Daglilje

Daglilje Latinsk navn : Hemerocallis fulva (brun) H.lilioasphodelus (gul), mange hybrider Familie : Aloefamilien Opprinnelse : Asia Hardførhet : H4 (brun) H6 (gul) Utseende: Gresslignende,…

Gul daglilje, sannsynligvis sorten 'Sovereign'
Daglilje


Latinsk navn: Hemerocallis fulva (brun) H.lilioasphodelus (gul), mange hybrider

Familie: Aloefamilien

Opprinnelse: Asia

Hardførhet: H4 (brun) H6 (gul)

Utseende: Gresslignende, lysegrønne blader. Liljeformete blomster i gult, brunoransje eller rødtoner. 


Plassering:

Denne planten er lite nøye på hvor den blir plassert, så lenge jorda ikke blir stående våt over lang tid. Røttene er tykke og gir litt beskyttelse mot kortvarig tørke. Den vil overleve i sol eller skygge, blomstringen blir best i moderat sollys. 

Daglilje, spesielt den gule, er en hardfør staude som overvintrer de fleste steder i landet om den er plantet ned i bakken. Har den først grodd seg fast, kan den leve i mange år. Det er ikke uvanlig at det står igjen dagliljer etter gamle hager.

Vann og gjødsel:

Jorda bør ikke tørke for mye ut, men en daglilje som har grodd seg fast vil finne det den trenger om ikke sommeren er uvanlig tørr. 

Som med andre stauder kan en daglilje ha godt av langtidsgjødsel om våren.

Spesielle krav:

Hver blomst står bare en dag, men det kommer hele tiden nye mens den blomstrer. Det er ikke nødvendig å klippe av visne blomster. 

Formering:

Formeres med deling, helst tidlig på våren eller etter blomstringen er ferdig. 

Sesong:

De fleste sortene blomstrer midt på sommeren og utover.

Diverse:

Dagliljer var før i liljefamilien, men ble flyttet inn i aloefamilien i 2009 fordi den ikke har løk. 

Hele planten er giftig for katter, men helt ufarlig for mennesker.

Kommentarer

 1. Så flott du skriver om dagliljer! Jeg visste ikke at de var giftige for katter. Knoppene og blomstene kan vi spise, men det frister ikke meg 😉
  Ha en fortsatt fin sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Denne typen innlegg ligger vanligvis usynlige langt bak i bloggen, men denne spratt opp på forsiden med en feil. At de er giftige for katter fant jeg ut i dag, og det var faktisk det som fikk meg til å skrive hele posten...det, og at det står igjen en i skogkanten der jeg går til jobb hver dag. Mine egne er røde, og de har ikke kommet med blomst i år.

   Fortsatt god sommer til deg også! :)

   Slett
 2. Hei jeg fikk knekt av en stengel, uten rot, på en gul daglilje, (Athen), overlever den i jord, eller er vann bedre, eller er alt håp ute, mvh Hege

  SvarSlett
  Svar
  1. Den kommer nok ut i vann...som snittblomst. Løken tar ikke skade av at stilken knekker, og vil nok blomstre som vanlig neste gang:)

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger