Blommig fredag: Nyttårsønsker

Godt nytt år alle sammen! 2016 har nettopp begynt, og det er mildt sagt iskaldt. Når dette blir skrevet, er det -15 og kuling ute. Jeg har ingen ting som helst å gjøre ute i hagen nå. Denne ukas tema…
Godt nytt år alle sammen! 2016 har nettopp begynt, og det er mildt sagt iskaldt. Når dette blir skrevet, er det -15 og kuling ute. Jeg har ingen ting som helst å gjøre ute i hagen nå. Denne ukas tema for Blommig Fredag er: Drømmer og visjoner for det nye året. Nå i januar er det lite annet en kan gjøre enn å drømme seg bort.

Denne parsellen var jeg så heldig å få tildelt i fjor. Jeg har en andel i en økologisk grønnsakshage, hvor vi jobber på dugnad hver uke og deler på avlingen. Aktive medlemmer kan også få en egen parsell. Jeg var heldig. Hagen fikk utvidet arealet sitt i år, dermed fikk også vi som var helt nye parsell. Jorda hadde blitt brukt til beitemark før, så den var full av ugressrøtter. Særlig brennesler var det rikelig av. Det var ikke tid til å gjøre noe særlig mer enn å sette potet.

Sykdom i familien gjorde at vi var en person mindre om dette enn vi hadde regnet med, og midt på sommeren var jeg også bortreist i flere uker i forbindelse med det. Da jeg kom hjem igjen, så det sånn ut. Alt var fullstendig overgrodd. Utrolig nok hadde poteten og sukkerertene overlevd. Jeg spiser enda potet og har gitt bort mye.

Mitt ønske for det nye året er å få brukt parsellen bedre. Forhåpentligvis er det mindre ugressrøtter i jorda dette året, og vi vil ha bedre tid.

Vinterfioler
Stemor er virkelig en av favorittblomstene mine. Gjennom årene har jeg plukket frø, og sådd mine egne. Jeg har gjort et poeng ut av å samle frø fra de som har tålt kulde best, og sådd disse litt for seg selv. Jeg har også eksperimentert med å så på høsten, så de har nærmest stått grønne gjennom vinteren og blomstret på våren. I fjor blomstret to i mars. Bildet til venstre er tatt den 22. desember. Nå som vinterkulda kom for fullt, tok jeg den inn i gangen. Jeg ønsker å få fram en stamme av vinterhardføre stemor som kan blomstre hele året! I fjor hadde jeg forskjellige stemor og Viola som spratt opp på de merkeligste steder fra mars til desember...

Knopper på Cambria
En del planter står også på ønskelista. Jeg var heldig og fikk tak i frø av kinesisk ballblom i fjor. Nå drømmer jeg om at de små babyplantene en gang skal få store, gule blomster. Jeg drømmer også om høstanemoner, liljer, at de nye solbærbuskene mine skal bli fulle av duftende bær, at det skal dukke opp små overraskelser som jeg ikke kan huske at jeg plantet, at valmuene fra barndomshjemmet til mannen min skal blomstre og spre seg, at alle orkideene mine skal blomstre...jeg drømmer fremdeles om å få til Cattleya og Vanda.

Knopp på Paphiopedilum


Denne Paphiopedilum insigne kommer til å bli den første som blomstrer inne i år. Kanskje blir akkurat dette året jeg endelig får Cymbidium til å blomstre på nytt. Kanskje vil den lille rare som jeg kjøpte uten blomster få knopper en gang...

Flere drømmer og visjoner finnes på Blommig Fredag. Ha ei fin helg!

Kommentarer

 1. Drømmer og forhåpninger er bra å ha :) Lykke til med dine!
  Spennende stemor-eksperiment!

  SvarSlett
 2. Violer är mina favoriter, de är så fina, och finns i många färger och former. Hoppas trädgårdsåret blir bra för dig.
  Allt gott / Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! :) De er en av mine favoritter også.

   Slett
 3. Så flott å være en del av et parsellag. Man får mange gode ting på en gang ut av det. Flotte drømmer og visjoner ellers, som jeg håper du oppfyller.
  God uke.
  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, jeg er virkelig takknemlig for den parsellhagen. Vi lærer så mye av hverandre!

   Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger