Aloe vera

Aloe vera Latinsk navn : Aloe barbadensis Familie : Aloefamilien Opprinnelse : Ukjent, den har blitt dyrket over hele verden. Hardførhet: Tåler ikke frost Utseende: Sukkulent med…

Aloe vera


Latinsk navn: Aloe barbadensis

Familie: Aloefamilien

Opprinnelse: Ukjent, den har blitt dyrket over hele verden.

Hardførhet: Tåler ikke frost

Utseende: Sukkulent med lange, saftige blader i rosett. De fleste sortene har tagger i bladkantene. Ekte aloe vera har gjennomsiktige flekker på bladene.


Plassering: 

Lyst, gjerne i vinduet. Den bør ikke stå i sterkt sollys midt på sommeren, fordi bladene kan bli svidd. Bladene blir lysegrønne om den får for lite lys, og rødaktige og skrukkete om den får for mye. Den bør ikke stå i ei for tett potte, fordi rothalsen kan råtne om vannet ikke blir skikkelig drenert.

Vann og gjødsel:

Aloe vera er en sukkulent, og må tørke mellom hver vanning. Det greieste er å løfte på potta og vanne når den kjennes lett ut. Det kan ligge fuktighet nede i potta, selv om overflaten kjennes helt tørr ut.

Planten krever lite næring. Kaktusgjødsel, gjødselpinner, eller vanlig blomstergjødsel i halv dose en gang i måneden er nok.

Spesielle krav:

I den mørke årstiden går planten nærmest i dvale, og trenger minimalt med vann. Den kan stå ute på sommeren, så lenge det ikke blir kaldere enn 3-4 grader på natta.

Som alle andre sukkulenter, foretrekker Aloe vera å stå i godt drenert jord. Det finnes spesiell kaktusjord å få kjøpt.

Formering:

Aloe vera formeres lettest ved å dele av sideskuddene. De bør ha fått tre-fire blad før de deles.

Sesong:

Hele året. Den vokser fortest i den lyse årstiden, og det er tryggest å potte om og dele på våren.

Diverse:

Aloe vera er en medisinplante som blir mye brukt for eksempel i kosmetikk. Den slimete geleen inni bladene kan brukes på huden, mot for eksempel solbrenthet. Det finnes mye informasjon om dette rundt omkring på nettet.

Kommentarer

 1. Aloe-plantene regnes som en egen plantegruppe, selv om de er i familie med liljeplanter, asparges og løkplanter, de er altså ikke en sukkulent eller en kaktus.. ;) det er en grønnsak!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Sukkulenter er ikke en plantefamilie, det er en betegnelse på planter som lagrer vann inne i bladene eller stammen. Etter det gamle systemet var Aloe i liljefamilien. Den familien den hører til i dag har ikke noe norsk navn, men den er som du sier ikke så langt unna liljer, asparges og løk. Kaktus er en familie. Du kan si at alle kaktuser er sukkulenter, men ikke alle sukkulenter er kaktuser. :)

   Slett
 2. Hvordan vil du anbefale å vanne, i skålen eller i jorda?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, jeg anbefaler å vanne på skåla. Da vokser røttene nedover mot vannet, og planten blir stødigere i potta. Det som ikke blir drukket opp på et kvarters tid, heller jeg av. :)

   Slett
 3. Aloveraen min råtnet og stilken brakk. Jeg har skåret bort det råtnet. Kan jeg sette resten ned i jord, vil den utvikle nye røtter?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, dette skal gå an, om det er igjen en del av stilken som kan sette røtter. Det kan ta lang tid, og planten bør ligge og tørke først så det danner seg ei hinne over der du skar av. Det er en svært god ide å bruke kaktusjord på aloe vera, og ikke vanne før potta kjennes lett ut.

   Det er ikke alle stiklinger som roter seg. Det kan for eksempel hende at det fremdeles er sykdom inne i stammen, men det skader ikke å prøve.

   Jeg håper dette hjelper. Lykke til!

   Slett
  2. Takk for svar! Jeg prøver. 😊

   Slett
 4. Hva kan jeg gjøre om planten min har fått for mye sol og blitt solbrent og brun? Burde jeg knekke av det som er brent?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Brunfargen er ikke skadelig i seg selv, men det kan fort utvikle seg til sviskader om den ikke blir flyttet ut av sola.

   Det er litt delte meninger om det er lurt å ta bort når det er bare deler av et blad som er skadet. Dette gjelder for alle typer av planter. Noen mener at det bør bort for at det ikke skal bli sopp-eller bakterievekst, andre mener at planten har det best med mest mulig blad som produserer energi.

   Aloe vera reagerer vanligvis ikke dårlig på at vi klipper av en bladspiss nå og da, så jeg ser ikke noe problem med dette. Er det hele blader ville jeg bare ha tatt det bort om det tydelig var helt inntørka eller i ferd med å råtne. Det er viktig at vekstpunktet innerst mellom bladene ikke blir skadet.

   Slett
 5. Hei, har reddet en aloevera fra min mor, den er lang og henger, meget slappe blader. Pottet om i bedre jord, kan jeg klippe av alt å starte på ny? Den har laget ett side skudd - er den bare å ta av å sette rett i jord eller må den i vann for å få røtter?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg ville ha ventet og sett, og bare tatt bort det som opplagt er dødt. (Sprøtt eller råttent). Om hovedvekstpunktet er dødt, kan det hende at sideskuddet kommer til å ta over, og da lurer jeg på om det vokser fortere om det får tilgang til næringen fra hovedrota.

   Ellers er det bare å sette sideskudd rett i jord. Vanligvis vil de ha fått et par egne røtter når de har blitt store nok til å deles av.

   Lykke til!

   Slett
 6. Hei, jeg fikk nettopp Aloe Vera av noen venner, de fortalte meg at den har blitt vannet mer enn det den hadde klart (de vannet den omtrent 3 ganger før uttørking). Da jeg fikk den var den slapp og bløt inni bladene, så jeg satte den i sterkt indirekte sollys med tanke på at jorden skulle tørkes, men den ble brun/rød og solbrent på tuppene. Jeg har da holdt den fra vinduet, medium sollys. Da har bladene blitt grønnere, men den er fremdeles bløt.
  Jeg har ennå ikke vannet den etter at jeg fikk den, siden jorden på bunn ennå er fuktig.

  Hva kan årsaken være? Hva kan jeg gjøre?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Røttene har sikkert tatt skade av overvanningen. Så lenge stammen eller vekstpunktene ikke råtner, er disse plantene flinke til å lage nye røtter når forholdene blir bedre.

   Pass på at det er luftig rundt potta den står i, så fukten ikke blir liggende i bunnen. Det bør være litt luft mellom innerpotta og pyntepotta. Står den rett i ei tett potte, anbefaler jeg å potte om til ei potte med hull i bunnen.

   Jeg håper det går bedre med den etter hvert!

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger