Flamingo

Flamingo Latinsk navn : Anthurium andreanum Familie : Myrkonglefamilien Opprinnelse : Amerika Utseende: Vanligvis 50-70 cm høy, finnes i rødt, rosa, hvitt og lilla. blomstene blir grø…

Flamingo
Flamingo, Anthurium andreanum med rosa høyblad


Latinsk navn: Anthurium andreanum

Familie: Myrkonglefamilien

Opprinnelse: Amerika

Utseende: Vanligvis 50-70 cm høy, finnes i rødt, rosa, hvitt og lilla. blomstene blir grønne etter hvert

Mange sorter av flamingo er krysninger mellom A.andreanum og beslektede sorter. Stellet er det samme. A.scherzerianum, som har en krøllete kolbe, krever mer vann enn A.andreanum.

Grønne typer av Anthurium trenger omtrent det samme stellet, men mange av dem er epifytter og vil helst ha orkidejord.


Plassering: 

En gammel huskeregel sier at om vi fryser, fryser også flamingoplanten. Den er en tropisk plante, som trives best i jevn romtemperatur. En flamingo må ikke utsettes for trekk eller temperaturer under 15 grader.

Jevnt dagslys er det beste. Der den kommer fra, er det liten forskjell mellom årstidene. Planten vil trives best om den ikke blir utsatt for direkte sollys. Sterk sol kan gi sviskader på bladene.

Flamingo er en skogplante som trives best i godt drenert jord, gjerne med høyt innhold av lite omdannet torvkompost.

Vann og gjødsel:

Den aller mest vanlige flamingotypen tåler å tørke litt mellom hver vanning. Den krever mer vann på sommeren enn på vinteren. Jorda de blir solgt i tørker fort ut på overflaten, så det lønner seg å kjenne etter gjennom hullene i bunnen av potta, eller løfte på den og vanne når den kjennes lett ut.

Flamingo er ikke spesielt næringskrevende, men har godt av litt blomstergjødsel annenhver uke i den lyse årstiden. Planter som nettopp er delt eller pottet om, trenger ikke gjødsel på flere uker.

Spesielle krav:

Flamingo er en lettstelt plante, men den liker å få en dusj med lunkent vann nå og da. Visne blomster og blader bør plukkes av. De løsner lett fra bunnen.

Formering:

Gamle planter kan deles på våren.

Sesong:

Hele året som grønnplante, men den får bare knopper i den lyse årstiden.

Diverse:

I tropiske strøk er det vanlig å ha flamingo i hagen. Det finnes ca. 1000 ville arter,  og mange av dem har interessante former og mønster på bladene. Et par av dem selges innimellom som potteplanter.

Kommentarer

 1. Hei, flamingoplanten min har fått et hvitt belegg i festepunktet mellom stilk og blad, på baksiden av bladene. Har du noen formening om hva dette er? Noen av bladene har også gule prikker. Den ser ut til å få nye blad til tross for dette. Lurer også på om det er mulig å beskjære en flamingoplante? Den jeg har nå har blitt noe skjev og har fått lange stilker med mange luftrøtter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! beklager seint svar!

   Det hvite kan være sopp eller ull-lus. Sopp ser ut som et tynt hvitt belegg. Ull-lus ser ut som bomull. Den soppen som vanligvis går på flamingo kommer når det er for fuktig. Ull-lus er et større problem og smittsomt!

   Jeg vil ikke anbefale å klippe ned en flamingo. Jeg ville heller delt den om den er for stor, og satt den litt dypere i den nye potta så den står støtt.

   Slett
 2. Takk for svar! Tror ikke det ull-lus. Belegget er hvitt og er kun på baksiden av bladene, på et lite område. Finnes det noen kur for dette om det er sopp? Vanner kun litt én gang i uka.

  Har også oppdaget at de nye bladene kommer med små boblemønster, akkurat som om noen har stukket i bladene. Vet du hva dette kan være?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det der har jeg ikke vært borti! Jeg vet dessverre ikke hva det kan være. Om det hvite er sopp finnes det spray for det, du får kjøpt det på hagesenter :) Pass på at det er godkjent for innebruk. Neem-olje er effektivt mot sopp og de aller fleste planter tåler det godt, men det kan være litt vanskelig å få tak i. Jeg ville ha tatt med et av de angrepne bladene på hagesenteret, eller vist et bilde av det. :)

   Slett
 3. Planten min er blitt så høy og kunne tenke meg å klippe den ned et stykke. Går det an eller må den plantes om?
  Den har forresten blomstret i ett to år nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det anbefales ikke å klippe ned flamingo som blomstrer. Det kan ta ei stund før blomstene kommer tilbake, fordi all næringen går med til å produsere nye blader.

   Når du klipper den ned, må du ikke klippe i selve stammen. Det er bladstilkene og de brukte blomsterstilkene som klippes bort. Ofte går det bra å bare dra ut gamle stilker med hendene.

   Hvordan ser det ut nede i potta? Har den kanskje begynt å reise seg opp på "stylter"? I så fall bør den pottes om, så blir den litt mindre høy og mer stabil. Den kan plantes såpass dypt at de nederste bladene kommer ut rett over jorda. Ikke dypere, da kan den råtne.

   Jeg håper at noe av dette hjelper. :)

   Slett
 4. Takk for svar.
  Det er mange "luftrøtter" oppover stammen så jeg lurte på om disse dannet nye røtter om de ble satt en stund. Selve stammen er over 20 cm fra nederste blad og det er ikke så langt over jorden. Som sagt så er den litt for høy.

  Hilsen Lill Johansen

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de blir til røtter! Det var dette jeg mente med stylter, så det går sikkert an å plante den litt dypere.

   Slett
 5. Bladene rundt stammen er blitt brune, er det vanlig? Den er 5-6 år..

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det er helt vanlig at de nederste bladene blir brune og løsner. Om de nye bladene blir stygge, er det noe galt.

   Slett
 6. Hei, jeg har en hvit flamingo inne på kjøkkenøya, som har fått tørkelignende flekker sånn midt på bladene, og noen på tuppene. Jeg vanner bare sånn innimellom, når jeg kjenner det er tørt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, får den nok lys? Det er vanligvis ikke noe særlig med dagslys såpass langt inne i rommet, men kjøkkenet er jo et sted vi vil ha godt arbeidslys. Står det på på dagtid?

   Slike flekker kan både komme av for mye og for lite vann, så det er vanskelig å si. Jeg ville passet på å løfte på potta, og la den få drikke selv fra bunnen når potta er lett.

   Slett
 7. Hei!
  Jeg har en rød flamingo hvor det er mer enn nok blader, og det kommer stadig nye. Men, det kommer ingen blomster!
  Den har blomstret litt av og på tidligere, men nå har det ikke vært blomster på den på et par års tid. Hva kan grunnen til dette være?
  Ser også at den har heist seg i potta og kunne hatt godt av å bli plantet om, lenger ned i potta.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   At planten heiser seg opp på stylter er et veldig typisk tegn på at den trenger ompotting. Det spørs om den ikke trenger litt mer næring for å blomstre, og det vil den få i ei større potte med mer jord i. Her lønner det seg å bruke blomsterjord med lite omdannet torv, og/eller blande inn orkidejord.

   I tillegg er disse plantene litt sære på en spesiell ting. Om de får gjødsel med et høyt N-tall og lavt P-tall, kommer det bare masse blader og ingen blomster. Den vil ha gjødsel for blomstrende planter, ikke for grønne planter.

   Helt til slutt: får den nok lys? Vi har hatt uvanlig mørke vintre de to siste årene med mye overskyet vær. Kanskje trenger den litt ekstra, f.eks. fra en spot?

   Slett
  2. Har to fine men de er blitt noe brune...
   Noen som vet hva dette skyldes ?

   Slett
  3. Hei Liss, det er en vanlig stressreaksjon. Om de er brune i kantene kan det skyldes for lite vann eller for tørr og varm luft. Brune flekker på bladene kan komme av overvanning eller en skade på rota. Det er ikke uvanlig at det kommer sopp som gir slike flekker, om planten er konstant våt.

   Gamle blader og blomster vil bli brune når de er "brukt opp". Da er det bare å dra dem rett opp, de løsner lett fra rota.

   Slett
 8. Jeg har en flamingo som har blitt veldig høy. Bladene er bare høyt oppe på stammen, men har noe som ser ut som en stikling rett i underkant av bladene. Ser ut som en ny stamme som også har blader og blomster. Hva kan jeg gjøre med denne. Stiklingene fra bunnen har jeg allerede fått i ny potte

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Denne bør pottes om. Det er typisk at vekstpunktet heiser seg høyere og høyere opp over jorda. Når den ser ut som den står på stylter er det på tide med ny potte. Om stiklingen har fått egne røtter, kan du dele den fra og sette den i egen potte.

   Det lønner seg å bruke den luftigste jorda du kan få tak i, fordi den bør pottes om litt dypere enn nå så den står støtt. Vekstpunktet der bladene kommer ut bør stå rett over jordoverflaten. Denne liker godt å stå i en blanding av blomsterjord og orkidejord.

   Lykke til!

   Slett
 9. Tåler denne planten å stå ute om sommeren når det er varmt? Bør den stå inne om natten?

  SvarSlett
 10. I romtemperatur, ikke direkte sollys, trives best i stue

  SvarSlett
 11. Blomstene på min flamingpplante har gradvis blitt grønne. Er det et tegn på for lite lys?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er en del av den naturlige utviklingen på planten. De blir grønne når de holder på å sette frø/blomstre av.

   Noen gangen kan surhetsgraden i jorda påvirke dette. Jeg har hørt om at å gi planten en liten skvett kald kaffe kan gjøre fargen mer holdbar. :)

   Slett
 12. Hei. Jeg plantet om flamingoplanten for et par uker siden. Jeg har antageligvis da gikk den for mye vann, og søkte opp om hvordan redde den fra drukning. De nederste bladene begynte å bli gule. Jeg byttet jord igjen, da uten å gi vann. Jeg følte prosessen stoppen opp, men nå ser jeg at spesielt de nederste bladene endrer farge. Klarer jeg å redde planten, eller er det noe annet som plager den? Jeg har hatt den i 2 og 1/2 år nå og føler jeg har hatt grei kontroll frem til nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi, her har mange kommentarer bare gått rett forbi meg! Unnskyld seint svar!

   At de nederste bladene blir gule og faller av er vanligvis en normal del av utviklingen på planter. Det er de eldste bladene, og på et eller annet tidspunkt har de brukt opp levetiden. Så lenger som det kommer nye, friske blader, er det ikke et problem.

   Det er også helt normalt at planter sturer etter ompotting. Det tar seg nok opp, så lenge den ellers har det bra. :)

   Slett
 13. Hei, hvordan tar man stikling av en flamingoblomst? Har ikke helt forstått det, skal potte om en snart og så vidt jeg forstår kan man ta en stikling da?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger