Dieffenbachia

Dieffenbachia Latinsk navn : Dieffenbachia Familie : Myrkonglefamilien Opprinnelse : Amerika Utseende: Spraglete blad i grønt og hvitt, får stamme etter hvert. Vanligvis opptil en me…

Dieffenbachia

Dieffenbachia utstilt i en butikk

Latinsk navn: Dieffenbachia

Familie: Myrkonglefamilien

Opprinnelse: Amerika

Utseende: Spraglete blad i grønt og hvitt, får stamme etter hvert. Vanligvis opptil en meter høy. 


Plassering: 

Lyst, men ikke i direkte sollys. Dieffenbachia trenger ikke å stå i vinduet om lysforholdene ellers er gode. Mange typer kan bli så store at de kan stå på gulvet. Dieffenbachia tåler varme opp mot 30 grader, men da trenger den mye lys.

Det er viktig at planten ikke står der små barn eller dyr kan få tak i den, da den er giftig.

Vann og gjødsel:

Dieffenbachia liker å tørke litt mellom hver vanning. men spesielt store planter kan drikke mye vann. De selges ofte i veldig porøs torvjord som holder dårlig på vannet. Det greieste er å la planten tørke til potta kjennes lett ut, og så vanne såpass at den kjennes tung ut. Dette tar vanligvis mindre enn ei uke om sommeren og litt mer enn ei uke om vinteren.

Det er viktig at det ikke blir stående vann i potta. Gule, vasne blader kommer oftest av for mye vann.

Dieffenbachia er middels næringskrevende, og bør få vanlig blomstergjødsel eller gjødsel som er beregnet på grønnplanter i den lyse årstiden.

Spesielle krav:

Som de fleste andre grønnplanter, er det viktig at den får nok lys og mindre vann om vinteren. Den kan lett råtne av for mye vann eller for lite lys.

Formering:

Det er mest vanlig å kjøpe Dieffenbachia ferdig i butikken, men den kan også formeres med stiklinger. Det kan ta opptil en måned før de roter seg.

Sesong:

Hele året.

Diverse:

Noen typer kan dryppe vann fra bladene, særlig om sommeren når lufta er varm og fuktig. Dette er helt normalt.

Dieffenbachia er giftig! Planten inneholder et sterkt irriterende stoff, som får slimhinner til å hovne kraftig opp. Det er viktig at barn og dyr ikke får tak i den.

Kommentarer

 1. Hei! Jeg fikk en gigantisk dieffenbachia i går, og lurer på hvor ofte den bør vannes? Skulle gjerne lagt til bilder- men ser ikke ut til at det går.
  Mvh. Ingunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Den bør vannes når potta kjennes lett ut. Vanligvis vil det si ca. en gang i uka, men det varierer veldig med lys, varme, luftfuktighet og hvor stor potta er i forhold til planten. Derfor anbefaler jeg alltid å kjenne etter ofte i begynnelsen, til du finner ut hvor lang tid det tar for planten din. :)

   Dieffenbachia kan råtne av for mye vann, så om du er i tvil er det nok bedre å vente en dag eller to.

   Slett
  2. Og lykke til med planten. En enorm dieffenbachia høres utrolig kult ut!

   Slett
 2. Hei! Jeg har en middels stor dieffenbachia, der bladene nå har begynt å henge litt. Vanner jevnt når jorden er tørr. Gir den også en dusj en gang iblant. Står med mulighet for lys uten direkte sollys. Det jeg tenker på kan være temperaturen i rommet, da planten står nærme vinduet og jeg stort sett alltid har vinduet åpent. Har du noen tips?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Om det blir svært kaldt kan planten reagere slik. Men da må det bli under 15 grader over tid. Det er sjeldent at det blir såpass kaldt der vi oppholder oss.

   Nå på høsten er det vanligste problemet at plantene drikker sakte fordi det er lite lys. Er potta godt drenert? Løfter du på planten før du vanner den for å sjekke tyngden? Det er vanlig at grønne planter bruker mye lenger tid på å bli ordentlig tørre nå enn om sommeren. Om det hele tiden er fuktig nederst i potta, kan planten lett begynne å sture.

   Lykke til!

   Slett
 3. Hei, jeg kjøpte for litt siden en stor dieffenbachia. Vanner normalt når jorden er tørr og lar den tørke mellom hver vanning. De siste ukene har jeg oppdaget at den har begynt å få gule blader. Det er gjerne et blad om gangen som blir gult og "mykt" som så kan "plukkes av". Når jeg så fjerner det gule bladet, er det bare et nytt blad som blir gult. Det er typisk bare et blad som blir gult om gangen, men så fort det fjernes blir et nytt blad gult. Noen tanken om hva det kam skyldes?

  Takker for svar!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette er et veldig typisk tegn på overvanning.

   Når du sier at den tørker mellom hver vanning, hvordan sjekker du? Kjenner du oppi jorda, eller løfter du den opp og sjekker under? Det kan fremdeles ligge igjen mye fuktighet nedover i røttene lenge etter at overflaten er tørr. Potta må bli lett. Er potta godt drenert? Om det ligger ei tett pyntepotte helt inntil plastpotta, kan det bli for fuktig og surt.

   Det kan også hende at den får for lite lys. Om vinteren er det så få lystimer at grønnplanter nærmest går i dvale. Da drikker de mye saktere, og risikoen for overvanning blir større.

   Slett
  2. Takk for raskt svar! Godt å høre at det høres ut som overvanning og ikke skadedyr eller noe verre.

   Jeg sjekker ved å stikke fingeren så langt ned i jorden som jeg kommer. Det å løfte på potten for å kjenne på vekten er litt vanskelig da selve planten veier en del og den derfor ikke blir veldig lett selv om den er tørr. Men jeg bør nok bli bedre på å løfte den opp og kjenne under også. Tidligere har jeg også tatt plantene inn i dusjen og latt de få en dusj og deretter renne av seg en god stund før jeg tar de tilbake i pyntepottene. Vil det være bedre enn å vanne mens den står i pyntepotten?

   Kan også prøve å flytte den over i en større pyntepotte og se om det hjelper :)

   Slett
  3. Ja, det er mye bedre å vanne mens de er ute av potta og la de få renne av seg. Det spørs om det ikke er her problemet ligger. Vær forsiktig i dusjen forresten...Dieffenbachia har giftig saft. Jeg har fått blemmer på fingrene av den flere ganger.

   Slett
 4. Er der normalt at bladene «gråter» får vanndråper på seg?

  SvarSlett
 5. Er det normalt at bladene «gråter»/ får vanndråper på seg?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja,det står i beskrivelsen av den her.

   Slett
 6. Hvordan tar jeg stikling av denne planten?🤓

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Det er best å ta et skudd i full vekst. Ta av det nederste bladet om ikke skuddet allerede har stamme. Stiklingen kan rote seg både i jord og i vann, men det går fortest i vann. Vær forsiktig når du behandler stiklingen, saften inni er giftig. Jeg har mer enn en gang fått blemmer på fingrene av den.

   Slett
 7. Hei! Jeg kjøpte en slik som miniplante i fjor. Den mistet nesten alle bladene oppover til det sto igjen to stk ila vinteren. Men fra i vår har dein skutt i været ett å ha fått mere lys, og fått mange nye blader. Men nå har den jo en lang stygg stamme etter bladene som falt av, som vises godt. Er det mulig å kutte stammen, rote den å plante på nytt? Elr vil den ikke tåle det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er helt normalt at disse plantene lager stamme. Mørket om vinteren gjør at den stopper å vokse. Blir det ille nok, kan den gå skikkelig i dvale og bli tom slik du beskriver. Om du setter den så lyst som mulig om vinteren, gjerne i vinduet eller under en spot e.l., unngår du dette.

   Det går an å ta toppstiklinger, men de roter seg mye lettere om våren. Jeg ville ventet til da. :) PS. Saften er svært giftig. Vær så snill å bruk hansker.

   Slett
  2. Tusen takk for svar :) Da venter jeg ril væren med dette. Den vil stå under plantelys i vinter, så fortsetter sikkert å få blader. *krysser fingrene*

   Slett
 8. Hei. Min dieffenbaccia har fått masse bittesmå svarte dyr på seg. Det ser ut til at de "bor" nedi blankettene. Har du noen tips til hva jeg skal gjøre? Takk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg er redd for at dette kan være trips. Hvordan ser dyrene ellers ut? Trips er vanskelig å behandle, fordi de legger eggene sine såpass gjemt inni planten. I tillegg blir de fort immune mot gift. Jeg anbefaler å sprøyte med et oljebasert middel, flere ganger med ca ei ukes mellomrom. Hvis det er trips, da. Det kan også være noe mer uskyldig, det er vanskelig å si uten å ha sett dem.

   Slett
 9. Hei :-) Har en Diffenbachia som er en stikling etter bestemor. Den har vokst seg stor og fin, fra 2 bladet til 8 stk og et nytt ble på tur! De bladene som er på den nå, er nesten blitt gjennomsiktige der den lyse hvite/grønne er 🤯 Bet du hva grunnen kan være?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er litt rart, den har vel ikke vært utsatt for kulde? Det ville vært usannsynlig nå i juli. Ellers kan bladene bli gjennomsiktige av overvanning eller sterk sol. Blader med mye hvitt i er alltid litt svakere enn blader med mye grønt, uansett plante...

   Slett
 10. Takk for svar :-) Bor oppe i nord, så vi trenger ikke ha det ikke så varmt i juli 😉 Tror ikke det er overvanning… Men den har stått et lite stykke fra et vindu som vi har åpent når vi lufter så kan jo være det.. det vinduet har kun sol om morgenen, så kanskje en blanding! Vil dette «ta livet» av planten? Eller skal jeg bare prøve å se om de neste bladene blir fine og la de gamle være? Har flyttet den nå inn i rommet, der den får lys men ikke direkte sollys og unna vindu med tanke på trekk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Om det har blitt noe særlig under 15 grader over litt tid, kan den få kuldeskade. Her har vi hatt nede i 8-9 grader om nettene, men det blir ikke under 13-14 i vinduene her.

   Det kan faktisk hende at den får litt lite lys et stykke unna vinduet. Det vil du se på at de nye bladene forblir lysegrønne og ikke får skikkelig farge. Planter med mye hvitt i trenger mer lys enn helt grønne. :)

   Slett
 11. Hei jeg har en sånn stor plante den er ca 170 høy og jeg fikk den av ei gammel dame for ca 26 år siden .Den vokser for satt men ser litt rar ut med masse røtter som er over alt .nå vi min datter ta av legger av den går nå luerer vi på ossen vi går frem for å ikke ødelegge den .Kan du hjelpe litt her og forklare .hilsen Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Er det nede i potta det kommer ut røtter overalt, eller har den laget luftrøtter høyere opp på stammen? Om det er nede i potta, er det på tide med ompotting til våren. En såpass stor plante står kanskje allerede i 30 cm potte som er den største i de fleste butikker, i så fall går det an å skifte/fylle på jord til våren.

   Å ta stiklinger av dieffenbachia er ganske enkelt. Bare kutt av stammen og sett stiklingen i vann. Så snart røttene er et par cm lange, kan den plantes i jord. Jeg anbefaler så/kaktusjord, da stammen kan lett råtne til å begynne med om jorda er for lite drenert. Det går mye lettere å rote stiklinger om våren enn nå om høsten. Når det er såpass lite lys, kan det ta lang tid før røttene kommer.

   Jeg ville ha kuttet rett under luftrøttene. Luftrøtter som får stå i vann er en snarvei til skikkelige røtter.

   Pass på at Dieffenbachia er giftig. Ikke bruk kniv/saks/glass som skal brukes til mat etterpå. Jeg anbefaler sterkt å bruke hansker når dere skal kutte stiklingen.

   Lykke til!

   Slett
 12. Hei ,Har hatt Dieffenbachia i 25 år ,lager nye når den blir for stor .Men nåhar det plutselig blitt en brun
  stripe langs med ett av bladene (30 cm stort blad) Hva kommer det av ?

  SvarSlett
 13. Hei, jeg har en sånn stor plante, den går helt oppe i stuetaket.Den vokser som bare det, og det har kommet mange skudd og nye blader utfra eksisterende stammer, men nå begynner «krona» å bli for tung for stammen, så jeg tenker å kutte den ned, og sette hele toppen/ krona i vann for for få nye røtter. Redd for å ødelegge den, så kan du gi meg noen gode tips her? Mvh lise

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det skal nok gå bare bra. De roter seg fortere jo høyere oppe du tar stiklingen. :)

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger