Aloe vera

Aloe vera Latinsk navn : Aloe barbadensis Familie : Aloefamilien Opprinnelse : Ukjent, den har blitt dyrket over hele verden. Hardførhet: Tåler ikke frost Utseende: Sukkulent med…

Aloe vera


Latinsk navn: Aloe barbadensis

Familie: Aloefamilien

Opprinnelse: Ukjent, den har blitt dyrket over hele verden.

Hardførhet: Tåler ikke frost

Utseende: Sukkulent med lange, saftige blader i rosett. De fleste sortene har tagger i bladkantene. Ekte aloe vera har gjennomsiktige flekker på bladene.


Plassering: 

Lyst, gjerne i vinduet. Den bør ikke stå i sterkt sollys midt på sommeren, fordi bladene kan bli svidd. Bladene blir lysegrønne om den får for lite lys, og rødaktige og skrukkete om den får for mye. Den bør ikke stå i ei for tett potte, fordi rothalsen kan råtne om vannet ikke blir skikkelig drenert.

Om sommeren kan den stå ute. Da bør den skjermes for sterk sol, og det er svært viktig at potta ikke regner full av vann.

Vann og gjødsel:

Aloe vera er en sukkulent, og må tørke mellom hver vanning. Det greieste er å løfte på potta og vanne når den kjennes lett ut. Det kan ligge fuktighet nede i potta, selv om overflaten kjennes helt tørr ut.

Planten krever lite næring. Kaktusgjødsel, gjødselpinner, eller vanlig blomstergjødsel i halv dose en gang i måneden er nok.

Spesielle krav:

I den mørke årstiden går planten nærmest i dvale, og trenger minimalt med vann. Den kan stå ute på sommeren, så lenge det ikke blir kaldere enn 3-4 grader på natta.

Som alle andre sukkulenter, foretrekker Aloe vera å stå i godt drenert jord. Det finnes spesiell kaktusjord å få kjøpt.

Skadedyr er ikke så vanlig på Aloe vera, men sukkulenter kan få ullus. Spesielt er sukkulenter utsatt for rotlus, en type som angriper røttene. Det er ikke så vanlig, men det kan lønne seg å sjekke i jordoverflaten og mellom de nederste bladene på nye planter.

Formering:

Aloe vera formeres lettest ved å dele av sideskuddene. De bør ha fått tre-fire blad før de deles.

Sesong:

Hele året. Den vokser fortest i den lyse årstiden, og det er tryggest å potte om og dele på våren.

Diverse:

Aloe vera er en medisinplante som blir mye brukt for eksempel i kosmetikk. Den slimete geleen inni bladene kan brukes på huden, mot for eksempel solbrenthet. Det finnes mye informasjon om dette rundt omkring på nettet.

Kommentarer

  1. Aloe-plantene regnes som en egen plantegruppe, selv om de er i familie med liljeplanter, asparges og løkplanter, de er altså ikke en sukkulent eller en kaktus.. ;) det er en grønnsak!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Sukkulenter er ikke en plantefamilie, det er en betegnelse på planter som lagrer vann inne i bladene eller stammen. Etter det gamle systemet var Aloe i liljefamilien. Den familien den hører til i dag har ikke noe norsk navn, men den er som du sier ikke så langt unna liljer, asparges og løk. Kaktus er en familie. Du kan si at alle kaktuser er sukkulenter, men ikke alle sukkulenter er kaktuser. :)

      Slett
  2. Hvordan vil du anbefale å vanne, i skålen eller i jorda?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, jeg anbefaler å vanne på skåla. Da vokser røttene nedover mot vannet, og planten blir stødigere i potta. Det som ikke blir drukket opp på et kvarters tid, heller jeg av. :)

      Slett
  3. Aloveraen min råtnet og stilken brakk. Jeg har skåret bort det råtnet. Kan jeg sette resten ned i jord, vil den utvikle nye røtter?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Ja, dette skal gå an, om det er igjen en del av stilken som kan sette røtter. Det kan ta lang tid, og planten bør ligge og tørke først så det danner seg ei hinne over der du skar av. Det er en svært god ide å bruke kaktusjord på aloe vera, og ikke vanne før potta kjennes lett ut.

      Det er ikke alle stiklinger som roter seg. Det kan for eksempel hende at det fremdeles er sykdom inne i stammen, men det skader ikke å prøve.

      Jeg håper dette hjelper. Lykke til!

      Slett
    2. Takk for svar! Jeg prøver. 😊

      Slett
  4. Hva kan jeg gjøre om planten min har fått for mye sol og blitt solbrent og brun? Burde jeg knekke av det som er brent?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!

      Brunfargen er ikke skadelig i seg selv, men det kan fort utvikle seg til sviskader om den ikke blir flyttet ut av sola.

      Det er litt delte meninger om det er lurt å ta bort når det er bare deler av et blad som er skadet. Dette gjelder for alle typer av planter. Noen mener at det bør bort for at det ikke skal bli sopp-eller bakterievekst, andre mener at planten har det best med mest mulig blad som produserer energi.

      Aloe vera reagerer vanligvis ikke dårlig på at vi klipper av en bladspiss nå og da, så jeg ser ikke noe problem med dette. Er det hele blader ville jeg bare ha tatt det bort om det tydelig var helt inntørka eller i ferd med å råtne. Det er viktig at vekstpunktet innerst mellom bladene ikke blir skadet.

      Slett
  5. Hei, har reddet en aloevera fra min mor, den er lang og henger, meget slappe blader. Pottet om i bedre jord, kan jeg klippe av alt å starte på ny? Den har laget ett side skudd - er den bare å ta av å sette rett i jord eller må den i vann for å få røtter?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Jeg ville ha ventet og sett, og bare tatt bort det som opplagt er dødt. (Sprøtt eller råttent). Om hovedvekstpunktet er dødt, kan det hende at sideskuddet kommer til å ta over, og da lurer jeg på om det vokser fortere om det får tilgang til næringen fra hovedrota.

      Ellers er det bare å sette sideskudd rett i jord. Vanligvis vil de ha fått et par egne røtter når de har blitt store nok til å deles av.

      Lykke til!

      Slett
  6. Hei, jeg fikk nettopp Aloe Vera av noen venner, de fortalte meg at den har blitt vannet mer enn det den hadde klart (de vannet den omtrent 3 ganger før uttørking). Da jeg fikk den var den slapp og bløt inni bladene, så jeg satte den i sterkt indirekte sollys med tanke på at jorden skulle tørkes, men den ble brun/rød og solbrent på tuppene. Jeg har da holdt den fra vinduet, medium sollys. Da har bladene blitt grønnere, men den er fremdeles bløt.
    Jeg har ennå ikke vannet den etter at jeg fikk den, siden jorden på bunn ennå er fuktig.

    Hva kan årsaken være? Hva kan jeg gjøre?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Røttene har sikkert tatt skade av overvanningen. Så lenge stammen eller vekstpunktene ikke råtner, er disse plantene flinke til å lage nye røtter når forholdene blir bedre.

      Pass på at det er luftig rundt potta den står i, så fukten ikke blir liggende i bunnen. Det bør være litt luft mellom innerpotta og pyntepotta. Står den rett i ei tett potte, anbefaler jeg å potte om til ei potte med hull i bunnen.

      Jeg håper det går bedre med den etter hvert!

      Slett
  7. Hei. Aloe vera planten min har blitt "inntørket" og tynn ytterst i tuppene, og det virker å bli verre.. Vinduet den står i er relativt dårlig isolert, så kanskje det er en forklaring, men de må jo ha sol, så jeg vet ikke hva som er viktigst å prioritere...

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Hvor kaldt kan det bli i det vinduet? Hvor mye vann får den? Er det oppvarming under vinduet? Nå om vinteren kan aloe vera tåle ned i 5-10 grader, så det er vanskelig å forestille seg at det har blitt for kaldt. Jeg er enig, det er viktigst å prioritere lys nå.

      Det kan høres ut som om den har brukt opp vannlageret i bladene av en eller annen grunn. Jeg har også dårlig isolerte vinduer, men det der har skjedd innimellom om de har blitt litt avglemt i varmen. Får den lov å drikke litt vann fra bunnen innimellom?

      Slett
    2. Hm ja, så kaldt blir det nok ikke...
      Det har fått vann annenhver uke fra bunnen. Tidligere hadde den mugg i jorda, men plantet den om og har ikke sett det siden. Kan det være skade i røttene på noen måte?

      Slett
    3. Det kan det være, om den har fått litt for mye vann. Mugg i jorda kan tyde på at den har vært overvannet på et eller annet tidspunkt, eller at jorda kanskje holder litt for godt på vannet. Men det du beskriver er vanligvis heller et tegn på at den har fått litt lite. :)

      Slett
  8. Hei =) Jeg kjøpte for et par mnd siden en alovera på IKEA. Den hadde to større planter og veldig mange små rotskudd, 10-15 stk. Jeg overvannet kanskje i starten og fant blader med råttent vann nederst på planten. Etterhvert nå så virker det som at de små rotskuddene bare faller av om jeg flytter på dem, for rotfestet er så tynt? Og hele planten har falt over på siden og klarer ikke holde seg oppe. Hva skjer med planta mi?? Den står på badet, altså rom uten vindu. Vannes nå kun ved gjennomtørr jord.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Jeg er redd for at dette er rotråte. Grunnen til dette er for mye vann, for lite lys, eller en kombinasjon av de to. Dette er vanskelig å komme over for planten. Om rota er helt ødelagt er det nok best å ta vare på skuddene og rote dem på nytt i jord.

      Du sier at det ikke er vindu på badet. Da er det svært viktig at lyset står på på dagtid. Aloe vera er såpass lyskrevende at den må nok stå rett under lyset, eller har du kanskje en spot du kan rette mot den? Jeg pleier å si at lys er like viktig for planter som luft er for oss. Det er begrenset hvor lenge de kan overleve uten.

      Slett
    2. Ja, romsterte litt i potta nå og da løsnet den ene store planten helt fra rota. Men det er litt røtter igjen på den andre, samt på noen av de små rotskuddene, så da gjør jeg et forsøk på å rote dem på ny. Og sikre mer lys! Takk for raskt og godt svar!!

      Slett
  9. Hei!

    Fikk 6 avleggere fra min mor, de var omtrent 7 cm høye og kom uten jord med fly.
    Hadde bare en potte da, og plantet alle i den (med hull). De hadde omtrent 2-3 cm avstand og jeg tenkte det skulle gå fint for en stund da røttene var små. Brukte såjord.

    Etter 2-3 uker, tiden flyr, skulle jeg plante de om og 4 av avleggerne har mistet/delsvis mistet festet til røttene og noen blader har blitt dødt og sprøtt innerst. Fjernet disse.
    De bladene er fortsatt grønne og fine bortsett fra den ene cm innerst.
    De friske avleggerne pottet jeg nå om i ny såjord med både lecakuler og hull i potta.

    Mulig de fikk litt lite lys første uka, jeg bor også langt nord så det er begrenset med lys om dagen + vi har vært velsignet med dårlig vær siste ukene så kan være lite lys.
    Kan det hjelpe å sette et lys som har pyntepære ved siden av disse i vinduet?
    Hvordan kan jeg best mulig redde de friske avleggerne?

    Kan jeg redde de med dårlig rot? Gjøre de om til stiklinger? Det hvite, harde nederst på disse ser friskt og fint ut.

    Kan jeg gjøre bladene som ble dødt innerst til stiklinger?

    Vet de helst burde stå i kaktusjord, men da jeg har så få planter er det ikke så aktuelt å kjøpe enda mer jord.

    Har nesten ikke vannet, bare når det var knusktørt.

    Dette ble langt, men håper på å få reddet mest mulig, og er ganske grønn på dette så håper på et utfyllende svar!

    SvarSlett
  10. Først og fremst: Såjord med leca er akkurat sånn jeg lager kaktusjord. Det er helt grei jord til aloe vera. Jeg passer på å få med litt av den knuste lecaen nederst i sekken, men det er nok bare en smakssak.

    Jeg lurer på om 2-3 uker kanskje var litt kort tid for å gro seg skikkelig fast i potta. Selv om avleggerne hadde røtter, blir de lett skadet av transport og ompotting, og det kan ta litt tid før dette gror. Nå som det er så lite lys går det enda saktere. Det er normalt at de sturer litt rett etter at de er plantet.

    De som har dårlig rot ville jeg ha behandlet som stiklinger. Nå i mørketiden kan det ta et par måneder før de roter seg. Det er viktig at de ikke blir forstyrret i røttene mens de gror seg fast. Å rote blader har jeg dessverre ingen erfaring med.

    Det høres ut som en god ide å gi dem ekstra lys. Jeg har begynt å sette lys i vinduet nå. At bladene mister festet i røttene er et veldig typisk tegn på for lite lys, evt. for mye vann, men det høres ikke ut som om dine er overvannet.

    Å ta avleggere og potte om i mørketida er et risikoprosjekt. Av egen erfaring går det bra med ca. halvparten av avleggere og stiklinger som plantes nå. Aloe vera er så full av vann inni at de har lett for å råtne, selv om vi gjør alt rett.

    Lykke til! :)

    SvarSlett
  11. hei jeg kjøpte meg en alovera for 2 måneder siden. Og vanner den hver uke, men jeg har fått to bulker på det ene bladet, hva han det ha kommet fra og hva skal jeg gjøre

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det er sannsynligvis det som kalles ødem. Planten tar opp mer vann enn den kan bruke, og får bulker som kan sprekke og bli til arr. Det er ikke farlig i seg selv, men det er et tegn på at det er noe som ikke er helt bra.

      Å vanne hver uke nå om vinteren høres litt mye ut. Det kan sikkert gå minst to uker. Det viktigste er at jorda får bli tørr (potta er lett å løfte på) mellom hver vanning. Pass også på at den ikke står for varmt, og får så mye lys den kan få. :)

      Slett
  12. Jeg har hatt en all vera et års tid nå. Om sommeren virket det som den tørka raskt ut i vinduet. Men nå som jeg har flytta har den blitt daff, og begynt å tørke ut i tuppene. Noen av bladene har begynt å brekke på midten, eller av de minste råtne. Hva kan jeg gjøre for å hjelpe den? Å vanne mer gjør det bare verre

    SvarSlett
    Svar
    1. Alle planter trenger mye mindre vann når de får mindre lys, ikke minst sukkulenter som Aloe vera. Jeg er redd for at den har fått for mye vann og har begynt å råtne.

      Kanskje vil den komme seg om den får stå i vinduet igjen så den får nok lys, og får lov å bli helt tørr i jorda. Om rota ikke er helt råtten kan det komme sideskudd. Lykke til!

      Slett
  13. Hei. Vanner de ca hver 3. Mnd i vinter halvåret. De står i vann ca 45 minutter. Sommer litt oftere. Når de er tørre venter ca 2 uker med å vanne

    SvarSlett
  14. Hei,
    Hva slags jord bruker jeg når jeg skal potte om. Lekakuler i bunn og kaktusjord over?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! skikkelig kaktusjord, som inneholder mye sand og grus, er bra nok. Det er ikke nødvendig med leca nederst om potta er ellers godt drenert, det kan tvert imot gjøre det vanskelig å vanne fra bunnen. Jeg ville heller ha blandet lecaen inn i kaktusjorda. :)

      Slett
  15. Hei. Er helt ny i aloe vera-verdenen. For 1,5 uke siden fikk jeg en avlegger som jeg plantet i en plastpotte (med hull i bunnen) med blomsterjord med lecakuler i. Da planten var satt, vannet jeg jorda godt. Virker som noen av taggene på aloe veraen har blitt borte, og jeg lurer på om jeg da kanskje har vannet den for mye? Noen av bladene er fortsatt veldig tynne. Har ikke vannet den siden jeg fikk den, og jorda kjennes fortsatt fuktig.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det høres ut som du kan ha vannet for mye, ja. Hvor mye lys får den? Hvor mye røtter var det? Om det er mye jord oppi den potta som ikke er gjennomvokst av røtter, blir fuktigheten liggende igjen der, og det kan føre til råte. Jo mer lys planter får, jo fortere drikker de. Det beste du kan gjøre nå er å la planten stå i godt lys, gjerne i vinduet, og passe på at det er god luftsirkulasjon rundt den så det ikke blir så lett soppvekst.

      At taggene ikke vises like godt trenger ikke å bety noe annet enn at vannlageret i bladene er fullt.

      Lykke til! :)

      Slett
  16. Hei.

    Har et blad som har knekt av fra aloe-veraen, og som jeg satte i vann. Vil det være mulig at den slår rot om jeg setter den i jord?

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, dessverre, bladene har ikke anlegg til røtter. Vekstpunktet ligger i stammen, gjemt mellom bladene. Om det er en ekte aloe vera kan du jo bruke geleen inni bladet. :)

      Slett
  17. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett
  18. Hei, jeg har en aloe vera plante, jeg har skåret an to blader som har brekket. De lukter ekkelt, er det noe galt med dem eller kan jeg fortsatt bruke dem?

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er vanskelig å si. Om du skar dem av langt nede på bladet, såpass langt nede at safta inni er gul, kan ikke det brukes. Det er det blanke slimet som er bra for huden. Jeg har aldri merket noe spesiell lukt av den blanke/grønne delen, men om bladet ellers er friskt og grønt er det sikkert i orden.

      Slett
  19. Hei Tante Rose, hvor kan jeg kjøpe stiklinger på aloe vera som er spiselig som plante eller stikling? Jeg bor i Oslo, og ønsker å dyrke selv (Edible Aloe vera is referred to as Aloe vera barbadensis, Aloe barbadensis or Aloe vera barbadensis Miller.)
    Vennlig hilsen Julie

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Aloe barbadensis er ikke uvanlig i handelen, men det er strenge krav til hva som kan merkes som spiselig i en butikk. Det må være godkjent av Mattilsynet og går blant annet på plantevernmidler.

      A.barbadensis virker tung og saftig, bladene er brede og legger seg lett utover av tyngden, og bare de unge bladene har lyse flekker. Den nære slektningen A.chinensis beholder flekkene hele livet og blir ikke så tung...men dette har jeg en aning om at du allerede kjenner til. :) Etter å ha sett en del planter går det nærmest på magefølelsen.

      Jeg vet ikke om noen som selger garantert usprøytet Aloe vera i butikk, dessverre. Da er det sikrere å få en babyplante av noen som har denne planten selv, og ikke har sprøytet den. På en annen spiselig plante (hibiscus) opplyste gartneren om at alle sprøytemidler er ute av planten 6 måneder etter at den har gått ut av gartneriet.

      Håper at noe av dette kan hjelpe!

      Slett
  20. Hei! Jeg har en Aloe Vera plante som vokser helt vilt. Jeg har ved flere anledninger tatt av blader nederst da jeg bruker geleen som fuktighetskrem til føtter og ansikt. Men, nå er roten utrolig lang og jeg bruker 3 blomsterpinner for å holde planten oppe. Kan jeg beskjære roten på et vis slik at planten klarer å stå av seg selv? Har aldri hatt en så svær aloe Vera plante før.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det går nok an å klippe bort litt røtter, men det er mye sunnere for planten å gjøre det om våren. Å klippe røtter inviterer til rotråte, så det er best å gjøre når planten vokser fortest. Jeg ville heller ha pottet den om i ei litt dypere potte så den kan stå mer stødig. Det vil da etter hvert komme ut nye siderøtter høyere opp så den vil gro seg ordentlig fast. Det er svært viktig med godt lys etter ompotting, og husk å bruke kaktusjord! :)

      Slett
  21. Jeg har hatt flere aloe vera planter før, og da har jeg ofte brukt geléen inni mot kviser og diverse. På den nye planten kommer det ut en illeluktende lukt og innholdet var gulaktig. Har jeg gjort noe rart, eller var den dårlig fra starten? (Praktisk info: planten har 9 «blader», og er ca. 35 cm høy.)

    SvarSlett
    Svar
    1. ^ bladet jeg klippet av var høyt oppe

      Slett
    2. Hei! Vanligvis ville jeg sagt at det er fordi du har klipt av bladet litt langt nede (litt for nært bladfestet), men om det var lenger oppe er det sannsynligvis ikke det. Næmere bladspissen skal innholdet være uten dette gule stoffet. Det kan hende at bladet var litt dårlig. Kan det hende at planten har fått for mye vann/for lite lys?

      Slett
  22. Kan jeg plante Aloe vera i Lechuza pon?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det kan du gjerne! Sukkulenter trives godt i uorganisk "jord".

      Slett
  23. Aloe veraen min har fått masse brune prikker nesten over hele planten. Den har stått litt mørkt og tørket godt inn etter at den ble tatt inn fra verandaen på sensommeren..

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Aloe vera trenger mer lys enn vi vanligvis har i januar. De vil ikke stå mørkt. Det kan hende at prikkene bare betyr at den har blitt litt solbrent ute, men jeg ville ha gitt den så godt lys som mulig nå.

      Slett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger