Mynte

Mynte Latinsk navn : Mentha sp. Familie : Leppeblomstfamilien Opprinnelse : Mange arter og hybrider fra hele verden Hardførhet : H5-7 avhengig av type Plassering:  Mynte stortri…

Mynte
Mynte i blomst


Latinsk navn: Mentha sp.

Familie: Leppeblomstfamilien

Opprinnelse: Mange arter og hybrider fra hele verden

Hardførhet: H5-7 avhengig av type


Plassering: 

Mynte stortrives i fuktig jord. I vill tilstand vokser de fleste mynteartene på våte steder. Den tåler for eksempel å stå nært utløpet til takrenna, der få andre planter overlever.

Den sprer seg lett med utløpere, så det kan være en god ide å plante den i ei potte, eller passe på at den ikke kan spre seg utover resten av hagen fra der den står.

Mynte tåler både sol og skygge, men får sterkest smak om den får litt morgen- eller kveldssol. Tørr jord og sterk sol kan gjøre smaken bitter og ubehagelig.

Vann og gjødsel:

Mynte elsker vann. Det er nesten umulig å vanne den for mye. Den kan gjerne stå i selvvanningspotte. Står den i ei potte, bør den også få gjødsel regelmessig. Gjødselpinner virker fint.

Spesielle krav:

Skuddene bør toppes eller høstes før de blir for lange, så mye at det står igjen 2-3 bladpar. Det vil komme ut nye skudd under hvert blad.

Noen typer mynte kan bli plagsomme ugress om de får lov til å spre seg fritt.

Formering:

Mynte er ofte ikke frøekte, og formeres med utløpere. Det kan være nok å legge et skudd oppå jorda! Rene arter, som for eksempel eplemynte, kan såes.

Sesong:

Hele året, så lenge det ikke er frost. Mynte kan også dyrkes inne, da trenger den mye vann.

Diverse:

Mynte er populært som te, i drikker og desserter, og for eksempel indisk mat. Peppermynte har mange bruksområder, og har også vært brukt i urtemedisinen.

Bier og humler liker blomstene på mynte.

Mynte kan tørkes, jeg har også god erfaring med å fryse den som isbiter.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger