Oregano

Oregano Alternative navn : Bergmynte, kung, gresk oregano, pizzaurt Latinsk navn : Origanum vulgare Familie : Leppeblomstfamilien Opprinnelse : Europa, Middelhavsområdet Hardførhet :…

Oregano
Gresk oregano


Alternative navn: Bergmynte, kung, gresk oregano, pizzaurt

Latinsk navn: Origanum vulgare

Familie: Leppeblomstfamilien

Opprinnelse: Europa, Middelhavsområdet

Hardførhet: H6 ("Norsk" oregano er mer hardfør enn "gresk")


Plassering: 

Oregano er glad i sol, og kan fint stå rett i sola. Den vokser vilt i tørre sørskråninger, men i hagen vil de helst ikke stå helt tørre i lang tid. De ville plantene er bedre tilpasset tørke. Det er viktig at jorda eller potta er godt drenert, da den råtner lett om den står fuktig over lang tid.

Plantet rett i jorda er oregano hardfør i store deler av landet. I ei potte tåler den mindre frost.

Vann og gjødsel:

Oregano vil gjerne tørke litt opp mellom hver vanning. Om den står i potte, er det greieste å løfte på potta, og ikke vanne før den kjennes helt lett ut. Selvvanningspotter går greit, spesielt om den står ute i solveggen.

Urter som det blir høstet mye av, bør få litt gjødsel. Etter min erfaring virker gjødselpinner for blomstrende planter veldig godt på oregano.

Spesielle krav:

Det aller viktigste kravet er godt lys. Det er sollyset som utvikler oreganosmaken.

Planten har bare godt av å bli høstet regelmessig, fordi den setter flere sideskudd når toppen blir klipt av. Gamle skudd kan bli litt treaktige, og da er det en god ide å klippe dem ned til ca. midt på skuddet. Det vil komme ut sideskudd under hvert bladpar!

Formering:

Oregano kan formeres med frø, deling, eller stiklinger. Det er vanlig å så den inne og plante den ut etter herding. Planten tåler litt frost om den får venne seg gradvis til kulden.

Det er veldig stor forskjell på oreganoplanter som selges. Planter som har vært herdet eller dyrket utendørs er mye sterkere enn de som har vært dyrket i drivhus. Slike planter vil vanligvis falle helt sammen før de forhåpentligvis setter nye, sterkere skudd. Gresk oregano er mindre hardfør enn norsk oregano, som også kalles bergmynte.

Sesong:

De første herdete plantene kommer i handelen rundt påsketider, matbutikker selger oregano fra drivhus hele året. Planten holder seg grønn og kan høstes helt fram til frosten kommer. Det går fint an å overvintre den inne, da trenger den så godt lys som den kan få.

Bruk:

Her i landet blir oregano mest brukt i italienske retter som pizza og pasta. Den har lang tradisjon her i landet, og det var for eksempel vanlig før i tiden å bruke den på fisk.

Oregano tåler tørking fint, og noen typer kan til og med bli sterkere i smaken av tørking.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger