søndag 1. februar 2015

Bjørkefiken

Bjørkefiken

Bjørkefiken med frukt, Ficus benjamina


Latinsk navn: Ficus benjamina

Familie: Morbærfamilien

Opprinnelse: Asia


Slekten Ficus omfatter mange vanlige potteplanter, blant annet gummifiken (Ficus elastica), Ficus 'Ginseng'. og klatrefiken (Ficus pumila)

Plassering: 

Inne på et lunt sted, ikke under 10 grader. Bjørkefiken, og andre Ficus-arter, trives best under jevne forhold med godt dagslys og uten store temperatursvingninger. Den vil helst ikke stå i direkte sollys midt på dagen. Ei godt drenert potte er en fordel.

Vann og gjødsel:

Bjørkefiken liker å holdes konstant litt fuktig. Jorda bør ikke være våt, fordi røttene kan råtne og bladene kan bli gule og falle av. Det letteste er å vanne når potta kjennes lett ut, ca. to ganger i uka i vanlig romtemperatur. Om planten står i ei tett pyntepotte, bør den renne skikkelig av før den settes tilbake i den tette potta. Den kan trenge mer vann om det er varmt.

I den lyse årstiden kan en bjørkefiken få blomstergjødsel annenhver uke, eller langtidsgjødsel.

Spesielle krav:

Som alle andre Ficus, kan en bjørkefiken få sjokk av å bli flyttet på. Bladene kan falle av om lyset eller temperaturen plutselig forandrer seg. Det vil vokse ut nye blader.

Bjørkefiken kan bli opp til 2 meter høy om den får vokse fritt. Det finnes sorter som holder seg små, mens storvokste sorter kan klippes litt ned om de blir for store. De setter lett nye skudd på greinene.

Formering:

Bjørkefiken må formeres ved stiklinger, da de ikke setter frø utenfor det området de vokser vilt i.

Sesong:

Hele året. Noen blader kan falle av på vinteren.

Diverse:

Bjørkefiken, som andre Ficus-arter, inneholder en klissete, hvit melkesaft som kan sette flekker. Planten er ikke giftig.

Småvokste sorter er populære bonsaitrær, da de er lette å klippe til og forme.

2 kommentarer:

  1. Min bjørkefiken, som er mange år gammel, har fått tørre pladtupper. Ca halve bladene er tørket og blitt hvite. Hva kan være galt? Den har stor selvvanningspotte og har stått på samme sted hele tiden.

    SvarSlett
    Svar
    1. Prøv å klippe av døde grener som stjeler blader. Gi den litt næring

      Slett