiolinfiken (Ficus lyrata)Ficus 'Ginseng'. og klatrefiken (Ficus pumila)

Plassering: 

Inne på et lunt sted, ikke under 10 grader. Bjørkefiken, og andre Ficus-arter, trives best under jevne forhold med godt dagslys og uten store temperatursvingninger. Den vil helst ikke stå i direkte sollys midt på dagen. Ei godt drenert potte er en fordel.

Vann og gjødsel:

Bjørkefiken liker å holdes konstant litt fuktig. Jorda bør ikke være våt, fordi røttene kan råtne og bladene kan bli gule og falle av. Det letteste er å vanne når potta kjennes lett ut, ca. to ganger i uka i vanlig romtemperatur. Om planten står i ei tett pyntepotte, bør den renne skikkelig av før den settes tilbake i den tette potta. Den kan trenge mer vann om det er varmt.

I den lyse årstiden kan en bjørkefiken få blomstergjødsel annenhver uke, eller langtidsgjødsel.

Spesielle krav:

Som alle andre Ficus, kan en bjørkefiken få sjokk av å bli flyttet på. Bladene kan falle av om lyset eller temperaturen plutselig forandrer seg. Det vil vokse ut nye blader.

Bjørkefiken kan bli opp til 2 meter høy om den får vokse fritt. Det finnes sorter som holder seg små, mens storvokste sorter kan klippes litt ned om de blir for store. De setter lett nye skudd på greinene.

Formering:

Bjørkefiken må formeres ved stiklinger, da de ikke setter frø utenfor det området de vokser vilt i.

Sesong:

Hele året. Noen blader kan falle av på vinteren. Dette er helt normalt og det vokser ut nye når sola kommer tilbake.

Diverse:

Bjørkefiken, som andre Ficus-arter, inneholder en klissete, hvit melkesaft som kan sette flekker. Planten er ikke giftig.

Småvokste sorter er populære bonsaitrær, da de er lette å klippe til og forme.

Kommentarer

 1. Min bjørkefiken, som er mange år gammel, har fått tørre pladtupper. Ca halve bladene er tørket og blitt hvite. Hva kan være galt? Den har stor selvvanningspotte og har stått på samme sted hele tiden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Prøv å klippe av døde grener som stjeler blader. Gi den litt næring

   Slett
 2. Min ficus som er ca 20 år står i vestvendt vindu med MYE sol.Plutselig ville den ikke trekke vann. Jeg løftet den opp og klippet av de nederste røttene som vokste som en hårtips ut av potta.Lot en del være igjen. Gav den litt ny jord på toppen. Men den mister nå MANGE gule blad og suger lite vann. Etter tre uker ser jeg nye røtter som vokser opp av jorda. Skyldes dette denne varme sommeren med altfor sterk sol? Er det håp for å redde den?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, se kommentar fra Anita Nordahl under :)

   Slett
 3. Nå i sommer var det jo ekstremt varmt og mye sol, og da kreves det nok litt endringer av stell og beskyttelse. Mulig den skulle vært satt litt lengre inn i rommet, for å unngå direkte sol i sommer. Mulig den fikk for lite vann og tørket ut for lenge. Da kan du bøttevanne og på den måten gi en skikkelig rotbløyte. Det redder de fleste planter. Uansett, så er nok løsningen at den trenger en real ompotting, en halv gang større enn den den har nå. Rist/børst forsiktig av det meste av gammel jord,lekakuler i bunnen og masse deilig, god jord. Husk å vanne godt etter omplantingen og sett den lyst, langt vekk fra varmeovner i vinter. Lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er viktig. Ei 10 centimeter potte (som de vanligvis selges i) blir for liten til en plante som drikker såpass mye vann på en varm sommerdag. Disse plantene er jo egentlig trær. Det blir så mye mindre stress i ei større potte :)

   Slett
 4. Hei! Vi har en bjørkefiken som mistet endel blader i fjor høst, og i sommer vokste det ut mange blader. Men ikke på alle greiene, derfor lurer jeg på om jeg kan klippe vekk disse grenene eller om det vil vokse ut nye skudd?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, beklager sent svar.

   Nå ser du helt sikkert hvilke greiner det kommer blader på, og hvilke som er døde. Det går bare bra å klippe bort døde greiner. Disse kjennes sprø ut, mens levende greiner er myke/seige.

   Slett
 5. Min bjerkfiken har mistet nesten alle bladene, før de ble gule, før de tørket inn, til og med nye skudd - før de engang fikk krøllet seg ut. Dette skjedde rett etter hver vanning (når jorden var tørr ovenpå) - inntil planten nå er nærmest uten blader. Jeg har nå HELT sluttet å vanne, men hvor lenge tør jeg vente?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, jeg ville ventet til potta kjennes lett ut når du løfter på den. Da er det tørt hele veien nedover. Jeg ville ikke ventet noe lenger enn det, fordi bjørkefiken er også følsom for uttørking.

   Så er spørsmålet: hvorfor reagerer den sånn på vanning?

   Kan den ha stått lenge med for våt jord? At jorda tørker opp i overflaten trenger ikke å bety noe. Det kan fremdeles ligge mye vann nedover i potta, og det er derfor jeg anbefaler å løfte på potta før hver vanning. Dette kan skade røttene. Hva slags potte står den i? Jeg er ingen fan av pyntepotter som ligger helt tett rundt plastpotta. Det blir lett surt og råttent oppi sånne potter.

   Har den fått for lite lys? Mangel på lys er en veldig vanlig grunn til at fikener slipper bladene. Uten nok lys får den ikke vannet opp fra rota til bladene. Dette er typisk for den norske vinteren! Jeg ville satt planten i et lyst vindu nå fram til sola blir sterk.

   Jeg håper at noe av dette hjelper! :)

   Slett
 6. Hei! Min flettet bjørkefiken ble hardt angrepet av trips og sto i så dårlig jord at det var skrekkelig! Jeg måtte klippe av 2 stammer!! Så nå har den 2 korte stammars samt en lang, den lange er normal med blader og nye skudd. Men hva nå? Hvordan gjør jeg det med de 2 stammene som står igjen, vil de noen gang gro ut?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Om de korte stammene er "seige", vil de nok vokse ut igjen. Er de "sprø", vil de ikke. Det er vanskelig å forklare forskjellen på levende og døde greiner, men du kjenner forskjell om du har begge. :)

   Slett
 7. Min bjørkefiken har egentlig trivdes veldig godt, men jeg har vært bortreist en måned og når jeg kom tilbake var alle bladene tørket ut unntatt på de største grenene. Mange av smågrenene føles tørre ut/knekker lett. Jeg har dusjet den, og det er flere nye knopper på de tykkere grenene men ingen på de mindre. Hvordan skal jeg få den til å se frodig ut igjen?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger