Grønnrenner

Grønnrenner Latinsk navn : Chlorophytum comosum Familie : Aspargesfamilien Opprinnelse : Afrika Utseende: Smale blader med striper i grønt og hvitt. Lange, hengende blomsterstengler s…

Grønnrenner

Avlegger av grønnrenner i potte

Latinsk navn: Chlorophytum comosum

Familie: Aspargesfamilien

Opprinnelse: Afrika

Utseende: Smale blader med striper i grønt og hvitt. Lange, hengende blomsterstengler som etter hvert får små avleggere.


Plassering: 

En grønnrenner er en veldig takknemlig plante som vil trives nesten hvor som helst innendørs. Er det nok lys til å lese uten å anstrenge øynene, er det også nok lys til at den vil overleve. Bladene blir finest om den får litt godt lys, f.eks, nært et vindu. Står den for mørkt, vil ikke de lysegrønne nye skuddene skifte farge til mørkere grønt. Den bør ikke stå i sterkt, direkte sollys.

Grønnrenner overlever mellom 2 og 32 grader, men trives nok best i vanlig romtemperatur. Jo varmere det er, jo mer lys trenger den.

Vann og gjødsel:

Grønnrenner lagrer litt vann i røttene og bør tørke litt mellom hver vanning. Er jorda konstant våt, vil røttene råtne. Derfor må det heller ikke bli stående igjen vann i potta etter vanning. For lite vann vil vises ved at bladene blir matte.

En grønnrenner krever litt næring i den lyse årstiden. Flytende gjødsel hver annen-tredje uke er nok, ellers virker langtidsgjødsel godt.

Spesielle krav:

Det er lurt å plukke av døde blader etterhvert. Brune bladspisser kan klippes av, men får planten ofte brune bladspisser, kan det være et tegn på at lufta er for tørr eller sola for sterk. Planten setter også pris på en dusj med lunkent vann innimellom.

Formering:

Etter blomstring vil det dukke opp små avleggere nedover stilken. Disse kan plukkes av når de har fått noen skikkelige blader og røtter, og plantes rett i jorda. Det er lurt å holde jorda lett fuktig fram til avleggeren har rotet seg skikkelig.

Blomstringstid:

Hele året. Blomster og avleggere kommer når det er dagslys.

Diverse:

Grønnrenner er en av plantene som ble testet av NASA for evne til å rense lufta. Den kan rense lufta effektivt for giftgassen formaldehyd: 95 prosent var borte etter 24 timer.

På engelsk heter grønnrenner "Spider plant", edderkopp-plante. Det er sikkert fordi bladene stikker ut på en måte som kan minne om edderkoppbein.

Kommentarer

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger