Husfred

Husfred Latinsk navn : Soleirolia soleirolii Familie : Neslefamilien Opprinnelse : Europa Hardførhet : H1 Utseende: Liten tue med små runde blader, 5-20 cm Plassering: Husfred…

Husfred

Husfred, Soleirolia soleirolii

Latinsk navn: Soleirolia soleirolii

Familie: Neslefamilien

Opprinnelse: Europa

Hardførhet: H1

Utseende: Liten tue med små runde blader, 5-20 cm

Plassering:

Husfred er egentlig en staude, men brukes som potteplante i vårt klima. Den trives best på en litt kjølig plass og tåler ikke varm, tørr luft. Den bør ikke stå i direkte sol.

Vann og gjødsel:

Det er viktig at husfred får trekke vann fra bunnen. Det greieste er å sette den på et fat med vann og la den stå til den har drukket opp, eller i ca. 10 minutter. Den blir fort flat og stygg om den blir vannet fra toppen. Husfred må ha mye vann. Den tåler faktisk å stå i vann, men jorda blir fort angrepet av mugg og småfluer om den aldri tørker litt.

Vanlig blomstergjødsel eller organisk gjødsel kan blandes i vannet. Gjødselpinner kan også brukes, men det kan vært en god ide å bruke en halv pinne, siden den skal ha så mye vann.

Spesielle krav:

Husfred må vannes fra bunnen. Den tåler ikke sterk varme eller tørr luft.

Formering:

Det er lett å dele husfred. Den bør deles når den begynner å bli stygg i midten.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Husfred er egentlig en staude, men den er ikke vinterhardfør i Norge, unntatt på noen få ekstra lune steder. Den kan godt brukes som bunndekkeplante om sommeren. Får den gode forhold, det vil si et fuktig, skyggefulllt sted, kryper den fort utover.

Husfred kan få bittesmå grønne eller hvite blomster, men den får ikke bær. Det som selges som "husfred med bær" er en helt annen plante: korallbær.

Kommentarer

  1. Ka den klippes ned når den blir brun og stygg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, jeg anbefaler å dele den heller enn å klippe ned, fordi den vokser mest i bredden. :) Er det mye som har blitt helt tørt/grått, er det bare å plukke det vekk når du deler.

      Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger