FFF: Fjellfiol

Dette er en vill liten fiol som har fått lov til å spre seg fritt i hagen vår. Her på bildet vokser den innimellom luftløk. Denne fiolen trives godt mellom gress og busker, og vokser vilt på enger og…

Fjellfiol har gule blomster

Dette er en vill liten fiol som har fått lov til å spre seg fritt i hagen vår. Her på bildet vokser den innimellom luftløk. Denne fiolen trives godt mellom gress og busker, og vokser vilt på enger og beitemarker i nord og på fjellet. Her i Nordland finner vi den helt ned til sjøen. 

Hver enkelt plante kommer med to blomster, derfor har den det latinske navnet Viola biflora. De små plantene vokser etter hvert tett i tett i små tuer. Den sprer seg med frø og titter opp her og der innimellom gress og stauder. Gjødsles det for mye, forsvinner den. 

Blomsten er spiselig, akkurat som på alle andre fioler.

Dette innlegget er en del av Floral Friday Foto og TrädgårdsFägring.


Kommentarer

 1. Så fin den er! Den minner litt om den blå skogsfiolen som finnes her. Jeg har også en som jeg "dessverre" har kjøpt som staude. Den heter Viola labradorica, og den sprer seg helt vilt med frø og dukker opp over alt. Nesten som ugress, og jeg blir ikke kvitt den :(

  SvarSlett
  Svar
  1. Viola labradorica er kjempesøt! Den sammen med denne gule ville sikkert blitt en flott kontrast. Jeg skjønner problemet. Her må vi konstant luke stjerneskjerm.

   Fortsatt god helg! :)

   Slett
 2. Hej!
  Små violer är så fina, och din har en ovanlig färg. så fin. Har en blå som har spridit sig i en rabatt och det får den göra.
  Ha det fint i Midsommar /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er søte og en av mine favoritter. Det er kanskje slik alle stauder begynner, at noen finner en villblomst de synes er fin og tar vare på den. Takk i like måte! :)

   Slett
 3. Söt liten viol och den påminner mycket om en liten viol jag såg i ett naturreservat i USA men jag tror det är två olika. Söta är de oavsett :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå måtte jeg google, og det ser faktisk ut som om gule fioler er mye vanligere i USA enn de er her. Spesielt i California er det mange. De er heldige på den måten. Takk i like måte :)

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger