torsdag 15. januar 2015

Gummifiken

Gummifiken
Foto (c) Don Sarcasmo Stock


Alternative navn: Gummiplante

Latinsk navn: Ficus elastica

Familie: Morbærfamilien

Opprinnelse: Asia


Slekten Ficus omfatter mange vanlige potteplanter, blant annet bjørkefiken (Ficus benjamina), Ficus 'Ginseng'. og klatrefiken (Ficus pumila)

Plassering: 

Inne på et lunt sted, ikke under 10 grader. En gummiplante er et tålmodig vesen som kan tilpasse seg forskjellige lysforhold, men den vil trives best i godt dagslys. Den vil helst ikke stå i direkte sollys midt på dagen.

Vann og gjødsel:

Gummifiken tåler å tørke litt mellom hver vanning. Den bør ikke stå konstant fuktig, fordi røttene kan råtne og bladene kan bli gule og falle av. Det letteste er å vanne når potta kjennes lett ut, ca. en gang i uka i vanlig romtemperatur. Den kan trenge mer vann om det er varmt.

Spesielle krav:

Som alle andre Ficus, kan en gummifiken få sjokk av å bli flyttet på. Bladene kan falle av om lyset eller temperaturen plutselig forandrer seg. Det vil vokse ut nye blader.

I naturen er gummifiken et stort tre. Den får finest form inne om toppen knipes av nå og da. Det vil komme nye greiner lenger ned på stammen om det gjøres. Stammen og bladene er full av klissete melkesaft. Et kjerringråd for at såret skal gro fortere er å legge litt jord på det.

Formering:

Gummifiken formeres vanligvis ved luftavlegging. Mose eller jord surres fast på stammen, med plastfolie rundt, et stykke fra toppen. Stammen vil etter hvert rote seg inne i plasten, og da kan den klippes av og plantes.

Det går også an å ta stiklinger, men de roter seg sakte.

Sesong:

Hele året. Noen blader kan falle av på vinteren.

Diverse:

Gummifiken inneholder hvit, klissete melkesaft (lateks) som ble brukt til å lage gummi av før i tiden. Det kan være vanskelig å få bort om det havner på klær eller gulvtepper. Planten er ikke giftig, og om den skulle finne på å få bær, er disse til og med spiselige.

2 kommentarer:

 1. Hei,
  vet du om gummiplanten liker å bli dusjet på bladene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det liker den! Den liker også å bli tørket støv av om den blir støvete. :)

   Slett