Vanda

Vanda Oransje Vanda. Den mest vanlige fargen er blå. Latinsk navn : Vanda Familie : Orkidefamilien Opprinnelse : Asia, Australia Hardførhet: Ikke under 15 grader Utseende: Orkide…

Vanda
Oransje Vanda. Den mest vanlige fargen er blå.


Latinsk navn: Vanda

Familie: Orkidefamilien

Opprinnelse: Asia, Australia

Hardførhet: Ikke under 15 grader

Utseende: Orkide med mange hengende luftrøtter, selges ofte i en glassvase

Plassering: 

Lyst og lunt. Vanda er den av orkideene som er mest lyskrevende. Den foretrekker å stå i vinduet, så lenge det ikke er sterkt, direkte sollys. Som de fleste andre orkideer, må den ikke utsettes for kald trekk.

Vann og gjødsel:

Vanda er en epifytt, det vil si at den vokser oppe i trærne. Derfor blir de solgt uten jord. Røttene er tykke og lagrer vann. Når røttene skifter farge fra grønt til grått, (etter 3-4 dager) vil den ha et bad i lunkent vann. Om den står i en vase, er det bare å fylle vann i vasen så det står over røttene, la det stå i 15 minutter, og helle det ut. Om den ble solgt hengende med røttene ut i lufta, bør den bades oftere, gjerne hver dag! De liker også å bli dusjet på røttene.

Siden Vanda ikke har jord, må gjødselen blandes ut i vannet. Bruk spesiell orkidegjødsel, en gang i uka i den lyse årstiden, annenhver uke i den mørke.

Spesielle krav:

Vanda liker ikke plutselige omskiftninger i temperatur, fuktighet eller lysforhold. Det skal mye lys til for at den skal få nye knopper.

Formering:

Det tar flere år å ale opp en Vanda-plante, så de kjøpes ferdig i butikk eller på nettet via orkideklubber o.l.. NB: Det er forbudt å handle med viltvoksende Vanda, siden de er fredet!

Sesong:

Blomstrer om sommeren, men selges hele året.

Diverse:

Vanda er en av de mer sjeldne og eksklusive orkideartene i vanlig handel. Den opprinnelige villformen er blå, men det fins mange hybrider i forskjellige farger. Planten er flerårig og mest sannsynlig 5-6 år gammel når den blir solgt.

Kommentarer

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger