torsdag 15. januar 2015

Gummifiken

Gummifiken
Foto (c) Don Sarcasmo Stock


Alternative navn: Gummiplante

Latinsk navn: Ficus elastica

Familie: Morbærfamilien

Opprinnelse: Asia


Slekten Ficus omfatter mange vanlige potteplanter, blant annet bjørkefiken (Ficus benjamina), Ficus 'Ginseng'. og klatrefiken (Ficus pumila)

Plassering: 

Inne på et lunt sted, ikke under 10 grader. En gummiplante er et tålmodig vesen som kan tilpasse seg forskjellige lysforhold, men den vil trives best i godt dagslys. Den vil helst ikke stå i direkte sollys midt på dagen.

Vann og gjødsel:

Gummifiken tåler å tørke litt mellom hver vanning. Den bør ikke stå konstant fuktig, fordi røttene kan råtne og bladene kan bli gule og falle av. Det letteste er å vanne når potta kjennes lett ut, ca. en gang i uka i vanlig romtemperatur. Den kan trenge mer vann om det er varmt.

Spesielle krav:

Som alle andre Ficus, kan en gummifiken få sjokk av å bli flyttet på. Bladene kan falle av om lyset eller temperaturen plutselig forandrer seg. Det vil vokse ut nye blader.

I naturen er gummifiken et stort tre. Den får finest form inne om toppen knipes av nå og da. Det vil komme nye greiner lenger ned på stammen om det gjøres. Stammen og bladene er full av klissete melkesaft. Et kjerringråd for at såret skal gro fortere er å legge litt jord på det.

Formering:

Gummifiken formeres vanligvis ved luftavlegging. Mose eller jord surres fast på stammen, med plastfolie rundt, et stykke fra toppen. Stammen vil etter hvert rote seg inne i plasten, og da kan den klippes av og plantes.

Det går også an å ta stiklinger, men de roter seg sakte.

Sesong:

Hele året. Noen blader kan falle av på vinteren.

Diverse:

Gummifiken inneholder hvit, klissete melkesaft (lateks) som ble brukt til å lage gummi av før i tiden. Det kan være vanskelig å få bort om det havner på klær eller gulvtepper. Planten er ikke giftig, og om den skulle finne på å få bær, er disse til og med spiselige.

14 kommentarer:

 1. Hei,
  vet du om gummiplanten liker å bli dusjet på bladene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det liker den! Den liker også å bli tørket støv av om den blir støvete. :)

   Slett
 2. Hei,

  Jeg kjøpte en stor og fin gummifiken i desember. Men etter at den flyttet inn hos meg har nesten alle bladene nederst på stammen blitt gule og falt av. Jeg ble advart mot for mye vann da jeg kjøpte den, så har forsøkt å være veldig forsiktig med vanning. Det er imidlertid mulig at jeg gav den litt for mye vann i starten. Siste måneden har jeg kun gitt den et halvt kjøkkenglass vann annenhver uke. Bladene blir imidlertid fortsatt gule og faller av. Planten står ikke i direkte sollys, men får godt med lys der den står. Er ca. 23 grader i rommet der den står. Har du noen tips til hvordan jeg skal redde den?

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan det hende at den faktisk har fått for lite vann? Det er jo ganske varmt. Har du prøvd å løfte på potta og kjenne om dne er tung eller lett før den får vann?

   Er potta drenert? Røttene kan ta skade om det blir liggende vann i bunnen av potta. Det er greiest å la plastpotta være på inni pyntepotta, så det er lett å helle ut overflødig vann.

   Ellers er det vanlig at alt i den familien mister blader om vinteren, fordi det er så lite dagslys. Lampelys har en annen farge og er mye mindre effektivt.

   Jeg håper at noe av dette hjelper! :)

   Slett
 3. Jeg har en gummifiken som vokser voldsomt i høyden, men den greier ikke å bære sin egen vekt, og må støttes opp med bambuspinner og tråd fra taket. Noen tips til hvordan jeg kan fremprovosere en bredere stamme? Hvordan beskjærer jeg ev. toppen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, stammen blir tykkere etter hvert som planten blir eldre. Gummifiken tåler å beskjæres, men det kommer ut mye klissete saft av "sårene". Så lenge det står igjen brukbart med blader, tåler de å miste en tredjedel av høyden. Nå er ei god tid å gjøre dette på, nå som det er dagslys kommer det fort nye skudd! :)

   Slett
 4. Takk for svar! Da prøver jeg dette:-)

  SvarSlett
 5. Er det lett å ta luftavlegger av bjørk? Mvh Bjørn

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, beklager seint svar! Jeg regner med at du mener bjørkefiken siden du har kommentert på en artikkel om Ficus. Bjørkefiken har såpass små, lette blader at det går likså godt an å ta en vanlig stikling og sette den i vann. Poenget med luftavlegging er at den passer seg selv mens den roter seg, det kan nemlig ta lang tid. Jeg har ikke prøvd det selv på bjørkefiken, men det går helt sikkert an.

   Slett
 6. Min gummiplante vokser supersakte og noen av bladene har visnet litt på tuppen av bladet.. hva gjlr jeg feil?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Får den nok lys? Planter som står for mørkt klarer ikke å drikke vann, og da vokser de sakte. Om den ikke står i dagslys, må den stå i godt lys fra f.eks. en spot på dagtid.

   At det visner fra tuppen synes jeg høres ut som tørkeskade. Det kan hende at den har stått for lenge uten vann en gang, eller at den har stått i veldig tørr luft. (Varmepumpe?) Jeg har også sett lignende skader på andre typer Ficus etter at de har fått for sterk gjødsel.

   Er potta drenert? Det er viktig at vannet får renne bort, sånn at det ikke blir liggende vann rundt røttene.

   Gummiplanter vokser ikke så fort nå på høsten uansett, det kan ta et par måneder mellom hvert blad nå som det er såpass mørkt ute. Jeg håper at noe av dette hjelper :)

   Slett
 7. Hei! Jeg har en ficus lyrata, den kalles visst bambino. Den er veldig tolerant overfor en med begrenset grønnhet på fingrene, og jeg anbefaler absolutt denne planten. Men i det siste har noen av bladene fått små sprekker ytterst. Noen ide om hva dette kan være?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, blad som sprekker kan komme av litt lite vann. Særlig om de har vært tørre og så får mye vann kan dette skje. Ficus lyrata er en av de tørsteste ficusene, selv om de kan overleve utrolig mye rart! :)

   Slett
 8. Takk! Høres sannsynlig ut dette også. Takk igjen :)

  SvarSlett