Planter som renser lufta

Mange har hørt at det å ha planter inne er bra for inneklimaet. Spesielt noen grønne planter, for eksempel grønnrenner og fredslilje , har et godt rykte. Det sies at de renser lufta. Planter kan for…
Mange har hørt at det å ha planter inne er bra for inneklimaet. Spesielt noen grønne planter, for eksempel grønnrenner og fredslilje, har et godt rykte. Det sies at de renser lufta. Planter kan forbedre inneklimaet på tre forskjellige måter.

Planter produserer oksygen.
Foto: Filip H.F. Slagter


At planter produserer oksygen, er ei sannhet med modifikasjoner. Stoffskiftet til plantene er delt inn i to prosesser: fotosyntese og celleånding. Fotosyntesen er den prosessen som produserer oksygen, og den foregår bare når planten får nok lys. (Jeg går ikke inn på lysreaksjon og mørkereaksjon her) Celleåndingen foregår hele tiden, og den er ganske likt stoffskiftet vårt. Den bruker opp oksygen.

Derfor vil planter bare produsere mer oksygen enn de bruker om det er lyst nok. For de fleste potteplantene, er det så mørkt på vinteren, spesielt i rom som soverom, at de slett ikke bidrar med noe oksygen. Grønnplanter i godt lys vil produsere mer.

Planter øker luftfuktigheten.
Husfred


Alle planter slipper ut vanndamp mellom bladene. Det er derfor det heter at noen planter har godt av å stå flere sammen, det er for at de fukter lufta for hverandre. Det er ikke uvanlig at innelufta er tørr, særlig på den tiden av året når vi fyrer, så det kan hjelpe å ha planter i huset. Alle planter trenger mindre vann når det er mørkt, så pass på å ikke vanne for mye! Sur, våt jord kan føre til muggsopp, som slett ikke er noe sunt.

Noen planter tar opp giftstoffer fra lufta.
Fredslilje, Spathiphyllum


NASA har forsket på dette. De testet, i en studie i 1989, om noen vanlige potteplanter kan ta opp stoffer som benzen og formaldehyd. Teksten i denne studien er på engelsk, men jeg skal gjøre så godt jeg kan med å oversette resultatene. Forskerne bak denne studien har også gjort senere forsøk med andre planter.  Toppscorerne er fredslilje og krysantemum. Overraskende nok kom grønnrenner godt ut for bare to av de fem stoffene de ble testet på.


Fredslilje og krysantemum fjernet alle stoffene: benzen, formaldehyd, ammoniakk, trikloretylen, xylen og toluen.

Eføy, svigermors tunge (bajonettplante), og dracaena fjernet alt unntatt ammoniakk.

Gerbera fjernet benzen, formaldehyd og trikloretylen. Den var en av de aller mest effektive på disse stoffene.

Flamingo og gullranke fjernet ammoniakk, formaldehyd, xylen og toluen. Det samme gjorde noen palmearter,

Mange planter fjernet formaldehyd, xylen og toluen: grønnrenner, daddelpalme, bjørkefiken, philodendron, bostonbregne, noen palmer og orkideer. Palmen Chamaedorea var den aller flinkeste til å ta opp formaldehyd.

De aller fleste, om ikke alle, plantene kan også ta opp kullos fra lufta. Ikke minst er det sunt for sjela å ha levende planter inne!


Kommentarer

 1. Det var et interessant innlegg du har skrevet.

  SvarSlett
 2. Spennende dette her!
  Moren til en kamerat av sønnen min, forsker på planter på som sendes ut i verdensrommet.
  Også er det viktig å huske på at endel, iallefall meg, er allergisk mot endel planter. Fredslilje og krysantemum er kjente allergiplanter som gir reaksjoner gjennom luften innendørs.
  Men planter inne, det må en jo ha. Så en har jo mye annet flott å velge mellom, heldigvis:)

  :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du har et godt poeng, det er ikke akkurat like sunt å ta inn en plante som en er allergisk mot! Eføy er det også en del som reagerer på, men jeg tror de må ta på den for å få reaksjon?

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger