Alunrot

Foto: Guilhelm Vellut Alunrot Latinsk navn : Heuchera/Heucherella (mange forskjellige) Familie : Sildrefamilien Opprinnelse : Et sted i verden Hardførhet : H3-6 avhengig av sort Utseende:…

Alunrot


Latinsk navn: Heuchera/Heucherella (mange forskjellige)

Familie: Sildrefamilien

Opprinnelse: Et sted i verden

Hardførhet: H3-6 avhengig av sort

Utseende: Lav staude med blader i grønt, oransje rødt, purpur eller forskjellige mønster. Små klokkeblomster på en tynn stilk over bladene


Plassering:

Lunt i godt drenert jord. Heuchera visner ned seint, og kommer opp seint på våren. Det kan lønne seg å dekke den til i strøk med kalde vintre og/eller mye vind. De fargerike bladene gjør seg godt plantet sammen med stauder i andre bladfarger.

I Norge har vi såpass mye lys hele døgnet på sommeren at alunrot ikke trenger å plantes på solsiden, men jo tidligere jorda blir varm om våren, jo tidligere kommer den opp. Det kan lønne seg å plante disse i lett skråning så de får mye lys og god drenering.

Vann og gjødsel:

I et bed vil denne planten normalt ikke trenge vanning når den er etablert. Nyplantete stauder bør alltid vannes godt. Alunrot kan også brukes i potter og ampler, i så fall bør jorda holdes litt fuktig. 

Langtidsgjødsel om våren passer godt, i potter og ampler kan den også få flytende gjødsel om sommeren. Pass på at det ikke blir liggende gjødsel akkurat der skuddene kommer opp, det kan gi sviskader. 

Spesielle krav:

Bør vinterdekkes på utsatte steder. Det enkleste er å la de gamle bladene ligge igjen oppå jorda, og legge på litt ekstra løv eller tørt gress. Når det ikke lenger er fare for frost fjernes dette.

Formering:

Formeres med deling, vanligvis på høsten etter blomstring.

Sesong:

Bladene er fine fra mai til snøen kommer. Blomstrer seint på sommeren.

Diverse:

Heucherella er en krysning mellom vanlig alunrot og skumblomst (Tiarella) Disse er mindre hardføre enn Heuchera.

Kommentarer

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger