Vanda

Vanda Oransje Vanda. Den mest vanlige fargen er blå. Latinsk navn : Vanda Familie : Orkidefamilien Opprinnelse : Asia, Australia Hardførhet: Ikke under 15 grader Utseende: Orkide…

Vanda
Oransje Vanda. Den mest vanlige fargen er blå.


Latinsk navn: Vanda

Familie: Orkidefamilien

Opprinnelse: Asia, Australia

Hardførhet: Ikke under 15 grader

Utseende: Orkide med mange hengende luftrøtter, selges ofte i en glassvase

Plassering: 

Lyst og lunt. Vanda er den av orkideene som er mest lyskrevende. Den foretrekker å stå i vinduet, så lenge det ikke er sterkt, direkte sollys. Som de fleste andre orkideer, må den ikke utsettes for kald trekk. Vanda elsker varme, og kan vokse opp imot 30 grader om det er lyst nok.

Vanda dyrkes ofte uten jord. Skal den stå i ei vanlig potte, vil den ha den groveste typen orkidejord med bare bark og ikke mose eller kokosfiber.

Vann og gjødsel:

Vanda er en epifytt, det vil si at den vokser oppe i trærne. Derfor blir de solgt uten jord. Røttene er tykke og lagrer vann. Når røttene skifter farge fra grønt til grått, (etter 3-4 dager) vil den ha et bad i lunkent vann. Om den står i en vase, er det bare å fylle vann i vasen så det står over røttene, la det stå i 15 minutter, og helle det ut. Om den ble solgt hengende med røttene ut i lufta, bør den bades oftere, gjerne hver dag! De liker også å bli dusjet på røttene.

Siden Vanda ofte ikke har jord, må gjødselen blandes ut i vannet. Bruk spesiell orkidegjødsel, en gang i uka i den lyse årstiden, annenhver uke i den mørke. Enkelte profesjonelle gartnere blander grønnplantenæring med orkidegjødsel for Vanda som er i full vekst.

Spesielle krav:

Vanda liker ikke plutselige omskiftninger i temperatur, fuktighet eller lysforhold. Det skal mye lys til for at den skal få nye knopper.

Formering:

Det tar flere år å ale opp en Vanda-plante, så de kjøpes ferdig i butikk eller på nettet via orkideklubber o.l.. NB: Det er forbudt å handle med viltvoksende Vanda, siden de er fredet!

Sesong:

Blomstrer om sommeren, men selges hele året.

Diverse:

Vanda er en av de mer sjeldne og eksklusive orkideartene i vanlig handel. Den mest vanlige villformen er blå, men det fins mange hybrider i forskjellige farger. Planten er flerårig og mest sannsynlig 5-6 år gammel når den blir solgt.

Kommentarer

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger