Aloe vera

Aloe vera Latinsk navn : Aloe barbadensis Familie : Aloefamilien Opprinnelse : Ukjent, den har blitt dyrket over hele verden. Hardførhet: Tåler ikke frost Utseende: Sukkulent med…

Aloe vera


Latinsk navn: Aloe barbadensis

Familie: Aloefamilien

Opprinnelse: Ukjent, den har blitt dyrket over hele verden.

Hardførhet: Tåler ikke frost

Utseende: Sukkulent med lange, saftige blader i rosett. De fleste sortene har tagger i bladkantene. Ekte aloe vera har gjennomsiktige flekker på bladene.


Plassering: 

Lyst, gjerne i vinduet. Den bør ikke stå i sterkt sollys midt på sommeren, fordi bladene kan bli svidd. Bladene blir lysegrønne om den får for lite lys, og rødaktige og skrukkete om den får for mye. Den bør ikke stå i ei for tett potte, fordi rothalsen kan råtne om vannet ikke blir skikkelig drenert.

Vann og gjødsel:

Aloe vera er en sukkulent, og må tørke mellom hver vanning. Det greieste er å løfte på potta og vanne når den kjennes lett ut. Det kan ligge fuktighet nede i potta, selv om overflaten kjennes helt tørr ut.

Planten krever lite næring. Kaktusgjødsel, gjødselpinner, eller vanlig blomstergjødsel i halv dose en gang i måneden er nok.

Spesielle krav:

I den mørke årstiden går planten nærmest i dvale, og trenger minimalt med vann. Den kan stå ute på sommeren, så lenge det ikke blir kaldere enn 3-4 grader på natta.

Som alle andre sukkulenter, foretrekker Aloe vera å stå i godt drenert jord. Det finnes spesiell kaktusjord å få kjøpt.

Formering:

Aloe vera formeres lettest ved å dele av sideskuddene. De bør ha fått tre-fire blad før de deles.

Sesong:

Hele året. Den vokser fortest i den lyse årstiden, og det er tryggest å potte om og dele på våren.

Diverse:

Aloe vera er en medisinplante som blir mye brukt for eksempel i kosmetikk. Den slimete geleen inni bladene kan brukes på huden, mot for eksempel solbrenthet. Det finnes mye informasjon om dette rundt omkring på nettet.

Kommentarer

 1. Aloe-plantene regnes som en egen plantegruppe, selv om de er i familie med liljeplanter, asparges og løkplanter, de er altså ikke en sukkulent eller en kaktus.. ;) det er en grønnsak!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Sukkulenter er ikke en plantefamilie, det er en betegnelse på planter som lagrer vann inne i bladene eller stammen. Etter det gamle systemet var Aloe i liljefamilien. Den familien den hører til i dag har ikke noe norsk navn, men den er som du sier ikke så langt unna liljer, asparges og løk. Kaktus er en familie. Du kan si at alle kaktuser er sukkulenter, men ikke alle sukkulenter er kaktuser. :)

   Slett
 2. Hvordan vil du anbefale å vanne, i skålen eller i jorda?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, jeg anbefaler å vanne på skåla. Da vokser røttene nedover mot vannet, og planten blir stødigere i potta. Det som ikke blir drukket opp på et kvarters tid, heller jeg av. :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger