Krysantemum

Krysantemum Alternative navn : Oktoberrose Latinsk navn : Chrysanthemum x morifolium Familie : Kurvplantefamilien Opprinnelse : Asia Hardførhet : Ettårig, tåler ned til null grader Ut…

Hvit krysantemum

Krysantemum


Alternative navn: Oktoberrose

Latinsk navn: Chrysanthemum x morifolium

Familie: Kurvplantefamilien

Opprinnelse: Asia

Hardførhet: Ettårig, tåler ned til null grader

Utseende: Finnes i mange størrelser fra 5 til 70 cm, alle farger unntatt blått.


Plassering: 

Krysantemum kan plasseres nærmest hvor som helst, men vil vare lenger om den får stå lyst og kjølig. Den trenger mye lys for at knoppene skal komme ut. I den mørke årstiden vil den trives best i et vindu, men blomster som allerede har kommet ut vil holde seg åpne i lang tid uansett lysforhold.

Alle typer krysantemum kan stå ute så lenge det ikke er direkte frost. Jo kjøligere det er, jo lenger varer blomstringen. Frilandskrysantemum er store planter som er spesielt tilpasset utebruk.

Vann og gjødsel:

Krysantemum bør tørke lett opp mellom hver vanning. Det enkleste er å løfte på potta, og gi den vann når den kjennes lett ut. Det er ikke nødvendig å gi den gjødsel inne, siden krysantemum vanligvis brukes som en "pottebukett".

Spesielle krav:

Ingen spesielle krav når den står inne. Den holder lenger på en kjølig plass.

Det er en myte at krysantemum er utsatt for skadedyr. Krysantemum er faktisk giftig for mange sugende insekter.

Formering:

Krysantemum kjøpes vanligvis ferdig i butikken. Nære slektninger kan dukke opp i frøblandinger for blomstereng eller "villblomster". 

Sesong:

Tradisjonelt er krysantemum en høstblomst, men den dyrkes i drivhus og selges hele året. Store hagekrysantemum selges og blomstrer på sensommeren og høsten.

Diverse:

Etter blomstring kan krysantemum klippes ned og plantes ut. Den vil gjerne komme tilbake, men den vil få en helt annen form. Krysantemum som selges i butikken har fått en spesiell behandling i gartneriet for å holde seg tette og lave. De holder seg godt ute så lenge det ikke er frost, og tåler vær og vind godt.

Krysantemum er nasjonalblomst i Japan.

Noen typer insektmiddel (pyrethrin) utvinnes av krysantemum. Den er ikke giftig for mennesker.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger