Alunrot

Foto: Guilhelm Vellut Alunrot Latinsk navn : Heuchera/Heucherella (mange forskjellige) Familie : Sildrefamilien Opprinnelse : Et sted i verden Hardførhet : H3-6 avhengig av sort Utseende:…

Alunrot


Latinsk navn: Heuchera/Heucherella (mange forskjellige)

Familie: Sildrefamilien

Opprinnelse: Et sted i verden

Hardførhet: H3-6 avhengig av sort

Utseende: Lav staude med blader i grønt, oransje rødt, purpur eller forskjellige mønster. Små klokkeblomster på en tynn stilk over bladene


Plassering:

Lunt i godt drenert jord. Heuchera visner ned seint, og kommer opp seint på våren. Det kan lønne seg å dekke den til i strøk med kalde vintre og/eller mye vind. De fargerike bladene gjør seg godt plantet sammen med stauder i andre bladfarger.

I Norge har vi såpass mye lys hele døgnet på sommeren at alunrot ikke trenger å plantes på solsiden, men jo tidligere jorda blir varm om våren, jo tidligere kommer den opp. Det kan lønne seg å plante disse i lett skråning så de får mye lys og god drenering.

Vann og gjødsel:

I et bed vil denne planten normalt ikke trenge vanning når den er etablert. Nyplantete stauder bør alltid vannes godt. Alunrot kan også brukes i potter og ampler, i så fall bør jorda holdes litt fuktig. 

Langtidsgjødsel om våren passer godt, i potter og ampler kan den også få flytende gjødsel om sommeren. Pass på at det ikke blir liggende gjødsel akkurat der skuddene kommer opp, det kan gi sviskader. 

Spesielle krav:

Bør vinterdekkes på utsatte steder. Det enkleste er å la de gamle bladene ligge igjen oppå jorda, og legge på litt ekstra løv eller tørt gress. Når det ikke lenger er fare for frost fjernes dette.

Alunrot er lite utsatt for skadedyr og sykdommer, men soppen gråskimmel kan være et problem om det er svært fuktig. Angrepne blader bør fjernes.

Formering:

Formeres med deling, vanligvis på høsten etter blomstring.

Sesong:

Bladene er fine fra mai til snøen kommer. Blomstrer seint på sommeren.

Diverse:

Heucherella er en krysning mellom vanlig alunrot og skumblomst (Tiarella) Disse er mindre hardføre enn Heuchera.

Kommentarer

 1. Jeg har en grønn Alunrot som har fått et grått belegg og bladene krøller seg litt sammen. Hva gjør jeg? Hilsen Hilde🤔

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det høres ut som soppangrep. Det er vanskelig å si hvilken sopp det er. Meldugg kommer om det er for tørt, gråskimmel kommer om det er for fuktig.

   Det går an å sprøyte mot sopp, da er det enkleste en muggdreper som heter Atamon som finnes på større supermarkeder sammen med sukker/bakevarer. Det er en blandes ut i vann og sprøytes over og under bladene. Eventuelt finnes det soppdrepere å få kjøpt på hagesenter og jernvarebutikker e.l, men Atamon er mye billigere. Er det meldugg bør i tillegg de angrepne bladene klippes av.

   Om det blir helt umulig å bli kvitt, er det en trøst at ingen av de vanlige bladsoppene går ned i rota. Plantene tåler å klippes helt ned, men det er ikke sikkert at den blomstrer i år etter en sånn behandling.

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger