Sedum (Staude)

Sedum Latinsk navn : Sedum sp, Hylotelephium sp, Phedimus sp. Familie : Bergknappfamilien Opprinnelse : Forskjellige arter fra verden rundt Hardførhet : H4-8 Utseende:  Staude med tykke b…
Forskjellige Sedum plantet sammen

Sedum


Latinsk navn: Sedum sp, Hylotelephium sp, Phedimus sp.

Familie: Bergknappfamilien

Opprinnelse: Forskjellige arter fra verden rundt

Hardførhet: H4-8

Utseende: Staude med tykke blader, krypende eller opprett. Stjerneformete, saftige blomster.


Plassering:

Sedum trenger ikke dyp eller næringsrik jord. I vill tilstand vokser disse plantene i bergsprekker, mose eller grunn grusjord. De aller fleste artene av Sedum vil ha godt drenert jord med mest mulig grus eller sand. Flere vokser best i kalkrik jord. 

De krypende artene er typiske steinbedplanter, som også vil trives på torvtak eller i matter i stedet for plen der jorda er skrinn. Noen, for eksempel Sedum sieboldii, kan brukes i ampel. for at disse skal overvintre, bør de plantes ned om høsten. 

De høye artene er fine i staudebed. Det er viktig at jorda ikke er for tung. 

Vann og gjødsel:

Trenger lite vann og næring. For mye gjødsel kan gjøre plantene svake, så de lett legger seg ned. 

Spesielle krav:

To arter er kun tillatt solgt til bruk på torvtak. Det gjelder gravbergknapp, Sedum/Phedimus spurium og sibirbergknapp, Sedum/Phedimus hybridus. Dette er fordi de sprer seg lett der det er kalk i jorda.

Formering:

Formeres lett med stiklinger eller deling. Stiklingene roter seg i jord.

Sesong:

Hele året så lenge det ikke er frost, de fleste artene blomstrer seint på sommeren eller tidlig på høsten. De høyeste artene (Hylotelephium) kan blomstre helt til snøen kommer.

Diverse:

Flere arter vokser vilt i Norge. Rosenrot, Rhodiola rosea, ble tidligere regnet til Sedum. Det anbefales ikke å grave opp planter i naturen!

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger