Pasjonsblomst

Pasjonsblomst Latinsk navn : Passiflora Familie : Pasjonsblomstfamilien Opprinnelse : Tropiske strøk over hele verden. Den mest vanlige typen stammer fra Brasil. Hardførhet : Tåler ikk…

Pasjonsblomst

Pasjonsblomst

Latinsk navn: Passiflora

Familie: Pasjonsblomstfamilien

Opprinnelse: Tropiske strøk over hele verden. Den mest vanlige typen stammer fra Brasil.

Hardførhet: Tåler ikke frost

Utseende: Slyngplante med klatretråder og vanligvis håndformede blader. Store blomster i mange forskjellige farger. Kan sette frukt.Plassering: 

Lyst, helst i vinduet. Den tåler sollys, men det kan bli for varmt i et sørvendt vindu. De fleste typene pasjonsblomst tåler ikke frost, men spesielt den blå P.caerulea kan stå ute på sommeren. Den liker at det blir litt kjøligere om natta, det får den til å sette nye knopper fortere.

På vinteren, når det er lite lys, foretrekker den å stå kjøligere. Et vindu uten oppvarming under er ideelt.

Vann og gjødsel:

Alle typer pasjonsblomst er slyngplanter som vokser fort. Det betyr at de trenger mye vann! Den kan gjerne stå i selvvanningspotte. Det kan være en god ide å potte den om i ei større potte enn den den selges i, så røttene får bedre plass og det er plass til mer vann.

Får den stå kjølig på vinteren, trenger den mindre vann. Potta kan få bli så tørr at den kjennes lett ut mellom hver vanning.

En plante som vokser så fort krever også næring. Den bør få flytende gjødsel annenhver uke, eller langtidsgjødsel som er beregnet på blomstrende planter. Den trenger ikke gjødsel på vinteren om den får stå kjølig.

Spesielle krav:

En pasjonsblomst i full vekst kan finne på å slynge seg inn i naboplanter og gardiner. Det kan være lurt å binde den opp, for eksempel å la den få vokse rundt og rundt en bøyle. Den tåler godt å klippes ned.

Formering:

Alle typer pasjonsblomst kan formeres med stiklinger. Det går også an å så frø fra en pasjonsfrukt, men de krysser seg lett, og den nye planten er kanskje ikke av samme sort som den gamle.

Sesong:

I salg hele året, blomstrer fra vår til høst så lenge det er lyst nok.

Diverse:

Det kan finne på å komme pasjonsfrukt på alle typer av pasjonsblomster. Alle er spiselige, men det er ganskje sjeldent at dette skjer innendørs i vårt klima.

Kommentarer

 1. Jeg fikk blomsterknopper ganske sent på frø sådd fra frukt. Tok planten inn og fikk 6 blomster. Jeg bestøvet alle med pensel og fikk en veldig deilig frukt. Nå neste sommer startet den med å sette blomsterknopper i juni og blomstring startet nettopp i juli. Biene er ikke interessert. Så jeg bestøver selv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så morsomt! Kanskje norske bier ikke er interesserte i tropiske pasjonsblomster.

   Slett
  2. Nå har jeg fått en mengde frukter som blir minst like store som frukten jeg fant frø i. Jeg skjønte at jeg måtte vanne ovenifra selv om de står i digre selvvanningspotter. Da ble det fart på veksten på fruktene.

   Slett
 2. Glemte å si at de digre humlene som kommer på slutten av juli og i august er ivrig på å ta nektar fra blomstene og dermed bestøve dem.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger