Anthurium (grønn)

Foto: Severin Candrian Anthurium Latinsk navn : Anthurium sp. A.clarinervium og A.ellipticum er ikke uvanlige i handel Familie : Myrkonglefamilien Opprinnelse : Sør-Amerika Hardførhet : Tropi…

Anthurium clarinervium, blader med hvite nerver
Foto: Severin Candrian
Anthurium


Latinsk navn: Anthurium sp. A.clarinervium og A.ellipticum er ikke uvanlige i handel

Familie: Myrkonglefamilien

Opprinnelse: Sør-Amerika

Hardførhet: Tropisk, ikke under 15 grader

Utseende: Store blader i rosett, hjerteformete, avlange eller flikete. Mange har hvite nerver. Kraftige røtter.

Arter med fargerike blomster har sin egen artikkel.

Plassering:

Lunt og lyst, men ikke i sterk sol. Det er spesielt viktig at tropiske planter får godt lys gjennom vinteren, da det ikke er mørketid der de kommer fra. Anthurium er følsom for trekk, både varm og kald. Derfor må den ikke stå rett ved varmepumper, lufteanlegg, eller dører og vinduer som åpnes om vinteren. Lufta bør ikke bli for tørr.

Anthurium stammer fra tropisk regnskog, og vil helst stå i orkidejord eller jord med et høyt innhold av bark eller kokosfiber. Det er svært viktig at potta er godt drenert, i naturen renner regnvann tvers igjennom.

Vann og gjødsel:

Vannes så fort jorda er tørr. Jorda som disse plantene selges i er porøs, og potta er ofte overfylt med røtter. Derfor er det litt vanskelig å bruke den vanlige teknikken med å løfte på potta og kjenne når den blir lett. Det anbefales heller å kjenne etter med en finger. Det kan gjerne vannes rikelig, så lenge vannet får renne skikkelig av rett etterpå.

Anthurium vil ha svak gjødsel eller orkidegjødsel. Om vinteren trenger den ikke gjødsel hvis den ikke står under plantelys. Mikronæringsstoffet magnesium er viktig for Anthurium.

Spesielle krav:

Anthurium ønsker jevne forhold året rundt når det kommer til lys og luftfuktighet, og den må ha luft rundt røttene. På rett sted og i rett jord blir plantene sterke og holdbare.

Disse plantene kan gjerne dusjes.

Formering:

Formeres ved deling. Avleggere kan deles fra når de har fått et par blader og et knippe røtter.

Sesong:

Veksten stopper vanligvis litt opp om vinteren, men Anthurium er dekorative hele året. 

Diverse:

I naturen vokser mange Anthurium oppe i trærne. Noen arter kan vokse i rennende vann eller konstant vannsprut, det betyr ikke at de kan overleve i stillestående vann inne. 

Rundt 700 arter av Anthurium er kjent. Noen forskere tror at det kan være så mange som 1500 arter i regnskogen, og at vi bare ikke har beskrevet alle enda.  

Også disse "ikke blomstrende" Anthurium blomstrer. Blomsten er typisk for aroider, med et hylster rundt en kolbe. Fargen varierer fra grønn til nesten svart.

Kommentarer

 1. Jeg har en A. clarinervium, men den trives ikke alt for godt hos meg. Antagelig for tørt ;)
  De har så flotte blader, og de har jo vært veldig populære i de siste årene.

  SvarSlett
  Svar
  1. De har blitt svært populære, ja. Clarinervium er såpass kostbar at jeg har ikke tatt sjansen på den selv, men A.ellipticum trives mellom orkideene. :)

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger